El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Joaquim Nadal, acompanyat del conseller d'Educació i Universitats, Joan Manuel del Pozo, la rectora de la UdG,
Anna M. Geli, i la degana de la Facultat de Lletres, M. Rosa Congost, ha anunciat
que el Govern català, a través del Departament de la Presidència, subvencionarà
amb 80.000 _ a la Universitat de Girona per promoure diverses activitats de l'Any
Pierre Vilar, que es duran a terme al llarg del curs 2006-2007.

El conjunt d’iniciatives proposades s’emmarcaran en el procés de creació de l’Institut de Recerca Històrica (antiga Secció d’Història de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes) que està previst dur a terme en els propers mesos. A aquest Institut, que ja compta actualment amb la donació de la Biblioteca de l’historiador Jaume Vicens Vives, s’hi haurà d’afegir la Biblioteca de Pierre Vilar que la família de l’historiador ha donat, recentment, a la Universitat de Girona. La unió de les dues biblioteques converteix la Universitat de Girona en un centre de recerca històrica i historiogràfica de primer ordre.

Coincidint amb l’any del centenari del seu naixement, la Universitat de Girona, a través del seu Vicerectorat de Recerca en Humanitats i Ciències Socials, i la comissió organitzadora de l’Atelier Pierre Vilar, proposen la programació de diverses iniciatives sorgides després de la mort de l’historiador, fa tres anys, per tal de posarles en marxa durant aquest any 2006. Es contempla que el conjunt d’aquestes actuacions finalitzin el 2007. Un cop acabades s’hauran creat les condicions i infraestructures necessàries per a continuar treballant entorn de l’obra de Pierre Vilar.

 Les actuacions més destacades són

: •Catalogació de la Biblioteca de l’historiador, uns 6.500 volums que són a la Facultat de Lletres des de mitjans de juny

•Traducció i edició catalana del llibre Pierre Vilar: història total, història en construcció (el llibre s’ha publicat en francès i estan previstes les edicions en castellà i portuguès)

 •Creació d’una pàgina web sobre de l’historiador

•Celebració d’un seminari de treball a l’entorn de l’obra de l’historiador Les transformacions agràries a la Catalunya del segle XVIII.

 •Exposició sobre Pierre Vilar

•Presentació de la Biblioteca Pierre Vilar

 •Impuls d’altres iniciatives (publicacions, pàgina web, etc) amb assistència de la família i de les autoritats acadèmiques i polítiques.

Pierre Vilar, un referent intel•lectual

L’obra de Pierre Vilar (1906-2003) constitueix un referent intel•lectual de primer ordre a Catalunya, a la qual va dedicar la major part de les seves recerques. Entre les seves publicacions destaca particularment la seva tesi doctoral, l’extensa Catalunya dins l’Espanya Moderna, publicada en francès el 1962 i en català entre 1964 i 1968, un treball decisiu que va canviar la manera habitual d’entendre els fonaments de la Catalunya contemporània. Com a reconeixement d’aquesta obra, l’historiador Pierre Vilar va rebre diferents reconeixements acadèmics, polítics i ciutadans. Entre els acadèmics, destaquen el doctorat Honoris Causa de les Universitats de Barcelona (1976) i València, així com l’homenatge rebut per l’Institut Joan Lluís Vives, en motiu dels seus 90 anys, en què hi van participar els 14 rectors de les Universitats de l’àmbit català. També va rebre la medalla d’Or de la Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona (1996) i la de la Generalitat de Catalunya (2000). L’Ajuntament de Girona va dedicar-li un carrer (1996) i des de 2005 també en té un a Barcelona. El setembre de 2004 l’Ajuntament de Barcelona li va retre un homenatge, en el qual van participar diversos historiadors catalans. L’octubre de 2004, el Museu d’Història de Catalunya també va organitzar un cicle de conferències a l’entorn de l’historiador, la publicació de les quals molt aviat veurà la llum.

Una obra amb projecció exterior

Però l’impacte de l’obra de l’historiador no es circumscriu només a Catalunya. La seva obra constitueix un referent intel•lectual de primer ordre també en el camp de la metodologia i la reflexió historiogràfica. No és estrany doncs que arran de la seva mort deixebles de diferents països hagin volgut deixar constància del seu mestratge i hagin manifestat la seva voluntat de continuar treballant en les línies obertes per l’historiador. Fora de Catalunya, la iniciativa més significativa va consistir en la celebració de l’Atelier Pierre Vilar, l’1 d’octubre de 2004, a París, en el marc del IV Congrés Marx Internacional. La celebració d’aquest Atelier va suposar la constitució d’una xarxa d’intercanvis internacionals activa molt dinàmica. En aquest sentit, i en el curs de l’acte de presentació del llibre que reunia aquells treballs, celebrat el passat 9 de maig a París, diferents autors, van manifestar la seva voluntat i disposició de continuar treballant conjuntament. Per tal de garantir la continuïtat d’aquest treball en el futur, els membres d’aquesta comissió van anunciar la creació d’una pàgina web que servís al mateix temps per a difondre l’obra de l’historiador i les iniciatives i activitats que s’organitzin d’ara en endavant a l’entorn d’aquesta obra arreu del món. Així, la professora Marcia d’Alessio, de la Universitat de Saô Paulo, està treballant per organitzar durant la tardor de 2007 un nou Atelier Pierre Vilar a Sâo Paulo (Brasil) a l’entorn del Vocabulari de l’anàlisi històrica, en què seran convidats a participar-hi historiadors europeus i llatinoamericans. Els membres de la comissió han rebut també altres propostes. Per exemple, la participació en un programa d’educació popular organitzat per Les amis du Monde Diplomatique de Grenoble (octubre de 2006) o la programació d’un nou Atelier Pierre Vilar en el marc del V Congrés Marx Internacional (tardor del 2007). També s’ha previst el cicle de conferències Marc Bloch, Pierre Vilar: historiadores y ciudadanos, organitzat per Arón Cohen, actual responsable de la Càtedra Domínguez Ortiz de la Universitat de Granada.

Girona, 27 de juliol de 2006

1  

Imatges

FOTOGRAFIA DE L'ACTE DE SUPORT DEL GOVERN CATALÀ A LA UNIVERSITAT DE GIRONA PER LA CELEBRACIÓ DE L'ANY PIERRE VILAR

FOTOGRAFIA DE L'ACTE DE SUPORT DEL GOVERN CATALÀ A LA UNIVERSITAT DE GIRONA PER LA CELEBRACIÓ DE L'ANY PIERRE VILAR 3077