El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, han signat avui, 21 de setembre, un protocol de col•laboració en l’àmbit de la mediació familiar.

L’objecte d’aquest Protocol és establir el marc de col•laboració entre ambdues institucions en l’àmbit de la mediació familiar. Amb la signatura d’aquest Protocol, el Centre de Mediació Familiar de Catalunya, adscrit a la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, facilitarà informació i assessorament al personal de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona sobre qüestions directament relacionades amb la mediació familiar i, alhora, facilitarà al personal la documentació informativa necessària per divulgar la mediació entre la ciutadania.

L’Àrea de Benestar Social, òrgan específic de la Diputació de Barcelona creat per al desenvolupament coordinat i integral i per a la potenciació i l’impuls efectiu de polítiques socials i d’atenció als ciutadans, donarà suport als tècnics de la xarxa social d’atenció primària per tal que puguin informar la ciutadania dels avantatges de la mediació familiar; facilitaran informació detallada de la mediació familiar i derivaran els casos pertinents; informaran les parts per a l’obtenció de l’assistència jurídica gratuïta o derivaran la persona sol•licitant al Servei d’Orientació Jurídica, etc.

Durant la signatura, el conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha destacat que “necessitem l’ajuda del Govern local i en particular dels serveis socials dels ajuntaments per potenciar la mediació familiar i donar-la a coneixer als ciutadans” i ha afegit que "l’objectiu del Departament, a través del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, és doblar el nombre de mediacions que es fan actualment”.

Per la seva part, el president de la Diputació, Celestino Corbacho, ha remarcat que “avui donem un pas important de cara a unificar criteris per potenciar aquest servei, ja que amb aquesta signatura es fa palesa la voluntat de treballar conjuntament en benefici dels ciutadans”

La mediació familiar a Catalunya

La mediació familiar és una eina complementària a la via judicial per resoldre els conflictes sorgits en l’àmbit familiar. És un procés totalment voluntari i es porta a terme amb la intervenció d’una tercera persona, el mediador, que és una peça clau en tot el procés; aquest és designat per les parts o pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya.

Poden demanar la mediació familiar, d’una banda, les persones unides en matrimoni, les que constitueixen una unió estable de parella i les que, sense ser-ho, tenen fills en comú, i, d’altra banda, les persones que tenen un conflicte per raó d’aliments o d’institucions tutelars.

A Catalunya hi ha un total de 1.406 mediadors familiars homologats pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya, entre especialistes en mediació procedents dels camps de la psicologia, l’educació, el treball social, la pedagogia i el dret de tot Catalunya.

Per demarcacions, a Barcelona hi ha 831 mediadors familiars; a Tarragona, 77; a Lleida, 106; a Girona, 175, i a les Terres de l’Ebre, 64.

La distribució de despatxos de mediadors familiars és la següent: a Barcelona, 1.022; a Tarragona, 90; a Lleida, 124; a Girona, 220, i a les Terres de l’Ebre, 136 (s’ha de tenir en compte que els mediadors familiars poden tenir més d’un despatx en diferents partits judicials i també en diferents demarcacions).

A Catalunya, set de cada deu parelles que demanen la mediació familiar arriben a un acord satisfactori per a les dues parts i, d’aquesta manera, eviten un conflicte judicial que podria agreujar més les diferències familiars. Durant aquest any el Centre de Mediació Familiar de Catalunya ha realitzat 75 mediacions ja acabades i 45 que estan en procés.

Per part del Departament de Justícia, han assistit a la signatura el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Xavier Muñoz, i la directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, Anna Vall; per part de la Diputació de Barcelona, la diputada de Benestar Social, Núria Carrera.

1  

Fitxers adjunts

Protocol signat

Protocol signat
DOC | 59