El conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, el president del Consell Intertèxtil, Adrià Serra, el secretari general de la Federació d’Indústries Afins de la UGT de Catalunya, David Alonso, i el secretari de la Federació d’Indústries Tèxtil-Pell, Químiques i Afins de CCOO, Jesús Ribera, han signat avui a Barcelona un conveni que preveu millorar la formació de treballadors d’empreses tèxtils acollides a un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) temporal.

L’ordre d’ajuts corresponent a 2006 preveu destinar 500.000 euros per complementar les prestacions d’atur que rebin els treballadors del sector tèxtil i de confecció que han presentat un ERO temporal de com a màxim 90 dies.

Aquest complement, que és variable i com a màxim pot incrementar la prestació fins a igualar el sou que normalment perceben els treballadors i treballadores, s’abona a canvi de què els empleats segueixin cursos de formació. El disseny i l’organització de les accions de formació és responsabilitat de les empreses, en el marc dels Plans de Formació que han d’acompanyar la sol·licitud d’ERO presentada al Departament.

L’objectiu d’aquest acord marc és, bàsicament, millorar la qualificació dels treballadors i treballadores del tèxtil català i facilitar la seva readaptació a nous processos productius que facin les seves empreses més competitives en un mercat mundial que des de l’1 de gener de 2005 està liberalitzat.

El conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, ha subratllat la importància que conserva el sector tèxtil i de confecció dins la indústria catalana, sobretot en termes d’ocupació, i ha declarat que “el que no podem fer com a país és renunciar a un sector tant important i amb un acord com el d’avui el que intentem fer es donar-li instruments per millorar la seva competitivitat”.

Valls també ha indicat que amb aquest acord es pretén reciclar bona part dels treballadors d’empreses que han presentat un ERO temporal, “ja sigui per tornar-se a incorporar a la mateixa empresa o bé, si el contracte s’extingeix, per trobar feina a un altre sector”.

Per poder accedir als ajuts els treballadors han de pertànyer a empreses ubicades a Catalunya que s’hagin acollit a un ERO temporal i que tinguin una plantilla fixa de com a mínim el 80%. Cap treballador es pot beneficiar d’aquests ajuts durant més de tres mesos durant el període de vigència de l’acord marc, que finalitza el 31 de desembre de 2008.

L’acord marc signat avui dóna continuïtat al que es va adoptar el 2004 per aquell any i el següent. Fins ara aquests complements al subsidi d’atur han beneficiat 813 treballadors de 30 empreses del sector.

Segons la esmentada ordre que regula l’atorgament d’aquests ajuts, la previsió és que els complements diaris que percebran els treballadors oscil·laran entre els 8,26 euros i els 11,87 euros per dia, en funció del sou que perceben a la seva empresa. Els ajuts corresponents a 2006 es podran abonar fins el 31 de març de 2007, i el Departament de Treball i Indústria haurà d’aprovar les ordres corresponents als anys 2007 i 2008.

El sector tèxtil català va tancar l’any 2005 amb un total de 2.100 empreses i més de 72.000 persones ocupades. La seva producció total està valorada en 4.950 milions d’euros.

Més de 11 milions d’euros en ajuts a programes de R+D+i

Les actuacions de suport del Departament de Treball i Indústria al sector del tèxtil i de la confecció passa, a més de per impulsar la formació dels treballadors del sector, pel suport a les inversions i els projectes en Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+i) de les empreses.

Així, entre els anys 2004 i 2006 el Departament ha subvencionat amb un total de 11,9 milions d’euros 560 projectes de R+D+i d’empreses del sector. Aquests ajuts han induït una inversió total de 48,9 milions d’euros en aquesta mena de projectes.

Dilluns, 30 d’octubre de 2006

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa Textil

Nota de premsa Textil
PDF | 43