- La superfície agrària creix un 0,25%, i destaquen els augments del 6% en la vinya i del 4,37% en l’olivera
- Aquestes i altres dades es recullen a l’Informe de la producció agrària ecològica 2024, publicat avui pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica
- Enguany també s’ha presentat el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, que indica que un 88% de la ciutadania coneix els aliments ecològics a Catalunya i un 47% en compra

“Tot i les dificultats de 2024, la producció agrària ecològica va resistir, atès que va créixer en superfície i en activitats agroalimentàries”, ha afirmat la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), Rosa Altisent, que ha valorat l’informe de 2024 sobre la producció agrària ecològica de Catalunya que s’ha fet públic avui.
Altisent també ha destacat que “sabem que no és fàcil, però tenim clar que és necessari un sistema alimentari robust i sobirà que integri proximitat, sostenibilitat i justícia. Per això, des del Departament continuem donant suport al sector, amb l’aprovació el mes d’abril de l’any passat del Pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027, que vol impulsar la producció ecològica a Catalunya, amb una estratègia transversal que involucra diversos departaments i organismes de la Generalitat, així com agents públics i privats, i que compta amb un total de 132 actuacions”.
Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Rafael Ramon Martorell, ha posat en valor la resiliència del sector ecològic: “Tot i les diferents crisis que hem viscut, en els darrers anys, el sector ecològic català demostra un any més que resisteix i continua creixent en algunes magnituds”. Martorell, recentment escollit com a nou president de l’entitat de control i certificació, ha fixat entre els objectius del seu mandat “continuar creixent en operadors ecològics en els propers anys”. El president del Consell acaba afirmant que “el CCPAE ha complert les seves obligacions de control, establert per la normativa europea, amb un mínim d’una inspecció anual a tots els operadors, i està immers en un procés de digitalització de les eines de gestió i de tramitació dels inscrits que estan permetent la simplificació i la millora de l’eficiència administrativa”.
Dades principals de l’informe
Pel que fa als operadors ecològics, l’any 2024 s’ha tancat amb 5.290 persones inscrites al CCPAE, pràcticament el mateix nombre total de l’any anterior (-0,81%). En la darrera dècada, el Registre d’operadors que es dediquen a l’alimentació ecològica ha crescut un 94,2%.
En relació amb la superfície ecològica, l’any 2024 es va arribar a les 284.590 hectàrees, amb un augment d’un 0,25% respecte de l’any anterior. En l’última dècada, la superfície inscrita ha augmentat un 135,46%. Destaquem el creixement en dos cultius: la vinya (+6,06%, 34.314 ha) i l’olivera (+4,37%, 10.646 ha).
Pel que fa a la ramaderia ecològica, l’any 2024 es va tancar amb 1.122 explotacions ramaderes inscrites al CCPAE, cosa que significa una petita baixada (-1,15%) respecte de l’any anterior. En la darrera dècada, el sector ramader ecològic s’ha incrementat en un 45,53%. El boví de carn és el subsector ramader ecològic majoritari a Catalunya, i l’any passat va créixer un 2,08%.
En l’àmbit de l’agroindústria ecològica, empreses transformadores i comercialitzadores, el 2024 va finalitzar amb un total de 2.918 activitats agroalimentàries ecològiques registrades al Consell, amb un creixement de l’1,81%. En l’última dècada, la indústria agroalimentària ecològica ha crescut un 145,21%.
Cada vegada més gent consumeix aliments ecològics
Enguany, el Departament també ha fet públiques les dades del 7è Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, una enquesta duta a terme mitjançant un conveni amb el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu principal de quantificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels consumidors catalans i mesurar-ne l’evolució.
Rosa Altisent ha explicat que les dades són “força encoratjadores, ja que ens indiquen que un 88% de la ciutadania coneix els aliments ecològics a Catalunya i un 47% en compra”.
Pel que fa a la freqüència de consum d’aliments ecològics a Catalunya, les dades assenyalen que un 6,2% de la ciutadania en menja cada dia; un 27%, un cop per setmana; un 20%, un cop al mes; un 15% menys d’un cop al mes, i un 30%, mai.
L’estudi també diu que, a l’hora de fer les compres, els compradors catalans prioritzen sobretot la qualitat delsaliments, mentre que el seu segon criteri de compra és el preu.L’edat i el nivell d’estudis de la persona entrevistada tenen una relació directa amb el criteri de selecciódels aliments que s’adquireixen: els resultats mostren que, pel que fa al preu, és la gent jove la que hi dona mésvalor, mentre que la gent més gran destaca pel fet de valorar-ne més l’origen. Per nivell d’estudis,els universitaris remarquen “la seva qualitat”, mentre que les persones que tenen estudis de primària i secundària en prioritzen elpreu.
D’altra banda, l’informe constata que la verdura, els llegums i els ous són els aliments eco més consumits i que, a l’hora d’adquirir-ne, els compradors catalans prioritzen sobretot la qualitat dels aliments, mentre que el segon criteri de compra és el preu.
En aquest sentit, la directora general d’Agricultura i Ramaderia ha assenyalat que des del Departament “es continua treballant perquè el consum dels productes ecològics creixi, perquè està clar que la producció i el consum van de bracet, l’una sense l’altre no avancen”.
Línies d’actuació política per al sector ecològic
Per difondre l’alimentació ecològica, el Departament continua duent a terme la Setmana Bio, un esdeveniment en què se celebren tot un conjunt d’activitats amb l’objectiu comú de promocionar i fer conèixer la producció i l’alimentació ecològiques a tota la població.
El Departament també organitza, juntament amb el Departament d’Educació i Formació Professional i l’Associació Vida Sana, el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, destinat a promoure el coneixement de l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació ecològiques i, especialment, els seus valors socials, econòmics i ambientals, tant entre el mateix alumnat del centre com també envers el conjunt de la comunitat educativa i el seu entorn.
Els últims tres anys, s’ha incrementat la creació de recursos audiovisuals per donar a conèixer la realitat de la producció ecològica i de materials orientats als més menuts i a la comunitat educativa.
Com a actuacions rellevants que s’han de portar a terme durant els anys 2025 i 2026 destaca l’actualització del projecte de dinamització territorial en producció ecològica. S’han establert 8 coordinadors, un per cada Servei Territorial, i en el nou pla d’acció s’ha augmentat la dotació del personal dinamitzador, atès que s’ha passat de 31 persones dinamitzadores a més de 100, concretament 102. Les persones dinamitzadores estan repartides per tota la geografia catalana i donen suport a operadors ecològics i a persones interessades a ser-ho, cosa que ajuda a estructurar el sector i afavoreix la participació en el desenvolupament de projectes del sector ecològic.
També està previst ampliar l’abast de la recerca i la transferència en producció ecològica, l’organització d’un simposi de viticultura i enologia ecològica i l’impuls d’una campanya de comunicació de la producció agroalimentària ecològica.
A més, cal posar en relleu l’import econòmic destinat als ajuts de la Política agrària comuna (PAC) a la producció ecològica, que sumen un total de 96 milions d’euros per a tot el període (2023-2027).



