L'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció continua tramitant, per una via especial, els expedients d'adopció pendents a la República Democràtica del Congo (Kinshasa) i la República del Congo (Brazzaville).

Actualment, la tramitació dels expedients se centra en l’acreditació de l’adoptabilitat dels menors acollits a les cases bressol de l’ECAI ADIC a Kinshasa i Brazzaville. En aquest procés, s’analitza la procedència dels infants i la seva història personal; si han estat abandonats; si tenen familiars que se’n puguin fer càrrec i si l’adopció internacional és la millor resposta a la seva situació.

Precisament, una responsable de l’entitat col·laboradora ADIC s’ha desplaçat a aquests dos països per aportar la documentació necessària. En concret, haurà de presentar davant de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) els documents que acreditin que els nens son adoptables, amb l’aval dels serveis socials dels respectius països africans.

Així mateix, l’ICAA també manté una via directa de comunicació amb els responsables de l’Ambaixada espanyola a Kinshasa, que estan complementant les investigacions sobre l’adoptabilitat dels menors visitant els orfenats de procedència dels infants en procés d’adopció i entrevistant-se amb les autoritats dels dos països.

Tots els tràmits comentats anteriorment han estat notificats a les famílies que estan pendents d’un procés d’adopció als Congo. Durant el mes d’octubre, han rebut dues cartes informant dels passos que s’estan seguint per resoldre els seus expedients i alhora disposen d’una professional de l’ICAA que està dedicada exclusivament als seus casos.

La voluntat del Departament de Benestar i Família es que tots els infants que tinguin acreditada la seva adoptabilitat puguin formar part d’una de les famílies catalanes que estan pendent d’aquest procés. El procés, però, s’ha de fer amb el màxim de garanties possibles i s’han de prioritzar els veritables interessos dels infants per damunt de qualsevol dret dels adults.