Coincidint amb la finalització del curs escolar, comencen les activitats d'estiu d'educació en el lleure. Enguany, uns 200.000 infants i joves participaran en prop de 3.500 activitats, que tindran lloc a partir de finals de juny i durant juliol, agost i la primera quinzena de setembre. L'any passat prop de 190.000 infants i joves van participar en les activitats d'estiu que es van organitzar a Catalunya durant el període de vacances.

Les activitats, que compten amb una llarga tradició al nostre país, tenen com a objectiu contribuir a l’educació integral dels nois i les noies, donant una especial importància a l’educació en valors, com el compromís, la llibertat, l’altruisme i la solidaritat, a partir de la convivència en grup i de la relació amb l’entorn. L’acció educativa es porta a terme a través de la tasca, en moltes ocasions altruista, dels joves educadors, i contribueixen de manera decisiva a l’educació integral dels nois i de les noies. Les activitats són organitzades per diverses entitats, com associacions educatives juvenils, ajuntaments, empreses privades i associacions de mares i pares d’alumnes.

Els tipus d’activitats d’educació en el lleure que s’organitzaran aquest estiu són les següents:

 Colònies. Són activitats educatives que es fan en una casa de colònies, ja preparada i habilitada per a aquesta funció. Aquestes cases disposen d’espais diversificats per fer-hi activitats. Les més habituals són els jocs, les excursions, les sortides i les descobertes, les vetllades, els tallers i els centres d’interès. Majoritàriament hi participen nois i noies d’entre 5 i 12 anys.

 Casals d’estiu. Són activitats educatives que sols ocupen unes hores al dia, en el mateix medi on es mouen els infants i adolescents que hi participen (per tant, és habitual que els participants siguin de la mateixa població on es fa el casal). Cada participant dorm a casa seva, llevat que hi hagi programada una sortida que duri més d’un dia. L’horari habitual és de matí i/o de tarda. S’hi fan activitats diverses, similars a les colònies: tallers, bany, jocs, excursions, visites, etc. Estan pensats per a nois i noies d’entre 5 i 12 anys.

 Estades. Són activitats educatives en les quals, durant uns dies, es dedica un temps important a fer una activitat concreta (idiomes, esport, fotografia, escalada, “viure com ho feien els…”, de coneixement d’una població o país, etc.) en un indret que convida a fer-ho. L’allotjament pot ser divers, però normalment és en un alberg, en una casa de colònies o en tendes de campanya. Les estades s’organitzen, especialment, per a joves d’entre 8 i 18 anys.

 Campaments. Són activitats educatives que es fan en contacte directe amb la natura. L’allotjament es fa en tendes de campanya. S’hi fan jocs, excursions, sortides, descobertes i vetllades, entre d’altres, la major part d’elles relacionades amb l’entorn natural pensades per viure’l intensament. Majoritàriament, estan organitzats per a nois i noies d’entre 8 i 16 anys.

 Rutes. Són recorreguts que es fan seguint un itinerari d’interès, de manera que cada dia es pot dormir en un lloc diferent. A través de les rutes s’aprofita per visitar zones del recorregut, contemplar els paisatges i compartir experiències amb els membres del grup. Si es fan a peu o per la muntanya se solen anomenar travesses de muntanya. També es poden fer amb bicicleta, en carro, a cavall, o amb altres mitjans de transport, o bé amb un interès específic (ruta dels Bandolers, dels Moliners Fariners, dels Bons Homes…). El seu caràcter auster, d’esforç, d’assoliment de fites, de compartir neguits, etc. fa que les rutes siguin una oportunitat educativa especial. Les rutes estan obertes a joves d’entre 12 i 20 anys.

 Intercanvis. Són activitats educatives destinades a afavorir el coneixement mutu i el diàleg entre dos ambients i cultures diferents i hi poden participar grups de procedència molt diversa. De vegades, el grup d’acollida retorna la visita al grup visitant. Un intercanvi és internacional quan els seus integrants procedeixen de diverses nacions. Hi participen joves d’entre 14 i 30 anys.

 Camps de treball.  Són activitats amb finalitat educativa fetes per un grup de joves durant el temps de vacances amb un interès comú de servei a la comunitat. Es duu a terme un treball desinteressat en un projecte de dimensió social ajudant a persones, protegint la natura, restaurant edificacions d’interès, etc.  A més de gaudir treballant s’aprèn a gaudir de fer un servei i de pensar en els altres. L’allotjament pot ser en un casa, en tendes de campanya o en instal•lacions habilitades expressament, properes al lloc on es fa el servei. Els camps de treball estan oberts a joves d’entre 14 i 30 anys.

1  

Fitxers adjunts

200.000 infants i joves participaran en les 3.500 activitats d'estiu d'educació en el lleure

200.000 infants i joves participaran en les 3.500 activitats d'estiu d'educació en el lleure
DOC | 35