.D'aquí al 2009 estan previstos els primers 11 centres situats al Pallars Jussà, Tortosa, Ripoll, Les, Montblanc, Cervera, Berga, Puigcerdà, Sallent, Vilajuïga i Teià

.El pressupost total, de 4.155 milions d'euros, serà assumit a parts iguals entre Generalitat, Estat i ens locals

.Els CATs són productes turístics creats al voltant de punts d'interès concrets de caràcter històric, paisatgístic o cultural que giren al voltant d'un episodi clau de la història de Catalunya

El Govern ha aprovat avui el conveni per desenvolupar la xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya (CATs), els equipaments turístics creats al voltant de punts d’interès concrets de caràcter històric, paisatgístic o cultural d’arreu de Catalunya que es posaran en marxa en 11 localitats diferents en els propers tres anys, fins el 2009.
 
La iniciativa, que compta amb un pressupost total de 4,155 milions d’euros, està impulsada per la Generalitat, a través del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, el Ministerio de Industria, Turismo y Comercio i l’Associació d’Ens Locals de la Xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya. Els ens participants assumiran el pressupost total a parts iguals.
 
El Govern ha autoritzat a més la signatura del Pla de Dinamització del Producte Turístic de la Xarxa de Portals Turístics així com l’atorgament de la subvenció corresponent per desenvolupar-lo.
 
Així, el Govern ha aprovat avui destinar una subvenció de 1.385 milions d’euros per als propers tres anys a la xarxa. D’aquesta xifra, 277.000 euros corresponen al 2007. Les quantitats d’aquesta dotació corresponents als exercicis del 2008 i 2009, per import de 554.000 euros cadascuna, aniran a càrrec dels pressupostos dels anys següents.
 
La Xarxa de Centres d’Acollida Turística (CATs)
 
Els CATs són productes turístics creats al voltant de punts d’interès concrets de caràcter històric, paisagístic o cultural. El seu objectiu és millorar el coneixement i la comprensió de Catalunya, a través de la immersió en els elements que la identifiquen. Cada CAT girarà al voltant d’un episodi fonamental de la història de Catalunya.
 
Aquest pla de dinamització preveu la posada en marxa, d’aquí a tres anys, dels onze CATs que inicialment integraran aquest mapa de centres d’acollida turística arreu de Catalunya.
 
Els CATs s’ubicaran en indrets geogràfics singulars i s’articularan en xarxa, de manera que el visitant podrà obtenir una completa visió paisatgística històrica i cultural tant a nivell local com a escala general de Catalunya.
 
Pel que fa a la seva imatge física, s’instal·laran en mòduls de nova creació. Seran espais prefabricats fàcilment identificables i tindran una potent imatge exterior corporativa. D’altra banda, els CATs, situats en indrets de fàcil accés, es construiran seguint criteris de sostenibilitat i respecte al medi ambient i estaran integrants en el medi local que els aculli.
 
Tematització i ubicació dels CATs
 
La tematització de cadascun dels 11 centres que configuraran inicialment el mapa de CATs és la següent:
 
1. Pallars Jussà/Arnau Mir de Tost: A partir d’aquest personatge històric, cavaller medieval i membre destacat de la noblesa pallaresa, s’aprofundirà en l’important paper que va jugar en la formació de Catalunya a l’Alta Edat Mitjana. S’ubicarà a la collada de Comiols.
 
2.- Tortosa/Al-targ-al-ulà: Aquest CAT girarà al voltant de la Catalunya islàmica. Recollirà els 400 anys d’influència islàmica a les Terres de l’Ebre i particularment, a Tortosa, reflectint també la petjada del món islàmic en la cultura i l’arquitectura popular de la zona.
 
3. Ripoll/Guifré el Pilós: Aquest CAT reivindica Ripoll com a bressol de la Catalunya medieval, on deixaren la seva petja personatges tan emblemàtics com Guifré el Pilós, comte de Barcelona, l’abat Oliba i Gerbert d’Orlhac.
 
4. Les/Occitània: Aquest CAT s’ubica a la Vall d’Aran, una de les portes de Catalunya. Estarà tematitzat al voltant d’Occitània i la llengua d’Oc.
 
5. Montblanc/Corona d’Aragó: Montblanc, vila reial, esdevé el centre neuràlgic d’un territori que concentra grans monuments reials vinculats a la Corona d’Aragó com ara els monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona.
 
6. Cervera/Generalitat: Aquest CAT se situarà a la ciutat de Cervera —que va jugar un paper important en la història de Catalunya— acollint diverses Corts Generals de la Corona d’Aragó, en una de les quals es va crear la Generalitat de Catalunya.
 
7. Berga/La Patum: Aquest CAT pivotarà al voltant de la festa de la Patum de Berga, gran celebració popular declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO, en la categoria de Patrimoni Immaterial.
 
8. Puigcerdà/La Pau dels Pirineus: El punt de partida temàtic és la signatura del Tractat dels Pirineus, l’any 1659, que finalitzar les guerres entre França i Espanya, i que va comportar la fragmentació territorial de Catalunya.
 
10. Sallent/industrialització i obrerisme: El CAT reivindicarà la vall del Llobregat, com un dels centres pioners de la industrialització catalana. La seva temàtica abordarà la revolució industrial i l’aparició del moviment obrer.
 
11. Vilajuïga/Camins Sagrats: Aquest CAT recollirà la important i antiga tradició dels pelegrinatges medievals, tot prenent com a referent geogràfic el poble de Vilajuïga, per la seva proximitat a Sant Pere de Rodes, lloc històric de pelegrinatge i un dels punts de sortida del Camí de Sant Jaume a Catalunya.
 
12. Teià/Cella Vinària: Aquest CAT, prova pilot impulsada directament per la Direcció General de Turisme, se situarà en unes impressionants restes arqueològiques romanes, situades en el municipi de Teià i entre les quals s’ha trobat un antic celler romà (cella vinaria).