La Mesa del Parlament Europeu, reunida avui a Brussel·les, ha decidit impedir que els ciutadans s’adrecin en català a aquesta institució, després d’una votació amb un resultat de sis vots a favor i set en contra. El Govern de la Generalitat lamenta aquesta decisió, que suposa una forta limitació al fet de poder normalitzar l’ús de la llengua catalana en les institucions de la Unió Europea.

Els membres del Partit Popular Europeu, entre ells el català Alejo Vidal-Quadras, i un membre del Grup de l’Aliança dels Demòcrates i Lliberals per Europa (del qual en forma part Convergència Democràtica de Catalunya) han votat en contra, mentre que la resta de formacions polítiques ha donat el seu vot a favor, entre els quals el Grup Socialista Europeu representat pel president del Parlament Europeu, Josep Borrell.

El Govern recorda que amb anterioritat s’han conclòs satisfactòriament acords administratius amb el Consell de Ministres de la UE, amb la Comissió Europea i amb el Comitè de les Regions, institucions en les quals els representants de Catalunya ja s’hi han pogut adreçar en català o bé els ciutadans han pogut utilitzar aquesta llengua per els seus escrits. Actualment quedava pendent el Parlament Europeu on, a causa de les actuals dificultats d’assimilar satisfactòriament l’ús de la totalitat de les llengües oficials actuals a la Unió –sobretot després de la darrera ampliació–, no sembla possible assolir aquest acord per al reconeixement del català.

El Govern de la Generalitat de Catalunya seguirà treballant per tal de resoldre aquesta situació que considera injustificada i fruït d’uns interessos partidistes que no han defensat el lema que identifica la Unió: “Units en la diversitat”.

26 d’abril de 2006

1  

Fitxers adjunts

El Govern lamenta la decisió de la Mesa del Parlament Europeu de rebutjar que els ciutadans utilitzin el català per adreçar-se a aquesta institució

El Govern lamenta la decisió de la Mesa del Parlament Europeu de rebutjar que els ciutadans utilitzin el català per adreçar-se a aquesta institució
PDF | 35