El Departament de Treball i Indústria contribueix a finançar 678 projectes de Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+i) amb un volum total d’ajuts de 42.765.076,60 euros, el que suposa un increment del 12,22% respecte a l’any 2005. Aquest volum d’ajuts es divideix en 38.889.505,97 d’euros a projectes en concepte de subvencions a fons perdut i 3.875.570,63 d’euros a projectes en concepte de Tecnoavals.
El Tecnoaval és una modalitat d’incentiu que incrementa la capacitat de finançament dels projectes de R+D+i i que s’ha posat en marxa per primer cop aquest any. Les empreses que obtinguin Tecnoavals no hauran de presentar garanties davant de les entitats financeres a l’hora d’aconseguir finançament per escometre les inversions necessàries pel seu projecte.
El conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, acompanyat pel secretari d’Indústria, Joan Josep Berbel, ha presentat aquest matí els resultats de les convocatòries d’ajuts a les empreses per a projectes d’R+D+i corresponents a l’any 2006. El conseller Valls ha destacat que “cada vegada hi ha més cultura d’innovació i de recerca per part de les empreses catalanes, tant aquelles que estan exposades a la competència internacional com també les que estan treballant dins d’un sector estratègic”.
Per la seva part, el secretari d’Indústria, Joan Josep Berbel, ha explicat que el 70% dels ajuts van destinats a les petites i mitjanes empreses (pimes), incloent les microempreses (empreses de menys de 10 treballadors), i el 30% restant a les grans empreses”. Berbel ha afegit que “cada cop hi ha més microempreses que presenten projectes d’R+D+i i això ens fa ser optimistes en referència a la capacitació progressiva de les empreses en els seus equipaments d’R+D+i”.
Els incentius per a projectes de R+D+i constitueixen un dels elements centrals de la política industrial de la Generalitat, que té com a objectiu arribar al 2% de la inversió en R+D i el 5% de la inversió en R+D+i sobre el Producte Interior Brut (PIB) l’any 2008. Així ho expressen l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana (mesura 1 i 8, per a la millora de la despesa en R+D+i sobre el PIB) i el Pla de Recerca i Innovació de Catalunya 2005-2008.
D’aquesta manera es dóna continuïtat i es reforça el suport als projectes de R+D+i que es va iniciar l’any 2004. Aquest esforç en el foment de la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació empresarial és fonamental per a millorar la competitivitat i la productivitat de les empreses catalanes.
Les convocatòries d’ajuts pels projectes de Recerca, Desenvolupament i Innovació del Departament de Treball i Indústria s’han concentrat en quatre grans línies d’ajuts: projectes individuals, que inclouen els sectors altament exposats a la competència internacional i els sectors estratègics; projectes conjunts; projectes del Pla de Consolidació i Competitivitat de la pime (PCCP), i projectes de subcontractació d’activitats de recerca, desenvolupament i innovació.
Les accions per al foment de l’R+D+i a les empreses catalanes es canalitzen a través de dues convocatòries de la Secretaria d’Indústria i dues convocatòries del CIDEM (Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial)
Les línies de suport a l’R+D+i de la Secretaria d’Indústria són les següents:
· Incentius a projectes individuals d’R+D+IT (inclou els sectors estratègics i els altament exposats a la competència internacional)
· Incentius a projectes conjunts d’R+D+IT Les línies de suport a l’R+D+i del CIDEM són les següents:
· Pla de Consolidació i Competitivitat de la pime (PCCP).
· Ajuts a la subcontractació d’activitats de recerca, desenvolupament i innovació
Les línies de la Secretaria d’Indústria tenen com a beneficiari a l’empresa que realitza internament treballs de Recerca o Desenvolupament Tecnològic, i les línies del CIDEM és canalitzen a través d’organismes intermedis (PCCP) o bé donen suport a empreses que subcontracten activitats d’R+D+i a proveïdors externs, que poden incloure centres de recerca públics o privats sense ànim de lucre, entre els quals destaquen la Xarxa de Centres Tecnològics i la Xarxa de Centres de suport a la Innovació Tecnològica.
Incentius a projectes individuals d’R+D+i (inclouen sectors altament exposats a la competència internacional i sectors estratègics)
El Departament ha destinat 26.253.546,77 euros en concepte de subvencions a fons perdut i 3.875.570,63 en concepte de Tecnoavals a 443 projectes individuals, especialment als que pertanyen als sectors en procés de transformació amb una exposició elevada a la competència internacional (automoció, tèxtil-confecció i electrònica de consum), i als sectors considerats estratègics (aeroespacial, indústria farmacèutica, inclosa la química fina, productes alimentaris tecnològicament avançats, producció de maquinària tecnològicament avançada per a les energies renovables, tecnologies d’informació i comunicació i biotecnologia).
En quant al tamany de les empreses, gairebé el 70% dels projectes aprovats corresponen a petites i mitjanes empreses, les quals han obtingut un ajut total de 20.190.097,97€, entre subvencions i Tecnoavals.
Incentius a projectes conjunts d’R+D+i
Pel que fa als projectes conjunts, el Departament ha destinat 2.639.757,08 euros en concepte de subvenció a fons perdut a 14 projectes. Aquest any s’han multiplicat per 2,5 el nombre de projectes presentats en relació a la convocatòria de l’any passat. La majoria de projectes aprovats tenen entre 3 i 4 participants que cooperen per fer la recerca i el desenvolupament, dels quals com a mínim 2 són empreses privades per requisit de la ordre de subvencions.
A través d’aquesta línia s’afavoreix la realització de projectes conjunts entre empreses, amb la participació de centres públics i privats de recerca. Aquests projectes permeten gaudir d’economies d’escala i desenvolupar tecnologies claus que difícilment poden ser portades a terme per una empresa individual. Així mateix, es fomenta l’obtenció de la massa crítica suficient per a participar en projectes de caràcter transnacional.
Resultats projectes individuals i conjunts per sectors any 2006
Si s’analitzen les dades per sectors, destaca sobre tot el sector TIC, per primera vegada prioritari en la convocatòria 2006, que concentra 81 dels projectes. El tèxtil-confecció concentra 86 i el d’automoció 32.
En recursos obtinguts, trobem al sector de tecnologies de la informació i la comunicació, juntament amb la indústria farmacèutica, els quals han fet ús tant del finançament en la modalitat de subvenció a fons perdut, com dels Tecnoavals.
Incentius per a la subcontractació d’activitats de recerca, desenvolupament i innovació (CIDEM)
El Departament de Treball i Indústria a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) ha aprovat 140 dels projectes presentats a aquesta convocatòria, als quals es destinen 3,5 milions d’euros. Aquesta actuació s’emmarca dins del Pla de Recerca i Innovació de Catalunya 2005-2008. En primer lloc, es pretén fomentar la realització de projectes de recerca i desenvolupament empresarial i, en particular, aquells en què existeixi subcontractació a proveïdors de R+D externa, com són els centres públics de recerca, els centres de recerca i tecnològics privats sense afany de lucre, i els centres de suport a la innovació tecnològica del CIDEM.
Els tipus d’ajuts van adreçats a projectes de subcontractació d’activitats de recerca industrial; projectes de subcontractació d’activitats de desenvolupament precompetitiu; i projectes de subcontractació d’activitats d’innovació. Els ajuts són compatibles, i poden ser complementats, amb d’altres ajudes atorgades a nivell estatal per a la recerca i el desenvolupament com ara les del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI); així com les del Programa Profit, sempre i quan es respectin els límits d’acumulació marcats per la Unió Europea.
Incentius a projectes del Pla de Consolidació i Competitivitat de la Pime (PCCP)
Un total de 81 projectes grupals s’han aprovat aquest any 2006 al PCCP, amb un cost subvencionables o inversió de 20,5 milions d’euros i una subvenció total concedida de 6,5 milions d’euros. La subvenció mitja per projecte ha estat de 80.200,03 euros. La línia on s’han aprovat més projectes és la d’innovació (39 projectes) seguida de la societat de la informació (25 projectes).
Èxit del Tecnoaval entre les microempreses
La gran novetat de la convocatòria 2006 ha estat el llançament d’una modalitat addicional d’ajut, el Tecnoaval, el qual és complementari a les subvencions a fons perdut. Un total de 50 empreses s’han beneficiat d’aquest instrument i han aconseguit un finançament addicional de 3.875.570,63 euros. Es tracta de petites i mitjanes empreses que han tingut una bona valoració tècnica del projecte d’R+D i que prèviament l’havien sol·licitat.
Dels 50 Tecnoavals concedits, el 46% ha anat dirigit a microempreses i un altre 46% ha anat a petites empreses, sent la resta per mitjanes. El 56% de les microempreses que han presentat un projecte a les convocatòries d’ajuts han sol·licitat addicionalment a la subvenció un Tecnoaval. També cal destacar que 38 d’aquestes empreses tenien 3 o menys anys de vida.
Totes les línies d’ajuts atorgats pel Departament de Treball i Indústria obliguen al compliment de la normativa en matèria de discapacitats i prevenció de riscos laborals, i promouen la igualtat de gènere.
Les empreses han de complir les regulacions relacionades amb la protecció dels sectors menys afavorits i amb la seguretat i salut laboral. Igualment les Ordres estableixen com a condició la participació de dones en el projecte.
Totes les empreses públiques o privades amb 50 o més treballadors, que vulguin accedir a aquestes línies d’ajuts “hauran de donar ocupació almenys a un 2% de treballadors i treballadores amb disminució sobre el nombre total d’empleats de l’entitat, o bé, aplicar mesures alternatives”, tal i com estableix la Llei d’Integració Social dels Minusvàlids (LISMI).
Es limita la concessió d’aquestes línies d’ajuts per aquells empresaris que hagin comès delictes contra la seguretat dels treballadors, o hagin estat sancionats per infraccions administratives molt greus en matèria de seguretat i salut en el treball.
Aquestes exigències formen part del compromís amb la responsabilitat social de les empreses, que impulsa el Departament de Treball i Indústria, per promoure la seguretat en el treball.
Les empreses han d’acreditar la participació de dones en les activitats de recerca industrial, de desenvolupament precompetitiu, o en la gestió del projecte objecte d’aquestes línies d’ajuts.
Suport específic a les pimes, cooperatives, i societats laborals. El Govern està implementant tot un seguit de mesures per tal de facilitar l’accés als ajuts per part de les petites i mitjanes empreses, cooperatives, i societats laborals.
El Departament de Treball i Indústria vol afavorir així el desenvolupament del sector d’economia social, societats laborals i cooperatives, amb mesures de suport en matèria de formació, serveis tecnològics, assessorament, finançament i garantia recíproca, i accés a la contractació de l’administració; igualment, es planteja donar suport al reforçament de les seves estructures associatives i representatives i a l’enfortiment del seu prestigi i visibilitat.
Dijous, 14 de setembre de 2006
1