Els dies 13, 14 i 15 de setembre se celebrarà a Lleida el congrés «Pensament polític als Països Catalans: història i prospectiva 1714-2014», que girarà al voltant d’una nova reflexió sobre els models de pensament formulats durant els últims tres segles als territoris de cultura catalana. Diversos ponents analitzaran els principals plantejaments que han configurat la política catalana des de la Guerra de Successió i la consegüent pèrdua de les llibertats nacionals arran dels Decrets de Nova Planta, que van forçar l’assimilació dels Països Catalans a l’estructura estatal espanyola. El congrés, organitzat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, el Centre d’Història Contemporània de Catalunya i la Xarxa de revistes de pensament contemporani en llengua catalana, tindrà lloc a l’Institut Municipal d’Acció Cultural de la Paeria de Lleida.
Durant els tres dies de congrés es presentaran fins a vuit ponències. S’inaugurarà amb la ponència d’Antoni Simon, catedràtic d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, tituladaEstat i Nació a l’època moderna. La segona ponència serà El segle XVIII: un segle sense política?, a càrrec de Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna a la Universitat Pompeu Fabra. Pere Anguera, catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili, presentarà Federalisme i Republicanisme. La quarta ponència, Conservadorisme i catolicisme polític, correrà a càrrec de Ferran Toledano, director de projectes del Centre d’Història Contemporània de Catalunya.
La cinquena ponència es titula Liberalisme, i serà presentada per Francesc Roca, professor de Política Econòmica i Estructura Econòmica Mundial a la Universitat de Barcelona. Catalanisme polític, nacionalisme i independentisme serà la sisena ponència, presentada per Agustí Colomines, professor d’Història Contemporània a la UB. La setena ponència serà Socialisme, comunisme, anarquisme, a càrrec del catedràtic d’Història Contemporània a la UAB Albert Balcells. Finalment, la vuitena i última ponència es titula Ideologies emergents, i serà presentada conjuntament per Vicent Partal, director de Vilaweb; Gustau Muñoz, cap de redacció de L’Espill, Universitat de València; Jordi Casassas, catedràtic d’Història Contemporània a la UB, i Jordi Vidal.
La presentació de comunicacions al congrés «Pensament polític als Països Catalans: història i prospectiva 1714-2014» és oberta, i l’admissió serà valorada pel comitè científic, format per Antoni Furió, Damià Pons, Enric Pujol, Jaume Renyer, Jordi Riba i Josep Termes. Les comunicacions s’han d’enviar abans del 30 de juny per correu electrònic a cetc.presidencia@gencat.net, i l’espai serà com a màxim de 10 pàgines de 2100 espais. EL CETC publicarà les actes del congrés, incloent-hi les ponències i les comunicacions, a la col·lecció «Temes Contemporanis» (CTEC-Pòrtic).
La inscripció al congrés és gratuïta, però preceptiva per poder-hi acudir. La data límit per inscriure’s és també el 30 de juny.
Per a més informació cal dirigir-se al CETC (la Rambla, 130, 2n 2a. 08002 Barcelona. Tel. 93 343 58 80).
17 de març de 2006
1