Drets Socials

La consellera de Benestar i Família inaugura un nou Punt de Trobada al Baix Llobregat

Els cinc Punt de Trobada que hi ha actualment en funcionament han rebut 370 demandes d'utilització del servei, procedents de Jutjats i dels EAIA, des que el passat més d'abril es va inaugurar a Barcelona el primer servei

query_builder   27 gener 2006 13:30

event_note Nota de premsa

La consellera de Benestar i Família inaugura un nou Punt de Trobada al Baix Llobregat

Els cinc Punt de Trobada que hi ha actualment en funcionament han rebut 370 demandes d'utilització del servei, procedents de Jutjats i dels EAIA, des que el passat més d'abril es va inaugurar a Barcelona el primer servei

La consellera Anna Simó ha inaugurat el nou Punt de Trobada al Prat de Llobregat, que donarà servei al Baix Llobregat pel tal de facilitar el compliment de les visites als infants amb els seus pares i mares en casos de conflictivitat familiar. A l’acte inaugural han assistit també l’alcalde de la població, Lluís Tejedor, i la Secretària de Famílies i d’Infància del Departament, Montserrat Tur, entre altres
La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha inaugurat avui, divendres 27 de gener, el nou Punt de Trobada al Prat de Llobregat, que donarà servei al Baix Llobregat pel tal de facilitar el compliment de les visites als infants amb els seus pares i mares en casos de conflictivitat familiar. A l’acte inaugural han assistit també l’alcalde de la població, Lluís Tejedor, i la Secretària de Famílies i d’Infància del Departament, Montserrat Tur, entre altres.

L’Ajuntament del Prat aporta els locals, situats al barri de Sant Cosme, mitjançant un conveni de cessió del local que consta d’un despatx exclusiu per als tècnics del Punt de trobada, a les dependències del Centre Cívic, i diverses sales per donar compliment al règim de visites, ubicades al Materno-infantil (espai polivalent). L’horari d’atenció serà: dc i dv de 17,30 a 20, 30 h i ds i dg de 9 a 14 h i de 16 a 20 h

Els i les professionals del PT conformen un equip multidisciplinar integrat per persones titulades en psicologia, pedagogia, educació social o treball social, totes elles amb formació i experiència en el treball amb infants i famílies.

El Punt de Trobada és un servei destinat a atendre i prevenir, en un lloc neutral i transitori, en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgeix en els processos de conflicte familiar i, en concret, en el compliment del règim de visites dels fills i filles establert per als supòsits de separació o divorci dels progenitors o per als supòsits d’exercici de la tutela per part de l’Administració Pública, amb la finalitat d’assegurar la protecció del menor. També és un dels serveis establerts en la xarxa d’atenció a dones i infants que pateixen violència de gènere, segons l’avantprojecte de llei dels drets de les dones per a l’eradicació de la violència de gènere.

Aquesta prestació s’emmarca dins de la Llei 18/2003 de suport a les famílies que ha d’integrar la perspectiva dels infants i garantir el seu interès superior; així mateix estableix que les situacions familiars especials que poden agreujar la vulnerabilitat dels infants han de ser objecte d’atenció especial i personalitzada.

El 2005, la Secretaria de Famílies i d’Infància va iniciar el servei de P T, amb la finalitat d’anar dotant progressivament amb aquest recurs als diferents partits Judicials, fins arribar a assolir en vuit anys un Punt de trobada per cada partit judicial.

A l’abril de 2005 es van obrir els quatre primers PT a la ciutat de Barcelona (1 PT per als infants dels districtes de Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts i Sants-Montjuïc - 1 PT  per als infants dels districtes de Ciutat Vella, Eixampla i Gràcia. 1 PT per als infants dels districtes de Sant Andreu i Sant Martí - 1 PT per als infants dels districtes d’Horta-Guinardó i Nou Barris). Així mateix, el mes de juliol 05 es va obrir el Punt de Trobada de Lleida per als infants del partit judicial de Lleida. Ara, amb la inauguració del Punt de Trobada del Prat de Llobregat es dona cobertura al partit judicial del Baix Llobregat.

Funcionament dels Punts de Trobada

Des de l’abril fins ara, els PT han rebut 370 demandes d’utilització del servei procedents de Jutjats i dels Equips d’atenció a la Infància i Adolescència (EAIA).

La problemàtica dels casos derivats pels Jutjats se centra entorn als conflictes que poden donar-se en els casos de separació dels progenitors dels menors. Cal fer esment especial dels casos provinents dels Jutjats de família o de violència i de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència, que van en augment i que poden comportar major complexitat. Així mateix cal destacar que les famílies ateses provenen de tots els nivells socials.

L’objectiu del Punt de Trobada és oferir un espai neutral on els menors puguin efectuar visites amb el progenitor no custodi o amb altres familiars, tot preservant-los de la conflictivitat familiar existent i de les repercussions que aquesta pot tenir sobre ells.

La utilització d’aquest espai ha de tenir un caràcter d’excepcionalitat. És funció del PT treballar amb els pares i les mares i familiars per aconseguir que no involucrin els infants en els seus conflictes personals i, per tant, que en un període el més breu possible aquestes visites deixin de realitzar-se en l’espai del PT i puguin efectuar-se de forma normalitzada.

En aquest sentit, es considera adient que la utilització del PT no excedeixi de sis mesos, malgrat que es valora cas per cas. El treball de les persones professionals ha d’anar dirigit, des del primer moment, a aconseguir aquest objectiu, en benefici dels infants. En la gran majoria dels casos les visites tenen freqüència setmanal.

L’experiència recollida en aquest primer període de funcionament ha estat molt positiva. Des de la inauguració dels PT, el nombre de demanades s’ha anat incrementant i el treball professional està incidint en l’adequada resolució dels casos.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia