Es confirma la tendència a l’acceleració del creixement del PIB català 

L’economia catalana va créixer un 3,6% el segon trimestre d’aquest any segons ha anunciat aquest matí el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells. Aquesta dada confirma la reactivació de l’economia catalana, que no registrava taxes tan elevades des de feia vint-i-tres trimestres. El conseller ho ha explicat durant la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya que edita anualment la Cambra de Comerç de Barcelona.

Una anàlisi detallada dels indicadors permet observar com l’economia catalana va adoptant, de forma progressiva, un patró més sa de creixement. Per una banda, es modera la demanda interna, que el segon trimestre d’enguany creix un 4,6% davant del 5,5% registrat els primers tres mesos. En paral·lel, es percep una clara millora del sector exterior: les exportacions de béns i serveis creixen un 10,8%, 1,8 punts més que el primer trimestre i molt per sobre del creixement que van presentar al llarg del 2005 (3,5%).

El lleuger augment dels tipus d’interès comença a traduir-se en una moderació del consum de les llars, que d’abril a juny creix un 3,8%, quatre dècimes menys que el trimestre anterior. La reactivació de les economies de la zona euro, que el segon trimestre del 2006 van créixer de mitjana un 2,6%, té efectes directes sobre el sector exterior català ja que un 75% de les exportacions de les empreses catalanes tenen com a destí l’Europa comunitària. Així, l’aportació negativa al creixement del saldo amb l’estranger, que mostra la diferència entre les exportacions i les importacions de béns i serveis, és la més baixa dels darrers 19 trimestres (-0,7%). Aquesta dada contrasta amb la registrada l’any 2005 (-1,9%).

El bon comportament del sector exterior també té efectes positius sobre la indústria. El PIB industrial ha crescut un 1,3% el segon trimestre del 2006 i continua presentant un to expansiu que és especialment rellevant si es comparen amb l’atonia d’aquest sector al llarg del 2005, any en què el creixement de la indústria va ser de mitjana del -0,1%. Els serveis, amb un creixement del 4%, mantenen un ritme de creixement notable. La construcció, amb un creixement del 5,7%, continua registrant un comportament molt dinàmic però presenta símptomes d’atenuació.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 18