La Consellera ha deixat clar que s'està treballant en dos sentits. "D'una banda, hi ha tot un seguit d'actuacions que es poden veure enllestides en els pròxims mesos; i, en segon lloc, la nostra actuació va més encaminada cap al futur; planificant els recursos adequats per les necessitats socials dels pròxims anys. Aquí s'emmarcaria la concreció dels pressupostos del Departament per l'any que ve o bé les inversions a desenvolupar en els pròxims anys".
Així mateix, Carme Figueras ha recordat els compromisos recollits en el Pacte del Tinell en matèria de polítiques d'acció social, i s'ha compromès personalment a "posar fi a la desconfiança entre les diferents Administracions i fomentar la cooperació entre la Generalitat i els Ajuntaments en matèria de polítiques socials", donat que certs serveis han de ser més a prop dels ciutadans i això només és possible si es descentralitza la seva prestació i s'acompanya del finançament necessari.
Segons ha destacat la Consellera, una altra aposta clara de Benestar i Familia i que recull el Pacte del Tinell és la universalització dels serveis socials, és a dir que arribin a tothom i que s'aconseguirà un cop entri en vigor la Llei de Serveis Socials, pendent d'aprovació al Parlament de Catalunya.
Actuacions prioritàries:
Secretaria General de Benestar i Familia, que dirigeix Anna Maria Miró:
- Aconseguir que els tràmits de les prestacions econòmiques a les persones i les subvencions a entitats i al món local siguin més ràpids i més senzills: els ajuts a les persones grans amb dependència; els ajuts a les persones amb disminució; els tràmits per reconèixer un determinat grau de disminució.., etc. fins a arribar a 60 tipus diferents de prestacions. En el cas de les subvencions, existeixen fins a 30 modalitats que permeten realitzar actuacions tan diverses com construir i habilitar allotjaments per a treballadors temporers; suprimir barreres arquitectòniques o bé crear llocs de treball per a persones amb disminució a centres especials de treball.
Per fer possible una tramitació més ràpida i més senzilla es reduirà la documentació necessària per tramitar un determinat ajut i alhora es prioritzarà el personal que s'encarrega d'aquestes tasques. A més, s'estan millorant els serveis informàtics per fer que la feina dels professionals sigui més àgil.
Pel que fa les entitats i el món local, també s'està accelerant la tramitació de les convocatòries de les subvencions per evitar que una possible tardança en l'assignació dels recursos afecti les seves activitats o serveis.
- També sobre l'agilització dels tràmits, és fonamental que la gent gran no s'hagi d'esperar per aconseguir una plaça en una residència. S'està treballant per tramitar els informes amb més rapidesa, ja que és un tema prioritari pel Departament.
- Una tercera prioritat és reduir el temps de construcció d'una infraestructura pròpia del Departament, com pot ser un Casal de Gent Gran o un Casal Cívic. Actualment, es triga uns 3 anys i la intenció del Departament és invertir només 2 anys en tot aquest procés.
- En darrer lloc, una prioritat serà fomentar una major comunicació entre els diferents àmbits de treball del Departament per aconseguir una cultura orgànica única. Això permetrà tractar cada situació personal de forma global i oferir una resposta única a les seves necessitats.
Secretaria per a la Immigració, que dirigeix Consol Prados:
- Potenciar la col·laboració amb totes les administracions implicades en la gestió de la immigració, especialment amb el món local (ajuntaments, consells comarcals, etc.,). Les actuacions que es duguin a terme en aquest àmbit es faran des del consens, i sempre respectant l'autonomia pròpia de cada una de les administracions implicades.
Amb l'administració de l'Estat s'està potenciant els àmbits de coordinació entre totes dues administracions perquè es considera essencial en matèries com la contractació en origen, el control fronterer, la regulació dels fluxos migratoris, suport al món municipal, etc... Precisament, el proper dimarts 20, el Departament de Benestar i Familia signarà amb la Secretaria d'Estat per a la Immigració, Consuelo Rumí, la pròrroga del Conveni de Col·laboració entre el Ministeri de Treball i Afers Socials i el Departament per al desenvolupament d'actuacions d'acollida i integració de persones immigrants com també de reforç educatiu.
- Una altra actuació de la Secretaria és promoure actuacions que reforcin la convivència i la cohesió entre tota la ciutadania que resideix i es troba en el nostre territori. Una eina fonamental per aconseguir-ho és que els Ajuntaments disposin de prou recursos per cobrir les necessitats dels ciutadans catalans i dels nouvinguts. La Consellera Figueras ha volgut deixar clar que "tenir cura dels nous catalans no implica abandonar a tots aquells ciutadans del nostre país que necessiten prestacions. L'augment de recursos, que ens arriben a través dels fons interterritorials, ens permet cobrir totes les demandes".
- Benestar i Familia aposta per la Taula Cívica per a la ciutadania, un òrgan que substitueix l'actual Consell Assessor d'Immigració de la Generalitat. En aquest espai, es pretén que les administracions, els agents socials, les entitats de i per als immigrants, així com altres tipus d'entitats puguin reflexionar sobre el fenomen migratori i analitzin accions a desenvolupar, per tal de poder oferir una política més adequada a les seves demandes.
Secretaria de Famílies i d'Infància que dirigeix Jaume Funes, que inclou la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) que dirigeix Carolina Homar, i l'Institut Català d'Acolliment i l'Adopció (ICAA), que dirigeix Rosa M. Bertran:
- Com a actuacions generals, es fomentaran pactes amb les administracions locals per a l'atenció a la infància ja que les intervencions protectores han de ser una tasca compartida en el territori. I per altra banda, es treballarà en un text de criteris i continguts amb suficient concreció per tal que el futur Govern pugui redactar un text articulat de la Llei d'Infància.
- Benestar i Familia vol revisar el circuit d'intervenció en situacions de desprotecció greu ja siguin els protocols marc o bé les pautes d'actuació i treball en xarxa dels diferents dispositius professionals.
- A més, es vol millorar els equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència al territori i incrementar les places dels centres d'acollida dels menors.
- També es vol ampliar i consolidar els punts i els serveis de trobada, que permeten als nens estar en contacte amb els seus pares després d'una separació.
- Agilitar l'atorgament dels ajuts i prestacions econòmiques a les diferents situacions familiars.
- En els casos de violència familiar, es vol consolidar i unificar els criteris dels diferents recursos d'acolliment residencial per a dones i infants víctimes de la violència. A més s'està estudiant l'obertura de dos nou centres d'intervenció integrals com a referents dinamitzadors de l'atenció a diferents territoris.
- Des de l'Institut Català d'Acolliment i l'Adopció es continuarà amb la Campanya d'Acolliment, iniciada el passat novembre del 2005. I es treballarà perquè les gestions en les adopcions internacionals siguin més ràpides, reduint els temps d'espera.
Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), que dirigeix Ramon Nicolau:
- A Catalunya, cada vegada hi ha menys gent en situació d'extrema pobresa, però, en canvi, determinats col·lectius son cada vegada més vulnerables. Es tracta, per exemple, d'aquella persona que té un treball precari i que en cas de perdre la feina es troba desemparada, o be la persona que viu sola i no té prou recursos per tirar endavant. Per donar resposta a aquestes i altres situacions, el Departament està desenvolupant el Pla per a la Inclusió i la Cohesió Social a Catalunya. En els últims mesos, s'ha dut a terme un procés de diàleg amb el món local, els agents socials i el conjunt dels departaments del Govern per definir les accions a desenvolupar fins l'any 2009. I ara, a punt de finalitzar aquest procés, es treballa en l'ampliació dels Convenis amb els ajuntaments i les entitats d'iniciativa social per posar en marxa el Pla. D'aquesta manera, disposaran de més recursos per cobrir les necessitats d'aquests col·lectius vulnerables.
- Un altre objectiu és establir les bases pel nou model dels serveis socials de Catalunya d'acord amb la llei que està pendent d'aprovació al Parlament, incloent la elaboració de la cartera de serveis socials i dels reglaments i convocatòries corresponents per aplicar a partir del primer de gener del 2007.
- També amb l'horitzó del gener de 2007, s'estan adequant els serveis socials de Catalunya per desenvolupar la nova Llei estatal de Dependència al nostre país. En concret, aquesta adaptació consistirà en incrementar prop d'un 50% els centres i els equips de valoració, i en millorar la coordinació entre Benestar i el Departament de Salut, i amb els Ajuntaments, per aplicar els Plans d'Atenció Individuals a cada persona amb Dependència.
- Alhora el Departament vol millorar la comunicació amb les entitats d'iniciativa social i els ajuntaments i consells comarcals de Catalunya, tot aprofitant els convenis marc plurianuals ja signats amb cada entitat i corporació local.
Direcció General d'Actuacions Comunitàries i Cíviques que dirigeix Ricard Armengol:
- La posada en marxa d'un Pla de Xoc per millorar i mantenir els equipaments actuals (casals de gent gran, casals cívics...). Aquest Pla permetrà cobrir petites deficiències i remodelacions dels equipaments i està previst destinar un fons de 600.000 euros pels pròxims mesos.
- Aconseguir fer més àgils les tramitacions de les subvencions i els convenis a les entitats. S'ha superat un retard existent i s'ha avançat en dos mesos els tràmits actuals. D'aquesta manera, es podran comunicar les subvencions del 2006 a finals de setembre.
- S'està treballant en la definició d'una Xarxa Única d'Equipaments Cívics, que situa sota un mateix paraigües els casals cívics, els hotels d'entitats, els casals de la gent gran... D'aquesta manera, es vol evitar que, en un mateix territori, establiments amb serveis similars competeixin entre ells o bé definir els mateixos estàndards de qualitat per tota la xarxa.
- Ja s'ha presentat públicament el Congrés Nacional de la Gent Gran, que tindrà lloc a l'octubre. Les reflexions que s'hi faran seran importants per conèixer les inquietuds d'aquest col·lectiu i permetran dissenyar certes polítiques o tenir presents certs elements que nosaltres havíem passat per alt.
La consellera Figueras ha destacat quin és el fil conductor de totes les actuacions que es volen dur a terme en aquests mesos: "Darrera de cada petició o sol·licitud hi ha una persona que necessita ajuda i l'obligació de l'Administració es donar-li una resposta el més ràpid possible".