El conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Vallès, i el conseller de la Presidència, Administracions Públiques i Justícia de la Xunta de Galícia, José Luis Méndez, van mantenir divendres 1 de desembre una reunió de treball on van tractar sobre temes d’interès comú relacionats amb la justícia i les competències de les comunitats autònomes, que traslladaran al Govern de l’Estat mitjançant la conferència sectorial.

El conseller Josep M. Vallès, en declaracions als mitjans de comunicació, va destacar la necessitat de potenciar l’actiu de la diversitat a l’Estat espanyol i va posar en relleu que l’Estatut proposa millores econòmiques i de benestar social.

Interpel•lat pels periodistes sobre si Galícia s’ha de definir com a nació, el titular de Justícia català va respondre que “l’afirmació de la identitat l’ha de donar la pròpia comunitat”.

Josep M. Vallès va participar, divendres  a la tarda, en unes jornades sobre el nou Estatut d’autonomia de Catalunya, organitzades per la Fundació Iniciativas XXI i per la Fundació Rafael Campalans, que han tingut lloc els dies 1 i 2 de desembre a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Santiago de Compostel•la.

Durant la seva intervenció, el conseller es va mostrar partidari d’un sistema federal en sentit creatiu i, quan es parla de la reforma de l’Estatut, no es parla d’un tema jurídic sinó polític.

El debat jurídic constitucional que planteja avui qualsevol reforma estatutària o constitucional hauria d’anar més enllà de conceptes com estat  o nació per obrir noves possibilitats d’organització dels subjectes polítics. El destí de les constitucions és ser alterades.

1  

Fitxers adjunts

Conferència  del conseller de Justícia sobre l'Estatut d'autonomia de Catalunya

Conferència del conseller de Justícia sobre l'Estatut d'autonomia de Catalunya
DOC | 63