El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha participat aquest dimecres en el marc del 3GSM World Congress en una videoconferència amb l’alcalde de Miravet, Antoni Joan Borrell, mitjançant la xarxa del projecte de Banda Ampla Rural (BAR) que impulsa el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

 

Aquesta prova, realitzada amb la col·laboració d’Intel i el fabricant d’equips de ràdio Alvarion, s’ha realitzat mitjançant la tecnologia Wimax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) que és la que utilitza l’operador Iberbanda per oferir accés a Internet i telefonia VoIP a les comarques del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Ponent i Alt Pirineu i Aran. Actualment es comercialitzen velocitats de fins a 4Mbps amb possibilitat d’arribar a les 8Mbps per a projectes especials.

 

En aquestes comarques del país s’ha desplegat una xarxa sense fils pionera a Europa amb tecnologia WIMAX (http://www.wimaxforum.org) i amb molta projecció de futur tant en cobertura, velocitat i prestacions de servei. Wimax garanteix velocitats simètriques i serveis de valor afegit com ara telefonia fixa via Internet (VoIP). Per exemple, l’estació base des d’on s’ha connectat l’alcalde de Miravet és a 32 Km del municipi.

 

El projecte de desplegament de la xarxa pública de BAR s’impulsa des del Govern per tal d’oferir el servei d’accés ràpid a Internet en poblacions sense cobertura ADSL de 100 habitants o més, si bé hores d’ara ja disposen de cobertura municipis encara més petits. La BAR pretén solucionar la fractura digital territorial mitjançant el desplegament d’una xarxa d’accés que complementi la xarxa nacional de fibra òptica de l’ens gestor d’infraestructures de telecomunicacions ITCat.

 

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha remarcat la importància del projecte de la BAR per a garantir el reequilibri territorial que permeti l’arrelament dels ciutadans a les zones menys poblades del país i diversificar també l’activitat econòmica del món rural. Ferran ha recordat que el desplegament de la BAR és una realitat gràcies a les tecnologies sense fils com Wimax que permeten abaratir el desplegament de la infraestructura però mantenint una alta capacitat i qualitat de les comunicacions electròniques amb condicions comercials iguals o superiors a les zones urbanes.

 

A banda de la videconferència celebrada entre Barcelona i Miravet també se n’han realitzat entre Barcelona i els operadors de Wimax, Mobile City de Suècia i Irish Broadband d’Irlanda.

1  

Imatges

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha participat aquest dimecres en el marc del 3GSM World Congress en una videoconferència amb l'alcalde de Miravet, Antoni Joan Collell

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha participat aquest dimecres en el marc del 3GSM World Congress en una videoconferència amb l'alcalde de Miravet, Antoni Joan Collell 173