Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa la seu permanent del Tribunal Laboral de Catalunya a Girona, en un acte que ha comptat amb la presència de la presidenta del Patronat de la Fundació Tribunal Laboral de Catalunya i directora general de Relacions Laborals en funcions, Mar Serna, així com del president de la patronal FOEG, Joan Fausto Martí, i dels secretaris generals de CCOO, Aureli Álvarez, i de la UGT, Camil Ros, a les comarques gironines.

L’obertura d’aquesta nova seu del TLC, la segona fora de Barcelona després de la que es va obrir a Lleida a finals de 2004, respon al compromís del Govern de descentralitzar aquesta institució per facilitar als agents socials la seva utilització.

El Tribunal Laboral de Catalunya ha apostat per obrir una seu a la ciutat de Girona, amb l’objectiu de dotar als treballadors i empresaris de Girona d’un local propi d’aquest organisme, amb una major capacitat per dur a terme les seves tasques de conciliació i mediació en els conflictes laborals.

Els sindicats CCOO i UGT de Girona, així com la FOEG, patronal de Girona, tenen els seus propis conciliadors, que són els que estan intervenint en la solució dels conflictes que s’originen en la seva demarcació. En l’actualitat el cos de conciliadors de Girona del Tribunal Laboral de Catalunya l’integren 25 membres.

La presidenta del Patronat de la Fundació TLC i directora general de Relacions Laborals, Mar Serna, s’ha mostrat convençuda de que “amb aquesta nova seu creixerà l’activitat del TLC a Girona, no per una major conflictivitat, sinó perquè cada vegada més empreses i treballadors apostaran per la mediació a l’hora de resoldre els conflictes, en comptes d’emprar la via judicial”.

Serna ha destacat que amb el diàleg entre les parts “s’arriba a acords més sòlids i, el que també és molt important, ràpids” en cas de conflicte laboral.

El Tribunal Laboral de Catalunya va ser constituït el 12 de maig de 1992, a partir de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), subscrit per l’organització patronal Foment del Treball Nacional, i els sindicats CCOO i UGT. Durant aquests 14 anys els TLC ha suposat un important reforçament de l’autonomia col·lectiva, ja que les parts implicades en tot conflicte laboral, treballadors i empresaris, han dissenyat un sistema de Conciliació, Mediació i Arbitratge gestionat per ells mateixos amb l’objectiu d’afavorir el diàleg i l’acord en els conflictes laborals.

Prop de 7.000 actuacions des de 1992

El TLC, des de la seva creació fins el 30 de setembre de 2006, ha intervingut en 6.819 procediments, dels quals 5.949 corresponen a Barcelona (87%), 643 a Girona (9%), 183 a Tarragona (3%) i 44 a Lleida (1%).

Dels 643 procediments efectuats a Girona, que han afectat a 2.805 empreses i més de 75.000 treballadors, 27 corresponen a procediments d’arbitratge i 616 a conciliacions. D’aquestes 616 conciliacions, 497 (80,68%) han estat tramitacions efectives, és a dir, en les que la Delegació de Girona del TLC ha intervingut realitzant el seu paper mediador, i 119 (19,32%) han estat tramitacions no efectives en les quals el Tribunal no ha pogut intervenir per incompareixença d’una de les parts o posteriors desestiments o arxius.

El 68% de les tramitacions que afecten Girona conclouen amb acord

Pel que fa a les tramitacions efectives, el 68% han finalitzat amb avinença i el 32% sense avinença, essent la Delegació de Girona del Tribunal Laboral de Catalunya la que ha aconsseguit un índex més alt d’acords de les quatre delegacions que composen el Tribunal Laboral de Catalunya (Barcelona: 55% amb avinença, 45% sense avinença; Tarragona: 64% amb avinença i 36% sense avinença; i Lleida: 38% amb avinença i 62% sense avinença).

Des del 1992 el TLC ha ajudat a desconvocar 16 vagues a Girona, amb un total de 115.238 hores de vaga desconvocades. Cinc de les 16 vagues eren indefinides i no s’han inclòs al recompte d’hores de vaga desconvocades.

L’experiència acumulada durant el seus 14 anys de funcionament ha demostrat que el Tribunal Laboral de Catalunya ha estat un factor eficaç en la solució de molts conflictes col·lectius i ha suposat una total modernització de les relacions laborals, aportant elements de participació activa, agilitat en els procediments, un aprofundiment en les qüestions objecte de conflicte i en les solucions conciliadores possibles.

L’increment sostingut i progressiu de l’utilització del TLC reflecteix la capacitat dels sindicats i la patronal catalana per negociar i trobar solucions als conflictes laborals, fet que l'ha consolidat com el mecanisme de solucions extrajudicials de conflictes laborals més eficaç de tot l'Estat Espanyol.

Dimecres, 15 de novembre de 2006

1  

Fitxers adjunts

Estadístiques

Estadístiques
PDF | 105