Un total de 3.445 persones han visitat el "Bus Estiu Cívic" durant els 9 dies que ha estat a l'Empordà. Aquesta iniciativa, impulsada pel Departament de Benestar i Família a través de la Direcció General d'Actuacions Comunitàries i Cíviques (DGACC), es desenvolupa als municipis turístics de la costa amb la intenció de promoure accions de sensibilització cívica i social.

Així, el primer balanç indica que el Bus ha estat visitat a Roses per 1.350 persones (el 82% francesos), a L’Escala per 970 persones (el 73% francesos); i a Palamós per 1.125 visitants (el 90% catalans). A Roses s’hi va estar els dies 14, 15 i 16 de juliol; a L’Escala el 17, 18 i 19 de juliol; i a Palamós el 21, 22 i 23 de juliol.

D’entre les queixes que han expressat els visitants, l’actitud que consideren més negativa és la brutícia, especialment llençar borilles a la sorra de la platja. Per contra, l’actitud cívica que es valora més positivament és que no es molesti a la gent i es tingui un tacte amable, així com que s’utilitzin les papereres.

El “Bus Estiu Cívic” té per objectiu posar a l’abast dels municipis una eina que ajudi a sensibilitzar i estimular els comportaments cívics com a base de la convivència pacífica i solidària, des del convenciment que la “bona convivència” contribueix positivament a un factor clau de l’economia del país i dels municipis, com ara el turisme.

Deixa’ns una bona imatge

A partir del lema central d’aquesta campanya per promoure el civisme, “Deixa’ns una bona imatge”, s’han elaborat missatges complementaris que reforcen la idea central que la convivència és el respecte a la diversitat de persones i usos de l’espai públic: “Els que hi som, els que passen, els que treballen, els que ens visiten, els que descansen, els que hi viuen, els que se’n van... Tots podem col·laborari deixar una bona imatge d’aquest estiu!”

Dins l’autobús es presenten gràficament escenes quotidianes d’un dia i una nit de vacances en les quals la gent ha d’identificar les persones que “sí col·laboren” i les que “no col·laboren” per a la convivència i la bona imatge.

Algunes de les actituds i els comportaments respecte als quals es pretén incidir són: deixar bruta la platja, aparcar malament, portar la ràdio del cotxe molt forta, portar el gos sense lligar, passar en bici pel mig del passeig, cantar pels carrers o cridar, posar la música forta, vomitar a qualsevol lloc, pintar al carrer, utilitzar l’espai públic de lavabo, no respectar el mobiliari urbà, etc.

Nota: La ruta del “Bus estiu cívic”  ha sofert algunes variacions. Concretament, els dies 7, 8 i 9 d’agost s’havia d’estar a Calella i finalment ho farà a Pineda de Mar. Pel que fa al Garraf, l’ordre de l’estada del Bus a Sitges i Vilanova i la Geltrú s’ha invertit. Aquest és el nou calendari.

Municipi

Comarca

Dies

Lloret de Mar

Selva

31 juliol – 1- 2 agost

Blanes

Selva

4-5-6 agost

Malgrat de Mar

Maresme

7-8-9 agost

Pineda de Mar

Maresme

11-12-13 agost

Canet de Mar

Maresme

14-15-16 agost

Castelldefels

Baix Llobregat

18-19-20 agost

Vilanova i la Geltrú

Garraf

21-22-23 agost

Sitges

Garraf

25-26-27 agost

Torredembarra

Tarragonès

28-29-30 agost

Salou

Tarragonès

1-2-3 setembre

Cambrils

Baix Camp

4-5-6 setembre

Alcanar

Montsià

8-9-10 setembre