Reunió de la Comissió de Seguiment de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana

El secretari d’Economia de la Generalitat, Andreu Morillas, ha qualificat “d’alt i satisfactori” el nivell de seguiment, compliment i execució de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana. Morillas ha fet aquesta valoració després de la reunió de la Comissió de Seguiment de l’Acord estratègic que ha tingut lloc aquest dijous. L’objectiu de la trobada ha estat avaluar quin és l’estat d’aplicació de l’Acord, passat el primer mig any de l’acte de signatura del text, el passat 16 de febrer. Segons ha explicat el secretari d’Economia de la Generalitat, Andreu Morillas, de les 86 mesures que composen l’Acord destaquen pel seu estat de desenvolupament les relacionades amb la recerca i el desenvolupament, la millora de la mobilitat, la internacionalitazció i el finançament de l’activitat empresarial.

Durant la reunió, la Comissió, formada per un representant de cadascuna de les institucions signants -govern, organitzacions empresarials (Fepime, Foment del Treball i Pimec) i sindicats (CCOO i UGT)-, ha fet una revisió dels indicadors de seguiment, han avaluat les principals mesures contemplades a l’Acord i han repassat aquells aspectes que consideren que cal reforçar i impulsar. “Hi ha diverses velocitats en el compliment de les mesures perquè l’Acord és un procés que s’ha de desenvolupar al llarg de la legislatura”, recorda Andreu Morillas. Entre les mesures destacades, es poden remarcar aquelles referents als següents àmbits:

R+D+i

S’ha incrementat el pressupost de la Generalitat per a aquest 2005: en 30 MEUR el de la Secretaria d’Indústria i Energia; en 23,5MEUR el del CIDEM; i en 29,8 MEUR el de la Direcció General de Recerca. L’objectiu és assolir un nivell d’R+D+i equiparable a la mitjana europea (5% del PIB)Xarxes de Transferència de Tecnologia: La Xarxa de centres de suport a la innovació tecnològica (XIT). Aquesta xarxa ja compta amb 70 centres registrats.  Xarxa de centres tecnològics (XCT). S’ha endegat el procés de creació dels centres tecnològics de l’Aeronàutica i de l’Espai, de la Logística, de Media, de l’Automoció, de les TIC, de la Indústria Química i tres centres d’Indústria Agroalimentàries. Xarxa de centres de difusió tecnològica (XCDT). Impuls a la creació del centre de difusió tecnològica del moble de fusta.

Infrastructures de transport i mobilitat

Pla d’autovies. Ja s’estan executant un part dels 500 KM de la xarxa d’autovies lliure de peatge en els següents trams: l’Eix Vic-Ripoll C17, l’Eix Diagonal (C15 i C37) Vilanova-Vilafranca-Manresa, l’Eix Transversal (C25), l’Eix del Llobregat (C16) Berga-Bagà, i Reus-Alcover (C14) Pla d’accés sostenible als principals polígons industrials. Ja s’han posat en marxa 15 dels 22 programes pilot, amb l’objectiu de facilitar l’accés dels treballadors als seus llocs de treball.

Finançament de l’activitat empresarial

ICF Crèdit. L’Institut Català de Finances, en col•laboració amb 25 entitats financers, ha posat a disposició de les pimes catalanes una nova línia de finançament a llarg termini que ofereix crèdits en condicions avantatjoses, amb un pressupost de 200 milions d’euros per a aquest 2005. Aquesta mesura s’ha complementat amb la creació d’un fons de titulització que es traduirà en majors recursos de finançament per a pimes. Línia de préstecs participatius. Amb la mateixa finalitat d’afavorir el finançament a llarg termini, també s’ha posat en marxa una línia de préstecs participatius. Capital risc. En el marc d’una política comú per part de diversos departaments, durant els propers mesos es preveu la creació d’un nou Fons per al desenvolupament de projectes empresarials al Magrib.

Internacionalització

Pla d’Internacionalització de l’empresa catalana. S’ha incrementat el pressupost del COPCA en 28 MEUR, un 20% més respecte el 2004. Aquest Pla té com a objectiu posar a disposició de les empreses catalanes diferents instruments d’ajut i assessorament en els seus processos d’internacionalització com ara el despelagament de la xarxa de plataformes empresarials, el programa per a la participació de licitacions internacionals, la creació de l’Observatori de mercats exteriors i la creació de l’Anella Internacional.  Creació de l’Observatori de Prospectiva Industrial. Depenent del Departament de Treball i Indústria, té com a finalitat conèixer els problemes dels diferents sectors de la indústria i les empreses catalanes per poder fer front als reptes que planteja la globalització. Agència Catalana d’Inversions. Lligada al CIDEM, el seu objectiu és el de promoure i atraure inversions empresarials sòlides. En aquest sentit, des de la seva entrada en funcionament, a l’abril del 2004 l’Agència ha possibilitat la implantació de 33 nous projectes industrials, amb un volum d’inversió de 140,93 MEUR d’inversió, la creació de 2.018 nous llocs de treball i el manteniment d’altres 982.

Foment de la competitivitat

Programa del sòl industrial 2005-2008. Ja s’han aprovat 1.503 hectàrees en 19 noves actuacions. El pressupost per al 2005 per a l’adquisició i urbanització de sòl industrial és de 75 milions d’euros, un 13,1% més que l’any 2004.  

Formació Professional

Creació de nous centres de FP. Ja s’han posat en marxa 4 dels 12 centres de FP previstos fins al final de la legislatura a Baix Llobregat, Tarragona, Manresa i Olot.

La Secretaria d’Economia, coordinadora dels mecanismes de seguiment de l’Acord

Aquesta és la tercera reunió de la Comissió de Seguiment des que va es va constituir el passat 14 de juny. Segons defineix el text de l’Acord, l’objectiu d’aquesta Comissió, òrgan màxim de seguiment de l’Acord, és vetllar pel compliment de les 86 mesures consensuades per totes les parts i que defineixen el text de l’Acord, desenvolupar aquelles que han quedat pendents d’incorporar i que es consideren necessàries, a més de proposar noves iniciatives que puguin millorar-lo. Els membres d’aquesta comissió deleguen i encarreguen, sota la coordinació, el suport i l’impuls de la Secretaria d’Economia de la Generalitat, sessions monogràfiques de seguiment de l’Acord en les quals s’analitzen el desenvolupament de les diferents mesures.

L’Acord estratègic també preveu una segona comissió de seguiment, la Interdepartamental. Coordinada també des de la Secretaria d’Economia, està formada per representants de les conselleries que tenen una relació directa amb l’Acord i té una especial cura d’aquelles mesures que estan vinculades estretament a l’acció dels diferents departaments de la Generalitat, així com garantir la seva traducció pressupostària en els comptes públics de la Generalitat.

Els mecanismes de seguiment, es completen amb les Comissions d’informació i Seguiment territorial de l’Acord que ja s’han posat en marxa a Girona, Tarragona i Lleida La seva funció és la d’avaluar l’impacte de les mesures de l’Acord en les comarques de les seves respectives demarcacions, impulsar-ne el seu coneixement i recollir informació i suggeriments per a l’aplicació de les diferents propostes.

1  

Imatges

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 1744