El Departament de Treball i Indústria, a través de l’Institut Català d’Energia, ha signat un conveni de cooperació amb Fecsa Endesa i l’ajuntament de Terrassa per soterrar una línia elèctrica que passa per aquesta localitat.

El conveni de soterrament de la línia elèctrica l’han signat el Conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, i el director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira.

El conveni signat pel Departament de Treball i Indústria, a través de l’Institut Català d’Energia, amb l’Ajuntament de Terrassa i Fecsa Endesa permetrà el soterrament de la línia elèctrica de 110kV Mas Figueres – Hospitalet, en el tram de suport T-9 i el suport T-14, al seu pas pel terme municipal de Terrassa.

El pressupost total del projecte de soterrament d’aquestes línies és de 2,4 milions d’euros. L’aportació del Departament de Treball i Indústria és de 1.4 milions d’euros, i l’Ajuntament de Terrassa hi destina un milió d’euros.

Soterrar i desplaçar línies elèctriques: compliment del Pla de l’Energia

Amb la signatura d’aquest conveni, el Departament de Treball i Indústria implementa una de les accions recollides en el Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015, aprovat a l’octubre de l’any passat, que assenyala la conveniència de desplaçar o soterrar, de forma progressiva, els trams de línies elèctriques d’alta tensió que passen per zones urbanes.

Tanmateix, el Departament porta a la pràctica una resolució aprovada pel Parlament de Catalunya a l’octubre de 2002 que instava al Govern de la Generalitat a impulsar un procés de negociació entre les empreses de transport i distribució d’electricitat, l’Administració local, la de la Generalitat i la de l’Estat per al soterrament i/o desplaçament de determinats trams de línies elèctriques, en el termini de deu anys, amb la finalitat d’arribar a un acord que, entre altres aspectes, tingués en compte el finançament de les obres i els terminis d’execució, i que donés prioritat als treballs en les zones urbanes.

El Departament de Treball i Indústria, mitjançant l’Institut Català d’Energia, signa aquest mes convenis de soterrament i desplaçament de línies elèctriques amb els ajuntaments de Cornellà de Llobregat, Terrassa, Reus i Castellbisbal pels que aporta més de 8,4 milions d’euros en els materials i el muntatge; els Ajuntaments destinen gairebé 4,8 milions d’euros pel cost de l’obra civil; i Fecsa Endesa i Red Eléctrica Espanyola s’encarreguen del projecte i de la direcció de l’obra. En total, les administracions públiques aporten més de 13,2 milions d’euros per desplaçar i soterrar les línies elèctriques d’alta tensió.

El passat mes de maig, el Departament de Treball i Indústria va signar altres convenis de soterrament i desplaçament de línies elèctriques amb els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Montornès del Vallès, Rubí i Begues que van suposar una aportació de 9,2 milions d’euros.

A més, el Departament de Treball i Indústria va signar al passat 16 de febrer un conveni amb l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix, Fecsa Endesa i Red Eléctrica Española per reordenar les línies elèctriques que transcorren per les zones urbanes de Valldoreix, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès.

Dimecres, 4 d’octubre de 2006

1  

Fitxers adjunts

La Generalitat i l'ajuntament de Terrassa aporten 2,4 milions € per soterrar una línia elèctrica

La Generalitat i l'ajuntament de Terrassa aporten 2,4 milions € per soterrar una línia elèctrica
PDF | 40