La productivitat de la indústria catalana (exclosa l’energia) és un 10’7% més alta que la mitjana espanyola, segons les dades analitzades per la Direcció General de Programació Econòmica del departament d’Economia i Finances a partir de les dades de l’Enquesta Industrial. Segons aquesta font, la productivitat de les empreses catalanes era de 48.500 euros per ocupat mentre que la de les empreses espanyoles era de 43.800 euros. Aquest diferencial de productivitat superior a la mitjana espanyola contribueix de forma important al diferencial del 20% que hi ha entre el PIB per càpita espanyol i el català. Així, segons els càlculs de la Direcció General de Programació Econòmica, la major productivitat de l’industria catalana, un cop eliminat l’efecte del diferent pes del sector a Catalunya, és responsable del 6% d’aquest diferencial. La resta s’explica per la també major productivitat en d’altres sectors i per les majors taxes d’ocupació.

Entre 1995 i 2003, la productivitat de la indústria catalana va créixer cada any de mitjana un 1,6%, increment molt superior al registrat pel conjunt de l’economia catalana que, en el mateix període, va ser de 0,4%. Per subsectors, els creixements més elevats van correspondre als productes minerals no metàl·lics –que inclou els productes per a la construcció– (2,8%), la indústria alimentària (2,4%) i el paper, edició i arts gràfiques (2,4%). Contràriament, el químic (0,8%) i el material de transport (0,5%) han mostrat una evolució més feble.

Durant aquest mateix període, les empreses amb menys de 50 treballadors –que suposen el 94% dels establiments existents i el 28% del volum de negoci generat– són les que més han augmentat la seva productivitat. En concret, han incrementat el VAB per ocupat un 2,9% (4,7% en el cas de les de menys de 4 treballadors), molt per sobre de la mitjana de tota la indústria (1,6%). Les empreses amb més de 50 treballadors,, que parteixen de nivells més elevats, han registrat augments de la productivitat força reduïts, d’un 0,8% (0,1% en el cas de les empreses de 500 ocupats o més). S’observa, doncs, com la productivitat de les pimes tendeix a convergir amb la de les grans empreses.

Tot i això, són les empreses que tenen més de 100 treballadors les que continuen registrant nivells de productivitat superiors a la mitjana. La productivitat de les empreses de més de 500 treballadors supera en un 64,2% a la mitjana. Mentrestant, la productivitat de les empreses de 10 a 19 treballadors és un 33,9% inferior.

Només un 33,5% del diferencial s’explica per la distinta composició sectorial

La diferent estructura productiva de les economies catalana i espanyola no és la causa principal de la major productivitat de la indústria catalana. Sovint, s’apunta que els majors nivells de productivitat que registren les empreses catalanes es deuen al fet que el sector industrial català compta amb una major presència de les branques més productives com la química i el material de transport. No obstant això, si es descomponen les dades que ofereix l’Enquesta Industrial, s’observa clarament que aquest diferencial es deu, sobretot, al fet que les mateixes activitats econòmiques són més productives a Catalunya que a Espanya.  

En concret, el 2004 només un 33,5% del diferencial s’explicava per la diferent estructura productiva de les dues economies. La resta, un 66,5%, es deu al fet que la productivitat real de la indústria catalana és superior a l’espanyola. A més, en els darrers anys hi ha hagut una tendència a l’aproximació de la composició sectorial de la indústria a Catalunya i al conjunt d’Espanya.  En relació a Europa el diferencial de productivitat existent s’explica en la seva totalitat pel fet que les branques industrials catalanes són, en general, menys productives que les europees.

Malgrat els bons resultats que registra la productivitat de les empreses catalanes respecte a les espanyoles, es continua mantenint un lleuger diferencial amb Europa. Així, l’any 2003 el VAB per ocupat de la indústria catalana era un 3,3% inferior a la mitjana comunitària, mentre que el corresponent a la indústria espanyola era un 5,8% inferior. Els estats que compten amb una productivitat industrial més elevada són Irlanda, Bèlgica i els Països Baixos. Aquestes dades demostren la necessitat de continuar avançant en la transformació del model productiu català. En aquest sentit, l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana inclou les mesures necessàries en el camp de la formació, la innovació i l’R+D per millorar la nostra productivitat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 25