Justícia, Drets i Memòria

L'equip de forenses catalans a Tailàndia ha intervingut en més de 100 casos d'identificació de víctimes

query_builder   20 gener 2005 14:00

event_note Nota de premsa

L'equip de forenses catalans a Tailàndia ha intervingut en més de 100 casos d'identificació de víctimes

• Els metges forenses han treballat inicialment a Krabi, Phuket  i Khao Lak per identificar els cossos de les víctimes.

• L’equip de metges forenses catalans està integrat sota el comandament de l’equip suís d’identificació de víctimes de desastres (Dissaster Victimes identification-DVI), juntament amb Itàlia i Xile, i també ha col•laborat ja amb els equips d’Austràlia, Nova Zelanda, Bèlgica i Finlàndia.

L’equip de forenses catalans enviats a Tailàndia pel Departament de Justícia en missió humanitària per col•laborar en el Programa d’identificació de víctimes (DVI), amb el Dr. Josep Arimany, director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), al front, han treballat els últims dies a Krabi i Khao Lak, on hi ha un gran dipòsit de cadàvers (més de 2.000), duent a terme tasques d’identificació sota el comandament  de l’equip australià d’identificació de víctimes (DVI).

L’equip de l’Institut de Medicina Legal desplaçat a la zona està format per odontòlegs  forenses, patòlegs forenses, tècnics en patologia forense i 1 especialista en dactiloscòpia (empremtes dactilars) i ha intervingut fins ara en més de 100 casos d’exploracions d’identificació post mortem de víctimes del tsunami.

Concretament, l’equip està format pel Dr. Josep Arimany, director de l’IMLC; Dr. Narcís Bardalet, subdirector de l’IMLC i patòleg forense; Eduard Aizpún, secretari general de l’IMLC; Dra. Anna Hospital i Dr. Ortigosa, forenses i odontòlegs; Dr. Joan Francesc Vidal i Dr. Eneko Barberia, patòlegs forenses, i Ramon Llombart, tècnic en patologia forense. També acompanya l’equip de metges forenses catalans un membre de la policia científica dels mossos d’esquadra del Departament d’Interior per ajudar en les tasques d’identificació.

Els metges forenses de l’IMLC estan seguint el protocol d’actuació d’identificació de víctimes que marca la Interpol, on cada cos que s’ha d’identificar passa per aquesta exploració, que consisteix, entre altres, en l’examen extern, examen odontològic, autòpsia, recollida d’objectes, recollida de mostres biològiques com l’ADN, etc. La gran quantitat de víctimes que hi ha obliga que el protocol sigui molt estricte en tots els circuits per a la identificació i recollida de dades de les víctimes.

El Dr. Arimany ha destacat des de Khao Lak “la desolació de la zona, totalment arrasada pel tsunami” i que “la gran quantitat de víctimes que hi ha fa necessària la col•laboració de tots els equips d’identificació i, en aquest aspecte, hi ha uns criteris uniformes de rigorós compliment per part de tots els equips participants”.

En aquests moments les autoritats del país estan duent a terme una gran reorganització dels dipòsits de cadàvers dels temples situats a Khao Lak  per realitzar una gran morgue a la zona de Phucket, la qual podrà rebre més de 5.000 cadàvers. Aquests és la zona on es troben treballant els metges forenses catalans.

L’equip de forenses de l’IMLC està integrat en aquests moments sota el comandament de l’equip DVI suís, juntament amb els metges italians i xilens, i estan autoritzats pel govern tailandès a treballar a Phuket.

L’equip de metges forenses catalans, que està especialitzat en grans catàstrofes i és l’únic representant que s’hi ha desplaçat de l’Estat, ha col•laborat ja amb els equips d’identificació (DVI) d’Austràlia, Nova Zelanda, Bèlgica, Holanda i Finlàndia.

El Departament de Justícia té preparat ja un altre equip multidisciplinar format per metges forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, per rellevar l’actual equip desplaçat a Tailàndia en el cas que sigui necessària la seva actuació.

1  

Imatges

L'equip de metges forenses catalans a Tailàndia

L'equip de metges forenses catalans a Tailàndia 57

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia