L’Agència Catalana d’Inversions (ACI) ha possibilitat des de la seva entrada en funcionament –abril de 2004– la implantació de 33 nous projectes industrials, segons que ha informat avui, en roda de premsa, el Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé. Aquests projectes, que suposen un volum d’inversió de 140,93 milions d’euros, han permès la creació de 2.018 llocs de treball directes i el manteniment d’altres 982 llocs de treball també directes. Rañé ha manifestat que aquest és un balanç positiu ja que “per cada euro es generen 60 euros i per cada milió d’euros 60 milions d’euros d’inversió”. “Ens dóna la impressió que és un rendiment potent, important i eficaç”.

Durant el període gener-agost de 2005 s’han implantat 16 d’aquests 33 projectes. Aquest fet confirma la tendència de superar a finals de 2005 el nombre de projectes implantats a Catalunya durant el 2004. A data d’avui l’Agència Catalana d’Inversions manté oberts 70 projectes d’inversió amb possibilitats d’implantar-se a Catalunya. L’Agència manté com a sectors d’actuació estratègica pel 2005 el de l’automoció, la química fina, el sector farmacèutic, el sector energètic en el seu conjunt, el sector agro-alimentari i el de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Per cada milió d’euros de pressupost (despesa real) de l’Agència s’atreuen 58,7 milions d’euros d’inversió privada a Catalunya. La despesa total de l’Agència per lloc de treball directe creat o mantingut és inferior als 800 euros.

En un 40% dels casos de projectes finalment ubicats a Catalunya, l’existència d’una o més línies de subvenció aplicables al projecte ha resultat un factor necessari per a la decisió final de l’empresa. En cap dels casos ha estat un factor determinant. En més d’un 65% dels projectes, que s’han situat a Catalunya, l’empresa estava avaluant a la fase final de decisió altres ubicacions, però aspectes com ara el suport del Departament a la formació dels treballadors, la qualitat del teixit empresarial a Catalunya, els transports, les comunicacions i la qualitat de vida han determinat que la inversió acabés finalment a Catalunya.

Oficina a Madrid

L’Agència Catalana d’Inversions compta des de principis de 2005 amb una delegada a Madrid, Carmen Reyes, amb més de 12 anys d’experiència en àmbits d’inversions i relacions internacionals, que actua des de la seu de la Delegació del Govern de Catalunya.

L’obertura d’una oficina a Madrid és una mesura pionera en l’àmbit de la indústria a Catalunya i s’inscriu en el propòsit del Departament de Treball i Indústria d’impulsar els mitjans materials i personals amb què compten les activitats de l’Agència Catalana d’Inversions, que respon als següents objectius:

-Mantenir una línia activa d’interlocució per a les empreses catalanes per tal de garantir l’assessorament i assistència tècnica de les línies de subvencions i incentius que ofereix l’Administració central als projectes d’inversió de les empreses catalanes.

-Realitzar un seguiment i un treball actiu de foment de reinversions a Catalunya per part d’aquelles empreses amb operacions productives a Catalunya però amb centres de decisió o seu corporativa a Madrid.

-Assessorar professionalment i atendre a les potencials empreses inversores de capital espanyol amb projectes d’inversió a Catalunya.

Aquesta oficina s’uneix a les ja existents fora de Catalunya: Tokio i Nova York.

Objectius i principis d’actuació de l’ACI

L’Agència Catalana d’Inversions, creada a l’abril de 2004, és un dels instruments del Departament de Treball i Indústria per promoure la implantació a Catalunya de noves activitats empresarials estratègiques i per donar suport a les polítiques del Govern en matèria de localització exterior de les empreses catalanes. Aquest objectiu d’actuació es va veure reforçat per la inclusió de l’Agència Catalana d’Inversions en les propostes de l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, signat el passat 16 de febrer de 2005 pel Govern i per les principals organitzacions sindicals i empresarials. L’Agència ha prioritzat en les seves accions la promoció d’aquelles inversions que generin ocupació estable i de qualitat, siguin econòmicament, mediambiental i tecnològicament sòlides, aportin riquesa, capacitat continuada d’innovació, oportunitats de sotscontractació i complementarietat amb el teixit empresarial existent, capacitat exportadora i capacitat d’arrossegament d’altres inversions en el seu entorn.

El projecte de Llei de nova regulació del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) –que va aprovar el Govern el passat 19 d’abril– integra l’Agència Catalana d’Inversions com àrea especialitzada del CIDEM amb la finalitat de promoure la implantació a Catalunya de noves activitats empresarials estratègiques. La inclusió dintre del CIDEM respon a la necessitat de coordinació i de generació de sinèrgies amb les altres àrees del CIDEM encarregades de la promoció de la capacitat d’innovació de les empreses catalanes com a eina de millora de la productivitat i capacitat competitiva del teixit empresarial català.

L’Agència Catalana d’Inversions ofereix serveis professionals d’assessorament a les empreses durant totes les etapes dels seus projectes d’inversió: des de la definició del projecte fins a la demostració de la seva viabilitat operativa i econòmica, i la presa final de decisió. Així mateix, manté programes d’atenció a les empreses inversores a fi i efecte de fomentar futures reinversions i expansions, així com d’ articular solucions davant eventuals incidències.

Balanç de resultats

Alguns dels principals projectes materialitzats per l’Agència Catalana d’Inversions són els següents:

Accenture

L’empresa nord-americana de serveis de consultoria Accenture ha decidit ubicar un nou centre de serveis compartits a Sant Cugat del Vallès. El centre, que entrarà en funcionament aquest mes de setembre, crearà 179 llocs de treball en un termini de 2 anys. Des del centre Accenture prestarà els següents serveis a terceres empreses de diversos sectors: 1) desenvolupament i implantació de tecnologies ERP, 2) externalització de serveis informàtics: manteniment d’aplicacions, explotació de sistemes i help-desk, 3) externalització de processos, principalment d’administració i recursos humans. El centre també inclou el trasllat de les operacions actuals i futures de la recentment adquirida empresa suïssa CPGmarket. Es tracta d’una plataforma tecnològica d’integració entre fabricants del sector consum i proveïdors a nivell europeu.

Alstom Power

Instal·lació de la seu central de la divisió energètica per Espanya a Cornellà de Llobregat i construcció d’un nou centre d’R+D a Santa Perpètua de la Mogoda (Vallès Occidental) dedicat al disseny de nou material ferroviari pel transport urbà i interurbà.

Alstom Transporte

Construcció d’un nou centre d’R+D a Santa Perpètua de la Mogoda (Barcelona) dedicat al disseny de material ferroviari per al transport urbà i interurbà que ocuparà 100 treballadors.

Atento

Atento, filial de Telefónica, és una empresa especialitzada en la prestació de serveis d’atenció de les relacions entre les empreses i els seus clients. Està present a 12 països i és líder en el seu sector en països de parla hispana i portuguesa. L’empresa ha decidit implantar a Lleida un “contact center” o plataforma multicanal permanent d’atenció telefònica a clients. Aquest nou centre suposa la creació de 500 llocs de treball directes a la capital del Segrià.

Carlos Rocha S.L.

Grup empresarial català del segment de la preparació d’aliments per a catering i segment de Restauració i Hosteleria. Realitzarà una inversió de 4,7 milions d’euros a La Pobla de Lillet en una nova planta productiva d’aliments preparats. L’empresa generarà 55 nous llocs de treball directes al Berguedà.

CEI Network

Seu corporativa europea de l’empresa que comptarà amb 200 treballadors. CEI Group està especialitzada a la gestió d’accidents i d’altres incidències de vehicles.

CERECO

L’empresa de capital francès posarà en marxa un nou laboratori d’assajos químics i bacteriològics i control de qualitat per als sectors agroalimentari, farmacèutic i mediambiental amb 24 nous treballadors.

Computer Associates

Multinacional americana líder mundial de software de gestió, que ha ubicat a Cornellà de Llobregat el seu nou centre europeu de petites i mitjanes empreses, des d’on donarà servei a empreses d’Alemanya, França, Itàlia, Escandinàvia i Espanya. Aquesta inversió suposa la creació de 100 llocs de treball. Aquest tipus de centre és el primer que la multinacional obra fora dels Estats Units.

Dow Chemical

Implantació d’un centre de desenvolupament de fibres sintètiques. Des d’aquest centre es donarà suport a les filials del grup de tot el món. Aquest centre ve a concentrar i a consolidar a Catalunya les activitats de l’empresa en la línia de negoci de fibres, ja que recentment també va inaugurar una planta de producció d’aquest producte. La importància de què finalment el centre s’hagi situat a Tarragona també rau en  les possibilitats futures de què aquest pugui ampliar-se i concentrar altres activitats de recerca del grup relacionades amb les fibres, un negoci en expansió en el sector petroquímic.

Frans Maas

La multinacional logística holandesa del transport ha triat Rubí per construir la seva plataforma logística més gran a Europa. A més, Rubí acollirà la nova seu social de l’empresa a Espanya. Aquest projecte implica un volum d’inversió de 0,3 milions d’euros i la creació de 10 llocs de treball directes. A més, contribueix a l’efecte arrossegament de noves inversions i trasllats a Catalunya de seus socials corporatives.

IMEX Co. Ltd.

Establiment a Barcelona d’una oficina de màrketing i distribució de toners per fotocopiadores per part d’una de les empreses japoneses del sector sense presència prèvia a Catalunya.

Kawasaki Motors

El fabricant japonès de motocicletes obrirà a la Zona Franca de Barcelona un centre de distribució per a Espanya. A més de vehicular les vendes per al territori nacional, la companyia centralitzarà a la capital catalana els serveis de finançament de la marca. La companyia no tenia fins ara presència a Espanya.

Kao Corporation

Inversió de 12 milions d’euros a les plantes d’Olesa de Montserrat per a la fabricació d’aromes químics per a perfums i matèria primera per a suavitzants.  La inversió de Kao, en el sector de la química fina és un pas més en el teixit productiu català cap a activitats de més valor afegit. Aquesta inversió reforça la que l’empresa ja fa portar a terme fa tres anys, amb la implantació d’una planta de fabricació de metil mihidrojasmonat.

Lanxess

El grup químic alemany ha descartat el desmantellament de la planta catalana de pigments i anuncia inversions durant els pròxims cinc anys destinades a l’ampliació de les seves instal·lacions, per tal d’absorbir part de la producció que es feia a Alemanya. Aquest projecte és especialment representatiu per diversos motius. El volum total d’inversió que l’empresa ha anunciat pels propers cinc anys és de 50 milions d’euros. La inversió inicial és de 18 milions d’euros.  A més, suposa el manteniment de 262 llocs de treball i l’ampliació de producció generarà 14 llocs de treball addicionals. El manteniment i la potenciació de la planta catalana és especialment rellevant per al futur del sector químic a Tarragona.

Reftrans

Instal·lació d’un centre internacional de formació en el muntatge de productes de la gamma Thermo King. Amb aquest projecte, l’empresa, amb una trajectòria a Catalunya molt positiva i amb un índex de productivitat superior a altres plantes del grup que es dediquen al mateix producte, com és el cas de la planta de Txèquia, consolida la seva presència a Catalunya i a l’hora la posició de la planta de Sant Feliu de Llobregat dins del grup. A més, l’empresa ha mostrat un gran interès en portar a terme projectes conjunts de R+D amb centres públics catalans.

Sanofi-Aventis

Amb la fusió de Sanofi i Aventis, el grup havia de decidir ubicar la seva seu a Barcelona o a Madrid.  La materialització a Barcelona d’aquest projecte suposa comptar a la nostra ciutat amb la seu del tercer grup farmacèutic mundial i primer europeu. A més del manteniment de 230 llocs de treball, el projecte generarà una nova ocupació de 150 llocs de treball.

Cal esmentar també que aquesta ubicació d’una seu farmacèutica a Barcelona, demostra que les afirmacions relatives a l’elecció prioritària de Madrid per a la creació de seus dins el sector no és categòrica.

Stabilit Europe

Construcció d’una planta de fabricació per a la producció de polièster reforçat a Santa Perpètua de la Mogoda per part de l’empresa mexicana, el que suposarà la creació de 20 llocs de treball directes.

Total Petrochemicals

La multinacional francesa trasllada des de Madrid a la factoria ubicada al Prat de Llobregat la seu social de l’activitat petroquímica de polímers (base química per a la producció de plàstics). A més, assumirà la responsabilitat per a tota la península, després del tancament de l’oficina del grup a Portugal. Aquesta decisió va acompanyada d’un augment de la producció de la planta en un 10% i la responsabilitat mundial per al desenvolupament de noves tecnologies en la producció de poliestirè. La factoria assumirà també la comercialització de la resta de la gamma de polímers.

W.L. Gore y Asociados

Establiment d’un centre de serveis compartits per a les filials del grup multinacional americà de tèxtil tècnic especialitzat. Es centralitzarà el servei de comandes i facturació de la divisió de material mèdic a Sant Joan Despí, projecte que suposarà la creació de 30 nous llocs de treball.

Sector farmacèutic

Dins el sector farmacèutic hi ha diversos projectes d’empreses com Icon Clinical, Laboratorios Pierre Fabre, Laboratoris Esteve o Medela AG, que, tot i que aparentment pel seu volum d’inversió són projectes reduïts, fan referència a activitats de recerca i desenvolupament de nous medicaments per a malalties víriques, així com aparells per a l’alimentació de nadons i equips de fototeràpia. 

Dijous, 1 de setembre de 2005

1  

Fitxers adjunts

Agència Catalana d'Inversions - balanç

Agència Catalana d'Inversions - balanç
XLS | 24