La directora general d’Afers Religiosos participa en la inauguració del I Congrés de Feminisme Islàmic, organitzat per la Junta Islàmica Catalana

La directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Coll, ha participat aquest matí en la inauguració del I Congrés de Feminisme Islàmic, organitzat per la Junta Islàmica Catalana, amb una intervenció que ha girat al voltant del paper de les institucions públiques en la defensa dels drets de les dones a les diferents confessions religioses.

«El Govern defensa la laïcitat, és a dir, la separació entre les institucions públiques i les confessions religioses», ha dit Montserrat Coll. «Les institucions no entren a dins les diferents confessions, a no ser, com és lògic, que es violi la llei». La directora general d’Afers Religiosos ha remarcat que la llibertat religiosa «és un dret fonamental de les persones, i com a tal s’ha de respectar. Ara bé, com tots els drets s’acaben quan comencen els altres drets fonamentals, que han de ser igualment respectats».

 «Per tant», ha prosseguit Montserrat Coll, «des de la Generalitat es demana a les diferents confessions religioses que respectin escrupolosament els drets de les dones i els de totes les persones. Aquesta petició és d’interès general, ens interessa a tothom».

La màxima responsable d’Afers Religiosos també ha incidit en la diferència entre les referències a les dones en els diferents textos sagrats i la marginació cultural que poden patir. «En ple segle XXI resulta incomprensible que s’utilitzin falses raons teològiques per marginar les dones. Això no té cabuda avui dia», ha afirmat Montserrat Coll. «Per aquesta raó, des de la Direcció General d’Afers Religiosos i l’Institut Català de les Dones s’ha donat suport a aquest congrés, una molt bona iniciativa per dignificar el paper de les dones i desmentir aquests falsos arguments, i així aconseguir una societat més justa i igualitària. Aquest objectiu, donada la qualitat del congrés i les persones que hi participen, segur que s’assolirà», ha afegit.

 A la inauguració del I Congrés de Feminisme Islàmic també han participat la regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, Pilar Vallugera; la directora general del Instituto de la Mujer del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, Rosa Maria Peris, i el secretari de la Comissió Islàmica d’Espanya, Mansur Escudero. Aquest congrés, que se celebra fins el dia 29 d’octubre a l’Hotel Alimara de Barcelona, vol donar a conèixer el moviment emergent de les dones musulmanes que lluita contra les interpretacions masclistes, sexistes o homòfobes dels textos sagrats en l’àmbit del món islàmic, anomenat ‘yihad de gènere’.

 27 d’octubre de 2005

1  

Fitxers adjunts

Montserrat Coll: «Avui dia és incomprensible utilitzar falses raons teològiques per discriminar les dones»

Montserrat Coll: «Avui dia és incomprensible utilitzar falses raons teològiques per discriminar les dones»
PDF | 132