-Avui s'ha signat el segon conveni entre el Departament de Justícia i l'Obra Social de "la Caixa" per ampliar el programa de formació.

- L'Obra Social de "la Caixa" dedicarà a aquest programa un pressupost de 657.000 euros.

Un total de 141 interns, homes i dones, dels centres penitenciaris catalans es beneficiaran aquest any de les beques de formació que concedeix l’Obra Social de “la Caixa”, 60 més que l’any anterior, quan se’n van concedir 81, gràcies al Conveni signat aquest matí entre el conseller de Justícia, Josep M. Vallès i el president de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, Ricard Fornesa.

El cost total dels 10 cursos, que suposaran un total de 3.760 hores de formació, tenen un pressupost de 657.000 euros. Aquesta quantitat dobla pràcticament la dotació de l’any passat en que es van destinar un total de 370.000 euros. Els beneficiaris d’aquestes beques de formació laboral són interns que es troben en la fase final de la seva condemna.

Tipologia dels cursos

Les accions formatives s\'han dissenyat des d\'una perspectiva global per tal de facilitar que els alumnes que es troben en una fase del seu compliment de condemna que els permeti iniciar contactes continuats amb l’exterior, a més d\'aprendre les habilitats que els capacitin per a una òptima inserció en el món laboral, assoleixin els hàbits associats al manteniment d\'una ocupació estable (puntualitat, esforç, treball en equip, responsabilitat, etc.), en un ambient de simulació de llocs de treball reals.

Els cursos que s’impartiran aquest any es desenvolupen en els àmbits de la construcció (manobra especialitzat en obra civil; ajudant de paleta; enrajolador encofrador i operador de grua-torre, entre d’altres), l’atenció a les persones (auxiliar de geriatria i atenció a la llar) i el medi ambient (jardineria).

Com en l’edició anterior, es duran a terme amb la col·laboració de l’Associació per a la promoció i la inserció professional (APIP), una entitat privada sense ànim de lucre, amb una reconeguda trajectòria en el camp de la inserció social, i l’Institut Gaudí de la Construcció (IGC), entitat amb llarga trajectòria en la formació de professionals per a l’àmbit de la construcció.

La majoria dels cursos es fan fora dels centres penitenciaris

Un dels elements més interessants del programa és que la major part dels cursos programats es duran a terme en els mateixos centres de formació; per tant, fora dels recintes penitenciaris. Aquest és un element afegit de motivació en la mesura que permetrà als alumnes visualitzar un acostament real a la fase final de socialització.

Els interns participants en aquest programa percebran una beca incentivadora d’acord amb el que està previst en el càlcul del salari mínim interprofessional.

Algunes dades del primer any de programa

Els 81 alumnes es van distribuir en sis cursos, amb una mitjana de 14 alumnes per grup. De les 18 dones que han participat en el programa, 15 han pres part en el curs de geriatria de l’APIP i 3 en els cursos de l’Institut Gaudí de la Construcció. Destaca el fet que totes les dones han acabat el període de formació amb resultat satisfactori.

La mitjana d’edat dels participants d’aquesta primera promoció ha estat de 34 anys. Destaca igualment el fet que entre els 81 alumnes hi ha, juntament amb els 48 reclusos espanyols, interns d’altres 16 nacionalitats diferents. D’altra banda, el nivell acadèmic mitjà dels beneficiaris d’aquesta primera promoció és el corresponent al Graduat Escolar.

Programa de beques formatives de l’Obra Social de “la Caixa”

L\'Obra Social de "la Caixa", atenent les demandes de la societat, va crear l’any 2005, dins del seu programa de beques, aquesta nova iniciativa amb un doble objectiu: facilitar l\'accés a la formació a persones socialment desfavorides i fomentar-ne la futura inserció social i laboral.

El passat mes de juny, el conseller de Justícia, Josep M.Vallès, i el president de “la Caixa”, Ricard Fornesa, van lliurar els diplomes de capacitació als 68 interns que van seguir l’any passat els cursos de formació ocupacional del programa de beques per a la població reclusa de l’Obra Social de “la Caixa”.

S’adjunta fotografia de l’acte 

1  

Imatges

Fotografia de l'acte de signatura del conveni

Fotografia de l'acte de signatura del conveni 382