La directora de l'ICAA i l'assessora adjunta a la direcció s'han reunit avui amb les famílies que tenen expedients d'adopció pendents a la República Democràtica del Congo (Kinshasa) i la República del Congo (Brazzaville). Durant la reunió, s'ha analitzat la situació actual dels seus expedients i s'han abordat els dubtes de les famílies convocades.
L'ADIC ha d'aportar diversa documentació dels infants a l'ICAA en les pròximes setmanes i per aquest motiu, una responsable d'aquesta entitat es tornarà a desplaçar la setmana vinent als dos Congo per acabar de completar els expedients dels infants.
La directora de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, Gloria Langreo, i l'assessora adjunta a la direcció, Maria Cascallar, s'han reunit avui amb les famílies que tenen expedients d'adopció pendents a la República Democràtica del Congo (Kinshasa) i la República del Congo (Brazzaville). Durant la reunió, s'ha analitzat la situació actual dels seus expedients i s'han abordat els dubtes de les famílies convocades.

En aquesta trobada, les responsables de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, ICAA, han explicat que des de l'1 de setembre s'ha sol·licitat reiteradament a l'entitat col·laboradora d'adopció internacional ADIC els expedients dels infants que aquesta entitat afirma tenir a les cases bressol de Kinshasa i Brazzaville per a conèixer la seva situació i estudiar la viabilitat del seu procés adoptiu. La informació sol·licitada no va arribar a l'ICAA fins el passat 6 de novembre, però, s'ha constatat, i així s'ha fet saber a les famílies, que encara falten documents importants. L'ADIC haurà d'aportar aquesta documentació a l'ICAA en les pròximes setmanes i per aquest motiu, una responsable d'aquesta entitat es tornarà a desplaçar la setmana vinent als dos Congo per acabar de completar els expedients dels infants.

Dels 16 expedients entregats el 6 de novembre, els tres expedients de la República Democràtica del Congo (Kinshasa) son els més avançats i només resta l'informe mèdic dels menors. Una vegada valorada aquesta documentació i confirmada la seva validesa, l'ICAA ja podrà procedir a confirmar la corresponent preassignació dels menors a les famílies.

En relació als tretze expedients de la República del Congo (Brazzaville), no s'han aportat les sentències judicials d'abandonament dels infants que expedeix el Tribunal de la Gran Instància de Brazzaville. Segons el procediment establert en el Codi de Família del país africà, el Tribunal ha de dictar una resolució que declari que el menor és abandonat o trobat i que en el termini de sis menors cap parent ha demanat la seva restitució. Per tant, s'obtenen les garanties jurídiques necessàries que avalen l'adoptabilitat dels infants. En la mateixa resolució, el Tribunal ha d'atorgar la custodia provisional a l'orfenat que l'ha recollit i el director d'aquesta institució ha de preassignar de forma provisional l'infant abandonat. Aquesta preassignació serà comunicada a la Generalitat qui, a la vista de l'expedient de l'infant, donarà la seva conformitat. Seguidament, es comunicarà a la família adoptiva la preassignació i aquesta haurà de donar la seva conformitat. En cap cas, els expedients no podran continuar la seva tramitació sense la sentència judicial d'abandonament.

Un cop confirmades les preassignacions dels infants en els dos Congo per part de l'ICAA, s'iniciarà el procés judicial corresponent al respectiu país d'origen dels menors, fet que permetrà cloure el procés adoptiu iniciat.