La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació ha organitzat FesInternet, la festa d’Internet, que se celebrarà del 22 de febrer al 6 de març amb una cinquantena d’activitats que, com indica l’eslògan Fem-la nostra!, volen acostar la Xarxa als catalans.

A finals de 2003, només un 19,6% dels catalans es connectava diàriament a Internet, un percentatge que pujava al 33% si les connexions eren setmanals. El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha recordat que “l’ús d’Internet està estancat i que la dinamització de la demanda a través del Pla Director de Serveis i Continguts que es presentarà en les properes setmanes és una de les prioritats del Govern, tant per a garantir la cohesió digital dels catalans com per a enfortir el sector nacional de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)”.

“Amb aquesta iniciativa volem que els catalans es facin seva Internet, vivint, aprenent, treballant, passejant i jugant a través de la Xarxa, en definitiva fer-los veure que és un instrument per a millorar la seva qualitat de vida i al servei del progrés social i econòmic del nostre país”, segons Carles Solà.

Per la seva banda el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha destacat que “ja abans de començar ens hem trobat amb un gran èxit de convocatòria, ja que el gran dinamisme de la mateixa Xarxa ens ha permès comptar amb gairebé setanta col·laboradors entre entitats, institucions i empreses”. Ferran ha fet “una menció especial als que ja són usuaris en el sentit que dediquin una estona a fer veure als qui encara no han gosat connectar-se, com Internet pot repercutir positivament a la seva vida quotidiana”.

La festa, que recull la iniciativa del diari electrònic Vilaweb quan l’any 1996 va començar a celebrar les “24 hores en la vida del Ciberespai”, no tindrà una seu presencial única on concentri tots els actes, si bé s’articularà a través del web www.fesinternet.net.Aquí es podrà consultar l’agenda, les notícies, accedir a recursos o participar en el diari interactiu que signarà diàriament en BITAL, el node de diversos braços que simbolitza la Xarxa. El nom de BITAL sorgeix del mot BIT, com a unitat mínima de memòria, i TAL, darrera síl·laba del mot digital.

El programa de FesInternet s’estructura en quatre àmbits: comunitats, per a la no exclusió i la participació social, continguts de lliure accés i en català, programari lliure, per a vetllar pel dret a escollir i la innovació, tant en les tecnologies com en el seu ús.

FesInternet vol potenciar aspectes com ara l’alliberament de continguts digitals, les aplicacions i repercussions que té el programari lliure, l’ús d’Internet com a eina d’integració i participació, la formació en TIC, la seguretat informàtica o la Xarxa com a espai lúdic.

La inauguració oficial serà demà dimarts, en un acte presidit pel conseller Solà a CosmoCaixa, que comptarà amb la participació del professor de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya, Manuel Castells, que pronunciarà la conferència “Serveix per a res Internet?”.

1  

Imatges

El conseller dUniversitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, acompanyat el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha presentat aquest dilluns FesInternet 2005.

El conseller dUniversitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, acompanyat el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha presentat aquest dilluns FesInternet 2005. 339