Tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, van aprovar ahir dijous, 2 de març, per unanimitat una proposició no de llei sobre drogodependències, presentada conjuntament pels cinc grups parlamentaris de la cambra.

Aquesta proposició de no de llei, única a l’estat Espanyol, referma la vigència de la taula d’acords per a una política consensuada en drogodependències adoptada el 29 de desembre de 1994.

Amb aquesta taula d’acords el Parlament adopta un seguit de compromisos en matèria de drogodependències, com el compromís de tots els partits polítics amb representació parlamentària de fer polítiques consensuades sobre la matèria, considerant la prevenció com a eix principal d’actuació. La proposició no de llei també contempla el compromís de vetllar perquè Catalunya compti amb una xarxa d’assistència adequada, descentralitzada i equilibrada territorialment que garanteixi el dret de tots els ciutadans afectats a rebre l’assistència i el tractament apropiats en condicions dignes i sense que siguin discriminats.

Amb aquesta proposició no de llei el Parlament es compromet a potenciar programes de reducció del dany, a promoure la recerca de noves alternatives terapèutiques contrastades i a reconèixer l’ús mèdic de determinades drogues; a ampliar els recursos socials i mecanismes de reinserció sociolaboral dels afectats; a revisar i ampliar els programes penitenciaris i de justícia juvenil; a garantir la formació continuada dels professionals que treballen en el camp de les drogodependències; a analitzar i revisar la normativa actual, i a vetllar perquè els mitjans de comunicació tractin de forma ètica, digna i no estigmatitzant aquest problema. També es compromet a adoptar una actitud resolutiva i al mateix temps de diàleg, garantint la informació i la participació ciutadanes, per tal d’evitar el rebuig a la creació i a l’establiment de centres assistencials; a fomentar un debat social i polític sobre la drogodependència, i a comptar amb un finançament adequat per a poder dur a terme aquests compromisos.

Així mateix, la proposició no de llei encomana a les organitzacions socials, les administracions públiques i les forces polítiques, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat, a orientar les seves actuacions en matèria de drogodependències d’acord amb els compromisos adoptats en aquesta proposició.

1  

Fitxers adjunts

proposició no de llei

proposició no de llei
PDF | 36