La secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, ha inaugurat aquest matí el nou Centre d'Intervenció Especialitzada (CIE) de les Terres de l'Ebre per a l'atenció de les dones en situació de violència masclista, així com per als fills i les filles que puguin tenir a càrrec. Han acompanyat la Secretària l'alcalde d'Amposta, Joan M. Roig; el delegat del Govern a l'Ebre, Lluís Salvador; el director dels serveis territorials del departament a l'Ebre, Ismael Piñas; i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva; entre d'altres.

El Departament d’Acció Social i Ciutadania ha invertit uns 20.500 euros en l’adequació dels espais i l’equipament mobiliari del CIE de les Terres de l’Ebre, situat a la primera planta de l’Edifici Zeus d’Amposta (carrer Miquel Granell, número 2). A més, el manteniment del servei suposa una despesa anual d’uns 285.000 euros que també aporta el departament.

Els espais que ocupa el CIE estan formats per una recepció i un depatx de direcció, una sala de treballs professionals, tres sales d’entrevista, un espai infantil, una sala d’activitats comunitàries i els serveis. La planta també acull els serveis de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i l’Institut Català de l’Accolliment i l’Adopció (ICAA).

Intervenció especialitzada

Els CIE ofereixen un conjunt de serveis que posa en funcionament el Departament d’Acció Social i Ciutadania a través de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de la Ciutadania. Des d’aquests centres s'ofereix informació, atenció i recuperació a les dones, i als fills i les filles que puguin tenir a càrrec, que es trobin en situacions de violència masclista. Aquests centres són un servei de titularitat del departament que, en el cas de les Terres de l’Ebre, gestiona la Fundació privada Montsià.

Per dur a terme aquesta tasca, els CIE estan dotats d’un equip de professionalsmultidisciplinar format per professionals dels àmbits de la psicologia, el dret, el treball social, l’educació social, la inserció laboral i la mediació cultural, que atén les demandes rebudes directament al centre com a través dels diferents serveis socials del territori.

Els serveis que s’ofereixen des del CIE es basen en un nou model integral d’atenció pioner a l’Estat espanyol, tant per l’abordatge de la violència masclista amb recursos específics, com per la seva ambició. Aquesta actuació respon al desenvolupament del sisè eix del Programa per l’abordatge integral de les violències contra les dones 2005-2007 del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Un centre per demarcació

El CIE de les Terres de l’Ebre, situat a Amposta, és el tercer centre que es posa en funcionament per a l’atenció de les dones en situació de violència masclista i els fills i les filles que puguin tenir a càrrec. El primer centre d’aquestes característiques es va posar en funcionament a Salt (el Gironès), al setembre de 2005 i el segon es va inaugurar el passat 16 de març a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat).

El Departament d’Acció Social i Ciutadania té previst posar en funcionament un total de sis centres d’intervenció especialitzada en els propers mesos, de manera que n’hi hagi un a cadascuna de les demarcacions territorials de Catalunya.