El conseller primer, Josep Bargalló i el secretari de Coordinació Interdepartamental, Apel·les Carod, presenten avui el decret elaborat pel Govern de la Generalitat que regula totes les actuacions relatives a les fosses de la Guerra Civil i la Postguerra localitzades a Catalunya i a les persones que hi podrien trobar-se enterrades.
El nou decret, que està en període d’informació pública, pretén omplir el buit normatiu que ocupa fins ara l’obertura de fosses per tal de garantir la dignificació de les víctimes i assegurar que no es faci cap ús indegut de les restes, tant òssies com dels béns mobles.
El Govern vol assegurar-se que només es procedeixi a l’obertura d’una fossa quan hi hagi les suficients fonts documentades i/o orals per determinar amb rigor la seva existència, i un cop oberta, estableix els mecanismes per tal de preservar el béns mobles, amb el control de la Direcció General de Patrimoni Cultural, i la destinació final de les restes cadavèriques. La seva dignificació és l’objectiu principal d’aquest decret.
La nova normativa determina tots els requisits que ha d’acomplir una fossa perquè pugui ser excavada, estableix que això s’ha de fer sota la direcció d’un historiador/arqueòleg expert i crea els òrgans responsables de la supervisió, assessorament, consulta i coordinació d’aquestes actuacions.
Així, es crea un Comitè Tècnic de Coordinació, dins de la Comissió Interdepartamental existent, depenent de la Secretaria de Coordinació Interdepartamental que serà el responsable d’emetre l’informe preceptiu i vinculant, que estimi o desestimi la intervenció a una fossa. Després d’aquest dictamen, serà finalment la Direcció General de Patrimoni Cultural la que atorgarà el permís per a iniciar l’excavació arqueològica i a qui es lliuraran les restes arqueològiques trobades a al fossa.
Aquest Comitè estarà presidit pel secretari de Coordinació Interdepartamental, i integrat entre d’altres, per un membre de la Federació de Muncipis de Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis, pels representants dels ajuntaments afectats en cada cas, per un vocal en representació de les entitats socials relacionades amb aquesta qüestió, i per tres professionals de reconegut prestigi en el camp de l’arqueologia, l’antropologia forense i la història contemporània.
D’altra banda, el nou decret també estableix la creació del Cens de Fosses de la Guerra Civil i la Postguerra a Catalunya i el Cens de Persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Postguerra a Catalunya.
1