El Govern ha acordat la constitució del Consorci del Parc de l’espai d’interès natural de Gallecs amb els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau Solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac, el nou òrgan que serà l’encarregat d’assumir la gestió, l’explotació, la protecció i la conservació dels seus terrenys.
 
La constitució del Consorci és un nou pas per garantir la preservació i ordenació d’aquest espai d’alts valors paisatgístics que ha estat una de les prioritats del Govern des de l’inici d’aquesta legislatura. En aquest sentit, el mes d’abril de l’any passat va ser aprovat definitivament el Pla director urbanístic del paratge de Santa Maria de Gallecs i es posava fi, d’aquesta manera, a un conflicte iniciat fa 35 anys.
 
El Pla director urbanístic estableix les directrius per tal de coordinar l’ordenació urbanística d’aquest territori d’abast supramunicipal, i té com a objectius principals conservar-lo lliure d’urbanització, ordenar de manera definitiva la urbanització de l’entorn del paratge i garantir la gestió de l’àmbit amb la participació de les administracions locals i la Generalitat.
 
És precisament amb aquest objectiu que la Comissió de Govern de Política Territorial ha autoritzat avui la constitució d’aquest consorci integrat pels municipis concernits i el Govern, que serà l’encarregat de gestionar els seus terrenys i de garantir la continuïtat de les activitats agrícoles, la preservació del paisatge i l’ús com espai de lleure per part dels ciutadans.
 
Gallecs el conformen 774 hectàrees d’un alt interès natural i agrícola que compleix, a més, la funció de separador entre els àmbits urbanitzats de la riera de Caldes i el Tenes, així com de connector natural entre els espais de la serralada litoral (Cingles del Bertí, el Farell) i la serralada litoral (serra de Marina, Cèllecs). Des del punt de vista dels valors paisatgístics, Gallecs és un dels pocs exemples de plana vallesana que s’ha mantingut lliure d’urbanització.