La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), mitjançant l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, ha premiat, en el marc de la convocatòria dels Premis de programari lliure 2005 (PL.ct), vint-i-quatre productes de programari lliure presentats per a estudiants d’universitats catalanes com a projectes de fi de carrera i treball de recerca del DEA. Entre els premiats, hi ha deu estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), cinc de la Universitat de Girona (UdG), tres de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), dos de la Universitat Ramon Llull (URL), un de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), un de la Universitat de Barcelona (UB), un de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i un de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

A més, dins la mateixa convocatòria, s’han concedit dos premis a productes de programari informàtic que proporcionen recursos lingüístics per a la llengua catalana amb llicències lliures. Aquesta primera convocatòria de premis tenia una dotació màxima de 100.000 €‚¬ i s’han presentat vint-i-vuit projectes de programari lliure i onze productes lingüístics. En la concessió de les beques, s’ha valorat l’abast social i les seves possibilitats d’internacionalització i funcionalitats dels projectes presentats. LaFarga.cat (www.lafarga.cat), l’espai d’idees i projectes amb programari lliure, hostatjarà alguns d’aquests projectes premiats.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, destaca la importància d’aquestes beques ja que s’acosten als joves universitaris el desenvolupament d’aplicacions en l’àmbit del programari lliure. Ferran recorda que "un dels objectius de la convocatòria és impulsar que es formin professionals del programari lliure tant en l’entorn universitari com en el teixit econòmic".

El Govern de Catalunya té uns compromisos respecte el foment del programari lliure, entre aquests hi ha el de fer accessibles tots els llocs webs finançats amb fons públics, utilitzar estàndards oberts que garanteixin el dret a triar programari als usuaris, fomentar la producció de programari lliure i la corresponent documentació d’ús en català, i, finalment, utilitzar per part de la Generalitat, organismes autònoms públics, empreses públiques i les de capital mixt sota control majoritari del Govern, preferentment en els seus sistemes i equipaments informàtics programari lliure en català. Seguint aquests compromisos, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació treballa per difondre el programari lliure en quatre àmbits: la universitat, l’empresa, la societat i l’administració.

1  

Fitxers adjunts

Llistat de premiats

Llistat de premiats
PDF | 47