• El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, i el president de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell, Antoni Maria Brunet, han signat avui el conveni per posar en marxa la segona Àrea d’Aterratge del COPCA

• L’Àrea d’Aterratge a la Xina està situada al municipi de Cixi (Ningbo), i ocupa una superfície de 106.000m² on hi tindran cabuda fins a 35 indústries catalanes

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, i el president de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell, Antoni Maria Brunet, han signat avui el conveni per promoure a la Xina la segona Àrea d’Aterratge del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA). Mitjançant aquest acord ambdós organismes col·laboraran en el desenvolupament i l’avaluació contínua d’aquest projecte a la Xina. Aquesta línia d’actuació se suma a la instal·lació de la primera Àrea d’Aterratge a Romania, que es va iniciar a finals de l’any passat.

L’objectiu principal de les d’àrees d’aterratge és fomentar la multinacionalització de les empreses catalanes, facilitant l’entorn i els serveis necessaris per a la creació de centres de producció i de logística en punts geoestratègics del món. El projecte Àrees d’Aterratge mobilitza, en cada cas, a més d’empreses beneficiàries, una entitat promotora i diferents empreses col·laboradores.

El Projecte estableix unes zones geoestratègiques emergents del món on instal·lar àrees d’aterratge per —amb una massa crítica d’empreses interessades—, oferir paquets de serveis adequats a les necessitats especifiques de cada empresa en funció del sector i de les característiques de cada país. Per a l’articulació del projecte, el COPCA defineix dues zones:

a. mercats del primer cinturó d’expansió de la Unió Europea i el Magreb.

b. mercats per créixer amb el propi mercat emergent o produir amb estratègies globals (Àsia, NAFTA i Mercosur).

L’Àrea d’Aterratge de Cixi (Ningbo, República Popular de la Xina)

Aquesta Àrea d’Aterratge està situada al polígon industrial Eurocity, ubicat a la Nova Zona de la Badia de Hangzhou (Hang Zhou Wan Bay New Zone) al municipi de Cixi (Ningbo). El polígon Eurocity està emplaçat al costat sud del pont sobre el mar més llarg del món (38 km). El pont, que a mitjans del 2007 unirà Xangai i Ningbo, situarà el polígon a 140 km de Xangai i de l’aeroport internacional de Pudong. L’aeroport més proper és el de Ningbo, a 60 km.

Pel que fa al transport marítim, les comunicacions són excel•lents donat que l’Àrea d’Aterratge de Cixi està prop del port Internacional de Xangai i a 70 km del port Internacional de Beilun (Ningbo). Per via terrestre, existeix una xarxa viària de transport eficaç. La Nova Zona de la Badia de Hangzhou ocupa una superfície de 120 Km². El polígon Eurocity es troba a la part central (zona industrial), abastant un total de 266.653’5 m², dels quals 106.000 són naus disponibles per al lloguer i la venda per a unes 35 indústries catalanes.

Es tracta d’una zona industrial amb tots els subministraments i serveis necessaris per al correcte desenvolupament de les activitats de les empreses que s’hi instal·lin. De fet, previ a l’acord de la creació de l’Àrea d’Aterratge, algunes empreses de capital català ja han pres posicions en l’esmentat polígon.

Oportunitats de negoci per a l’empresa a la Xina

  • L’evolució del paper de la Xina a l’entorn econòmic mundial, la dinàmica de creixement i la qualificació del seu mercat interior obliguen a incloure-la en els processos de reflexió estratègica de les empreses amb vocació internacional.
  • L’any 2005, les exportacions catalanes a la Xina van assolir la xifra de 369,4 milions d’€. La Xina és avui el major receptor mundial d’inversió directa estrangera (60.500 milions USD, el 2005), motivada aquesta per aprofitar les oportunitats de negoci que aquest mercat ofereix, entre les que destaquen:
  • La dimensió del mercat (1300 milions d’habitants: 20% de la població mundial).
  • Els avantatges competitius del seu sistema de producció.
  • La previsible evolució positiva del consum, amb el que representa de creixement del mercat intern.
  • La creació d’infrastructures i la renovació del teixit econòmic, que generen noves oportunitats.
  • El seguiment dels grans clients que situen punts de producció en el mercat xinès.
  • El naixement d’empreses xineses amb creixent vocació internacional aconsella seguir d’aprop l’evolució de la competència.

Experiència del COPCA a la Xina

De les 38 oficines que el COPCA té a 31 països d’arreu del món, tres són a la Xina, concretament a les ciutats de Beijing, Hong Kong i Xangai, que a més ofereixen també el servei de Plataforma Empresarial.

Des de l’any 1989, les oficines del COPCA a la Xina han desenvolupat més de 750 projectes d'internacionalització per a empreses i entitats de Catalunya. Aquest fet constata la priorització de la Xina en les estratègies d’internacionalització de l’empresa catalana.

Entitat promotora: Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell

Les entitats membres del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA) actuen com a entitats promotores de cada projecte. En aquest sentit, cada Àrea d’Aterratge gaudeix de definició pròpia, en funció de la tipologia del mercat i de les característiques de les empreses participants i els seus projectes.

En el cas de l’Àrea d’Aterratge de Cixi (Ningbo, República Popular de la Xina) l’entitat promotora és la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell que aporta la seva trajectòria de suport a l’empresa en el desenvolupament d’activitats de promoció, formació, informació i assessorament sobre el mercat xinès a través del Pla País Xina.

Empreses col·laboradores

Per a conformar el paquet de serveis, l’Àrea d’Aterratge de Cixi, comptarà no només amb una petita estructura pròpia, sinó també amb la participació de diferents empreses independents especialitzades en diversos sectors. Així, el polígon on s’ubicaran les empreses beneficiàries dels serveis de l’Àrea d’Aterratge de Cixi, està finançat per dues empreses catalanes.

El projecte s’emmarca en el Pla d’Internacionalització de l’Empresa Catalana 2005 -2008

L’Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l’Ocupació i la Competitivitat de l’Economia Catalana, preveu la implementació del Pla per a la Internacionalització de l’Empresa Catalana 2005 - 2008. Aquest Pla presenta 5 eixos de treball, un dels quals és l’impuls d’una nova generació d’empreses catalanes de caràcter multinacional. Front a la transformació de l’entorn global de l’economia cal introduir nous models productius per mantenir la competitivitat. Una de les mesures importants és la multiubicació dels processos de negoci.L’Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l’Ocupació i la Competitivitat de l’Economia Catalana, preveu la implementació del Pla per a la Internacionalització de l’Empresa Catalana 2005 - 2008. Aquest Pla presenta 5 eixos de treball, un dels quals és l’impuls d’una nova generació d’empreses catalanes de caràcter multinacional. Front a la transformació de l’entorn global de l’economia cal introduir nous models productius per mantenir la competitivitat. Una de les mesures importants és la multiubicació dels processos de negoci.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 950