Els primers edificis de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet començaran a funcionar l'estiu del 2007 i seran operatius de forma progressiva. Els primers edificis que es posaran en funcionament seran els jutjats de l'Hospitalet de Llobregat i l'edifici que allotjarà l'Institut de Medicina Legal de Catalunya.

En aquests moments l’obra es troba en fase de construcció avançada i segueix la planificació prevista. El contracte de concessió es va adjudicar a l’empresa URBICSA: FCC Construcción SA, Ferrovial-Agroman SA, OHL SA , COPISA i EMTE SA, el 22 de juliol de 2003.

El disseny de la Ciutat de la Justícia és obra de l’arquitecte David Chipperfield. Es tracta d’un complex de 232.368 m2 amb 9 edificis, 6 dedicats a usos judicials, 1 dedicat a habitatges de promoció pública i 2 a usos complementaris. La Ciutat de la Justícia allotjarà 130 òrgans judicials, que ara estan situats a la ciutat de Barcelona, més els 11 jutjats de l’Hospitalet de Llobregat i el Jutjat de Violència contra la Dona núm. 1, que es posarà en funcionament a finals d’aquest any.

 A l’edifici A, hi haurà els jutjats de guàrdia, els jutjats d’instrucció, els jutjats de violència domèstica, els jutjats de vigilància penitenciària, el servei comú general: actes de comunicació i atenció al ciutadà, mesures penals alternatives i atenció a la víctima, assessorament tècnic i sindicats, i la Fiscalia de Vigilància Penitenciària. A un altre edifici, el B, hi haurà el servei comú general: registre i repartiment i presentació d’escrits, correus, procuradors i advocats, els jutjats penals i els serveis comuns d\'execució i d\'ordenació del procediment.

D’altra banda, a l’edifici C s’hi ubicarà la jurisdicció civil, amb els jutjats de primera instància i els jutjats mercantils, els jutjats de família, els jutjats d’incapacitats i estat civil i els serveis comuns d’execució i d\'ordenació; mentre que l’edifici F acollirà la Fiscalia de Menors, els jutjats de menors, la Fiscalia de Guàrdia de Menors, el Servei d’Assessorament Tècnic de Menors i les dependències de la Fiscalia General. A l’edifici G s’allotjarà l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC) i, d’altra banda, a l’edifici H es situaran els jutjats del partit judicial de l’Hospitalet. Els altres usos complementaris i serveis estaran situats en dos edificis, el D i el J. A més, hi haurà un auditori per a 500 persones que acollirà actes relacionats amb l’activitat judicial.

 En aquest complex judicial treballaran 3.500 persones i es preveuen uns 12.000 visitants diaris. Comptarà amb un aparcament públic per a 1.750 vehicles i disposarà d’una àmplia xarxa d’autobusos, parada de taxis i la nova línia 9 de metro. A la ciutat de Barcelona, l’Audiència Provincial i els jutjats contenciosos seran a l’av. Lluís Companys, 1-5, en un edifici de nova construcció; el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i la Fiscalia del TSJC, al Palau de Justícia; i la jurisdicció social, a Via Laietana, 2-10.

Es construiran habitatges per a joves

 El Departament de Justícia, amb el nou redisseny de la Ciutat de la Justícia, ha guanyat 1.647 m2 que destinarà a habitatges per a joves. A l’edifici I, s’hi faran 96 habitatges, dels quals 82 seran de lloguer per a joves i la resta, 14, es destinaran a habitatges d’ús exclusiu judicial per a acollir jutges en situació de trànsit.

Aquest edifici comptarà amb una superfície total de 9.150 m2 i estarà separat 29 metres de les edificacions veïnes per un nou carrer i una franja de separació vegetal respecte del carrer d’ús privatiu del conjunt d’habitatges de Gran Via 2000. A més, es preveu destinar la planta baixa d’aquest nou edifici, de 973 m2, a equipaments.

Edificis judicials adequats a les necessitats actuals

El Departament de Justícia en el període 2004-2010 haurà invertit més de 653 milions d’euros en edificis judicials: 255 milions corresponen a la construcció de la Ciutat de la Justícia; 265 a la construcció, ampliació i millora dels edificis judicials d’arreu de Catalunya, i 133 a equipaments, millores i adaptacions al nou model d’oficina judicial.

Tots aquests equipaments formen part del Pla d’inversions 2004-2010 que du a terme el Departament de Justícia i corresponen a la construcció de més de 547.365 m2 destinats a edificis judicials: 232.368 m2 a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet i 314.997 m2 més arreu de Catalunya.

Dins d’aquest programa d’inversions s’inclouen 9 edificis que ja són en fase d’execució d’obres; 5 més que estan en projecte per començar a edificar-se al llarg de l’any 2006; i 10 edificis judicials en planificació i que començaran a construir-se en el decurs de l’any 2007. Així mateix, inclou la planificació de les obres de les dues audiències provincials de nova construcció a Tarragona i Girona.

1  

Fitxers adjunts

Distribució i superfícies

Distribució i superfícies
PPT | 2542