Aquesta acció està adreçada específicament a les 4.944 empreses catalanes que pateixen més accidents laborals i que tenen en el seu conjunt una plantilla de 392.403 treballadors i treballadores. Aquestes empreses han registrat 55.441 accidents lleus, 1.198 accidents greus i 50 accidents mortals durant l’any 2005.
El Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, ha significat que aquesta actuació intenta arribar a les empreses on es produeixen els accidents “que no són totes ni de bon tros”, perquè “el 81% de les empreses catalanes no ha tingut cap accident, de cap mena”. En concret, les empreses seleccionades representen aproximadament un 2% del total de les empreses de Catalunya. Això vol dir que “hi ha un percentatge d’empreses molt gran que estan fent els deures, que estan complint amb la llei de prevenció de riscos i que estan prenent les mesures necessàries, per garantir que al seu centre de treball no es produeixi cap accident”, segons que ha dit el Conseller Rañé.
S’han seleccionat les empreses que han patit accidents greus o mortals durant l’any passat. També les empreses amb més de 10 treballadors/es que presenten un índex d’incidència del doble del seu sector –nombre d’accidents laborals per cada 100.000 treballadors i treballadores–. S’exclouen d’aquesta selecció, els accidents greus i mortals que s’han identificat com a “causes naturals” o que han estat conseqüència d’accidents de trànsit “in itinere”.
Per sectors, la majoria de l’empreses objecte d’aquesta iniciativa són de la construcció (1.191). També un nombre important són empreses del sector del comerç a l’engròs i intermediaris (494), del sector del comerç al detall i altres reparacions (276), del sector dels productes metàl·lics (267) i del’hoteleria (260).
La seva empresa té un gran problema
Els empresaris i empresàries, objecte d’aquesta acció, rebran una comunicació personalitzada acompanyada d’una capsa. A la comunicació se’ls informa del nombre d’accidents laborals que ha tingut l’empresa el 2005 i de l’índex d’incidència que ha registrat, en comparació amb la mitjana del sector al qual pertany. També es ‘recorda’ a cada empresari i empresària que ha de prendre mesures per tal de reduir els accidents laborals.
A l’interior de la capsa, els empresaris i empresàries trobaran una lupa que serveix per llegir el lema de la campanya: “la seva empresa no té un petit problema, la seva empresa té un gran problema”. També s’inclou, en suport electrònic, el Manual per a la identificació i avaluació dels riscos laborals, que ha elaborat el Departament de Treball i Indústria, i la Legislació de prevenció de riscos laborals.
No baixar la guàrdia
El Departament de Treball i Indústria ha posat en marxa aquesta iniciativa perquè, tot i que les xifres dels accidents laborals lleus, greus i mortals registrats a Catalunya en 2005 han assolit el valor mínim dels últims 6 anys, “no s’ha de baixar la guàrdia”. Recordem que el descens més important s’ha produït en el cas dels accidents mortals, passant d’un índex d’incidència de 6,8 l’any 2000, a un índex de 4 en 2005, fet que suposa una reducció del 41,1%.
Més control, més sancions i millor recaptació en matèria de prevenció de riscos
El Govern ha intensificat des de l’inici de la legislatura les accions preventives de vigilància i control de la sinistralitat laboral, tal i com recull l’Acord Estratègic per a la competitivitat, la qualitat de l’ocupació i la internacionalització de l’economia catalana. El Govern ha aprovat, aquest mes de febrer, el Decret d’habilitació de 50 tècnics del Departament de Treball i Indústria que poden fer tasques de vigilància i control en matèria de salut i seguretat laboral.
L’increment i millora de les accions de prevenció, vigilància i control han provocat un augment de les quanties abonades per les empreses catalanes i, en conseqüència, de la recaptació, per diverses infraccions de la legislació vigent en matèria de prevenció de riscos. És a dir, per incompliments que posen en situació de risc la seguretat i la salut dels treballadors i treballadores. Les quanties de les sancions per l’incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals van, des dels 30,05 euros per un incompliment lleu fins a un màxim de 601.012,10 euros per un incompliment molt greu.
Així doncs, un percentatge molt elevat de les sancions que està proposant la Inspecció de Treball són confirmades pel Departament de Treball i Indústria. Durant l’any 2005, de les 3.346 actes d’infraccions tramitades en primera instància, un total de 3.194, que suposen el 95,4% en termes relatius, van ser confirmades pel Departament i només en 152 es van admetre de forma total les al·legacions de les empreses sancionades.
La reducció dels terminis de tramitació permet accelerar la resolució dels expedients, un fet que es tradueix en una millora de la recaptació. "En 2 anys s’han ingressat més de 17,4 milions d’euros pel cobrament, en període voluntari, de sancions imposades per infraccions en matéria de prevenció de riscos".
“L’import de les sancions econòmiques per infraccions en matèria de prevenció de riscos laborals recaptades pel Departament de Treball i Indústria s’ha de destinar a les actuacions preventives que programa la Conselleria”.
Dilluns, 13 de febrer de 2006
1