La inversió industrial va créixer a Catalunya un 5,7% durant l’any 2005, segons es desprèn de l’enquesta d’inversió industrial realitzada la darrera tardor. Aquesta tercera estimació millora mig punt el 5,2% de l’enquesta anterior i duplica l’estimació inicial que va ser d’un 2,6%. Aquestes dades indiquen la continuïtat del cicle expansiu que la inversió industrial va iniciar l’any 2003, després d’uns exercicis en els quals va caure a taxes de variació negatives.

Els factors tècnics van ser els més influents en les decisions d’inversió de les empreses industrials l’any 2005, seguits per l’evolució de la demanda la qual ha perdut el lideratge que sempre havia ostentat.

Pel que fa al destí de la inversió, l’ampliació de la capacitat productiva va ser, un cop més, la més important amb un 36,2% del total. A les millores en el rendiment de l’equip productiu s’hi va adreçar un 24,2% de la inversió, a la reposició d’equipament, un 21,9%, i a d’altres finalitats, com per exemple les millores comercials o administratives, un 17,7%.

Energia i aigua, béns de consum i d’equipament, els que més creixen

Si s’analitzen els resultats per sectors, destaca l’augment de la inversió a les indústries d’energia i aigua (38%), de béns de consum durador (17,3%), de béns d’equipament (9,9%) i de béns intermedis (5,3%). Dins d’aquest darrer sector, va destacar especialment l’impuls inversor dels subsectors del paper, de la química bàsica i dels materials de la construcció. La inversió va disminuir als sectors de l’automòbil (-4,2%), dels productes alimentaris, de les begudes i del tabac (-4,6%) i de béns de consum no durador (-14,1%).

Aquesta enquesta té per objectiu reflectir l’evolució més recent de la inversió industrial a Catalunya. Prop de 1.300 empreses industrials han contestat el qüestionari, que s’envia dos cops l’any (primavera i tardor) on es demanen dades quantitatives sobre la inversió realitzada i també informació qualitativa sobre la seva finalitat i els factors que la limiten o l’estimulen.

Dijous, 19 de gener de 2006

1  

Fitxers adjunts

19.01.06 - enquesta inversió industrial

19.01.06 - enquesta inversió industrial
PDF | 30