El secretari general de Joventut, Olivié Bayón, acompanyat de Salvador Matas, regidor de Joventut de Cambrils, ha inaugurat avui una jornada sobre habitatge jove adreçada a tècnics de joventut.

La jornada, organitzada per la Secretaria General de Joventut, ha tingut com a objectiu principal debatre sobre les polítiques socials referents a l’habitatge per a joves. Durant la inauguració, Olivié Bayón ha presentat la Xarxa Jove d’Habitatge, creada amb l’objectiu d’ampliar, coordinar i millorar el servei Borsa Jove d’Habitatge. “Les borses joves han passat de 10 l’any 2003 a les 40 que estan en funcionament en aquests moments. La Xarxa ens permetrà ampliar i millorar el servei”, ha dit Bayón. L’any 2006, la Secretaria General de Joventut ha invertit més de 900.000 € en el programa Borsa Jove d’Habitatge.

Salvador Matas ha destacat l’aposta de l’ajuntament de Cambrils per les polítiques d’emancipació, i ha posat de relleu el bon funcionament de la Borsa Jove d’Habitatge del municipi, així com la xarxa de mediació social, amb promocions de lloguer i l’adjudicació de prop de vint habitatges al municipi.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de l’alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, que ha incidit en el fet que l’accés a l’habitatge és la principal preocupació dels joves, especialment als municipis turístics.

La Xarxa Jove d’Habitatge

La Xarxa va adreçada a dos públics: els tècnics que treballen a les borses joves d’habitatge i els joves. La Xarxa Jove d’Habitatge ha estat concebuda com un espai de comunicació, gestió i coordinació de les borses joves de Catalunya. Per tal d’aconseguir que esdevingui una eina propera i eficient, s’obrirà un procés participatiu amb el qual es donarà veu als gestors de totes les borses joves d’habitatge, que podran fer les seves aportacions per tal de definir com ha de ser la xarxa.

A més, la xarxa formarà els tècnics implicats en les borses joves d’habitatge, que també rebran un butlletí electrònic amb informació especialitzada en habitatge a Catalunya, i es crearà una comunitat virtual d’especialistes per tal de facilitar l’intercanvi de recursos i bones pràctiques entre els professionals.

Una altra novetat que incorporarà la xarxa és un recull legislatiu sobre habitatge, a disposició dels usuaris de la comunitat virtual.

D’altra banda, en una segona fase, l’espai públic de la xarxa permetrà l’accés on-line a la borsa d’habitatges en lloguer de tot Catalunya, als serveis i recursos que ofereixen, i també oferirà informació i consells a tots els joves interessats en llogar un pis o accedir a ajuts i subvencions públiques.

El servei Borsa Jove d’Habitatge

El programa Borsa Jove d’Habitatge es proposa facilitar als joves els lloguers a preus assequibles. Segons declaracions d’Olivié Bayón, durant el 2004 i el 2005, prop de 5.000 joves es van allotjar en habitatges de lloguer mitjançant les borses, i el preu mitjà del lloguer va ser de 500 € mensuals.

Per tal de poder gaudir d'aquesta iniciativa, els joves han de complir uns requeriments previs, entre els quals destaquen tenir més de 18 anys i menys de 35, que els ingressos mensuals bruts siguin com a mínim 1,5 vegades el salari mínim interprofessional. Si són estudiants, estan a l'atur, treballen eventualment, o  simplement no arriben a la quantitat esmentada, han d’obtenir un aval immoble.

Quant als requisits per als propietaris, els immobles hauran de complir les condicions d'habitabilitat d’ús. A més, els tributs, les càrregues i altres impostos, així com la quota de comunitat de propietaris, van a càrrec del propietari, que no podrà escollir els llogaters.

Els avantatges oferts als propietaris que formen part de la Borsa Jove d’Habitatge són diversos. Durant el primer any, el propietari gaudirà d’una pòlissa multirisc per cobrir danys i desperfectes, així com una pòlissa de caució que assegura el cobrament del lloguer. A més, els propietaris que vulguin posar els seus habitatges en el llistat de pisos disponibles podran rebre finançament per fer petites obres de rehabilitació per tal de poder adequar l’ habitatge i llogar-lo.

11 d’octubre de 2006                    

1  

Fitxers adjunts

La Xarxa Jove d'Habitatge neix amb l'objectiu d'ampliar i millorar el servei Borsa Jove d'Habitatge

La Xarxa Jove d'Habitatge neix amb l'objectiu d'ampliar i millorar el servei Borsa Jove d'Habitatge
DOC | 41