El Govern ha presentat avui a l’Ajuntament d’Àger (la Noguera) la primera prova pilot d’apagada analògica a Catalunya, que es realitzarà durant el primer trimestre de 2007 en aquesta localitat. A la reunió de presentació hi han assistit el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Víctor Orrit; el secretari de Comunicació, Ramon Font; el director de l’Oficina de Comunicació del Govern, Jordi Àngel Jauset; l’alcalde d’Àger, Jordi Sentenach; el director de tecnologia de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), Pere Vila, i el president del Consell Assessor de Ràdio Televisió Espanyola a Catalunya, Josep Mòdol.

Amb aquesta prova pilot, el municipi d’Àger serà el primer de Catalunya a adoptar totalment i de forma exclusiva la televisió digital terrestre. El projecte presentat avui constituirà un autèntic laboratori de proves per assajar, a escala reduïda, l’apagada analògica que a partir del 2007 s’iniciarà de forma progressiva i per illes territorials a tota Catalunya. A més d’Àger, el Govern també realitzarà aquestes proves als municipis de la Fatarella (Terra Alta) i Amer (la Selva).

Les característiques orogràfiques i demogràfiques dels tres municipis els converteixen en els indrets més idonis per a les primeres proves pilot d’apagada analògica. La ubicació d’Àger fa que la recepció del senyal televisiu sigui molt complexa, ja que el municipi està enclotat en una vall envoltada de muntanyes. D’altra banda, el nombre reduït d’habitants -502-, fa que l’assaig es pugui dur a terme sota condicions de major control. Actualment, Àger rep únicament el senyal de TV3, K3/33, TVE1, La 2, Telecinco, Antena 3 i Cuatro. Un cop es posi en marxa la prova pilot, rebrà més de 24 canals entre els estatals, els nacionals i els locals.

A més de reproduir anticipadament les diferents accions que caldrà dur a terme per a l’apagada analògica (desplegament de la xarxa digital, comunicació a la població de tot el procés, adaptació de les antenes col·lectives, distribució dels decodificadors...), els projectes pilot permetran identificar els principals problemes, a nivell tècnic i social, que poden donar-se en un procés real d’adaptació a la TDT. L’anàlisi des d’un punt de vista sociològic també permetrà avaluar l’impacte del canvi tecnològic a la població.

Implantació de la TDT a Catalunya

El Govern de la Generalitat va presentar el 9 de juny del 2005 al Parlament el Pla d'Implantació de la TDT a Catalunya, que té com a objectiu detallar les actuacions concretes que la Generalitat durà a terme per al desplegament definitiu de la xarxa digital al país i l'adaptació de la població a la nova tecnologia de difusió.

Tal com s'exposa en el Pla, la voluntat del Govern català és avançar el desplegament digital i la corresponent apagada analògica perquè Catalunya esdevingui capdavantera a nivell estatal i europeu en la implantació i consolidació de la televisió digital terrestre.

Així com a nivell estatal la data límit per cessar les emissions en analògic està fixada al 3 d'abril del 2010, a Catalunya, principalment per raons econòmiques, el procés d'encesa digital i apagada analògica començarà l'any 2007 i es completarà a finals del 2009.

Apagada analògica progressiva per illes territorials

La implantació de la TDT a Catalunya es farà per projectes territorials i d'una manera gradual. A partir de l'estudi detallat de la xarxa de difusió actual, els projectes territorials són el resultat d'haver agrupat diferents illes territorials, àmbits geogràfics de cobertura del senyal de televisió per part de diferents centres emissors, en els que es podria cessar les emissions analògiques sense afectar els territoris veïns.

Els projectes territorials no corresponen, per tant, a demarcacions administratives, sinó que segueixen criteris purament tècnics. Aquest sistema permetrà fer un procés ordenat de desplegament de la xarxa, d'adaptació de la població a la tecnologia digital i, finalment, de cessament de les emissions analògiques.

L'ordre dels projectes territorials s'establirà en base a diferents variables, com ara criteris tècnics relatius a la xarxa de difusió, l'esforç d'adaptació de les instal·lacions col·lectives, l'oferta de continguts actual (cable, satèl·lit, local, ADSL) i, finalment, la prioritat sociopolítica.

En cada projecte territorial caldrà coordinar, a nivell local, tots els agents del sector, especialment els instal·ladors, distribuïdors i administradors de finques, per dur a terme l'adaptació dels ciutadans a la TDT. Aquesta actuació coordinada permetrà abordar el cessament de les emissions en analògic quan, com a mínim, un 95% de la població del territori corresponent hagi adaptat les seves instal·lacions d'antena i disposi de receptor digital.

1  

Fitxers adjunts

Presentació projecte pilot

Presentació projecte pilot
PDF | 534