Ambdós governs consideren que aquest diccionari, el primer d’aquestes dimensions entre les llengües llatines i un dels primers del món, esdevindrà un text de referència per a tots els estudiosos d’aquesta llengua indoeuropea, de la seva literatura i de la seva cultura, ja que omple un buit cultural en el nostre àmbit lingüístic i contribueix a la projecció internacional de la llengua catalana.
El sànscrit pertany a la família de llengües indoeuropees, és una de les grans llengües de cultura de l’antiguitat, en tot comparable amb el grec clàssic i el llatí, i resulta essencial per al coneixement de la cultura del subcontinent indi, on encara avui té la consideració de llengua sagrada i d’erudició.
La literatura clàssica escrita en sànscrit, entre el segon mil•lenni a.de.C. i el segle IV d.de C., comprèn entre d’altres grans obres el Rigveda, el Samaveda, els Upmanisad i els sutra i autèntiques joies de la cultura universal com el Mahabarata i el Ramaiana, i és objecte d’estudi per part de nombrosos investigadors.
Fins ara traduir o estudiar qualsevol text en sànscrit implicava utilitzar una llengua interposada, pont, com l’anglès o l’alemany. Aquest diccionari proporciona, als catalanoparlants i a tots els parlants de llengües romàniques, un instrument que facilitarà l’apropament a una cultura d’una gran riquesa i qualitat i a una molt àmplia literatura.
L’elaboració d’aquesta obra ha estat promoguda per la Universitat de les Illes Balears i el Govern Balear i l’autor és el professor Òscar Pujol, director de programes educatius de la Casa d’Àsia de Barcelona i doctor en sànscrit per la Universitat de Benarès. La Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears han donat suport en l’edició del diccionari. 23 de gener de 2006
1