La consellera de Cultura, Caterina Mieras, i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Gabriel Ferraté, han presentat aquest matí la col•lecció d’assaigs de butxaca Vull saber, un compendi de coneixements especialitzats, rigorosos i útils per entendre el món. La col•lecció és editada per la UOC amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, per mitjà de la Direcció General de Cooperació Cultural.
Durant la roda de premsa de presentació de la nova col•lecció, Caterina Mieras ha manifestat que “des del Departament de Cultura donem ple suport a aquesta nova iniciativa de la Universitat Oberta de Catalunya que, en la seva encara breu trajectòria, ja ha prestat molts i bons serveis a la cultura i a l’educació d’aquest país, utilitzant els instruments que la tecnologia d’avui ens posa a l’abast”.
Per la seva banda, Gabriel Ferraté ha destacat l’esforç de síntesi dels autors de la col•lecció, “per la dificultat de resumir els grans temes per deixar només l’essència i que sigui entenedor per tothom”.
A la roda de premsa de presentació també han participat la directora general de Cooperació Cultural, Assumpta Bailac, així com l’autor d’un dels llibres, Antoni Dalmau, que firma Els càtars. Els deu primers números ja són en llibreries de tot el territori català.
A banda de Els càtars d’Antoni Dalmau, es poden adquirir La intel•ligència artificial de Miquel Barceló, La democràcia electrònica de Jordi Sánchez, Els Balcans d’Igor Bogdanovic, L’escriptura xinesa de David Martínez, El nou capitalisme de Jordi Vilaseca i Joan Torrent, La Guerra Freda de Francesc Veiga, L’hipertext de Joan Campàs, La filosofia de la ciència de Josep Lluís Prades i La personalitat d’Antonio Andrés Pueyo.
La col•lecció, inspirada en la coneguda Que sais-je francesa, vol ser un referent de l’assaig divulgatiu escrit en català. Els llibres tenen com a comú denominador el llenguatge amè, d’una banda, i un preu reduït (5 euros), de l’altra, dos aspectes que responen a la voluntat de formar no només el públic tradicionalment universitari sinó a totes les persones que volen aprendre al llarg de la vida.
Cadascun dels volums de Vull saber comença amb una relació dels coneixements que el lector acaba obtenint amb una lectura completa de l’obra. En línies generals, els llibres tenen unes 100 pàgines, el que ha comportat un esforç de síntesi per part de l’autor.
El Departament de Cultura ha adquirit 700 còpies de cada títol per tal de distribuir-les a les biblioteques públiques de Catalunya.
La UOC publica 20 títols enguany i 25 més cada any durant el 2006 i el 2007. Cada quinze dies sortirà una nova obra a les llibreries. Aquest mètode permet posar en marxa les subscripcions.
Barcelona, 4 de novembre de 2005