La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha inaugurat la nova oficina de gestió del Pla de Millora del Barri de la Farga de Banyoles (el Pla de l'Estany). Durant l'acte, acompanyada per l'alcalde del municipi, Pere Bosch; i el director dels Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Girona, Josep Viñas; també s'hi ha inaugurat la nova Oficina d'Habitatge de Banyoles, situada als mateixos locals de l'avinguda dels Països Catalans.

Durant la inauguració, que també ha comptat amb l’assistència del director general d’Habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Joaquim Gascó; la responsable d’Adigsa a Girona, Cristina Andreu; i el responsable del Projecte Barris, Josep Batlle; s’ha realitzat una presentació dels objectius de la nova oficina. Tot seguit, la comitiva ha fet una visita al barri de la Farga de Banyoles.

Aquesta zona forma part de la tercera convocatòria d’ajuts de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial. L’aplicació d’aquesta legislació respon a una de les prioritats del Govern d’Entesa, per a la millora de les condicions de vida de la ciutadania, especialment d’aquelles persones que resideixen en els entorns urbans més fràgils i que aguditzen la fractura social.

Actuacions per a la millora social

El projecte de rehabilitació integral del barri de la Farga de Banyoles, que comprèn el període 2006-2010, compta amb un finançament global de 7.403.980 euros, quantitat que inclou la subvenció de 3.701.990 euros procedent del programa de barris de la Generalitat.

Les principals actuacions finançades estan relacionades amb la urbanització del carrer de Girona i el parc annex; els carrers de Barcelona, de Tarragona, del Paper i de València; i de la plaça de la Pau. També està finançada la compra i el condicionament d’equipaments públics per a la construcció d’un centre cívic i la nova seu de la policia municipal; la posada en funcionament de l’oficina de rehabilitació; diverses actuacions socials; un pla comercial i l’oficina de gestió del projecte, que s’inaugura avui.

Entre els programes de millora social, destaquen els programes de foment del civisme i la convivència; de foment de la integració a través del lleure; d’implantació d’un servei d’atenció primària i d’accés als serveis socials; la sensibilització sobre el fet migratori; el projecte de suport associatiu i de dinamització del barri; i el projecte de suport a la gestió de comunitats de propietaris.

Impulsar i coordinar els projectes del barri

Per a aquest any 2007, la nova oficina de gestió del projecte de rehabilitació integral del barri de la Farga de Banyoles compta amb una inversió total de 75.690 euros, que inclou la subvenció de 37.845 euros del programa de barris de la Generalitat.

Aquesta nova oficina té com a funció impulsar les actuacions i els processos per una correcta implantació de totes les accions previstes en el projecte, facilitar el seguiment i l’acompliment de les previsions i els compromisos temporals i econòmics, supervisar l’evolució del procés i les tasques de les diferents administracions implicades, i elaborar les memòries i els expedients necessaris per a la justificació dels ajuts obtinguts.

Aquest any es correspon amb l’etapa de consolidació del projecte de rehabilitació integral del barri. Per iniciar i executar una bona part de les accions l’oficina compta amb personal adscrit de forma permanent amb dedicació completa o parcial, i serveis externs de suport. A més es beneficia de l’estructura existent a l’Ajuntament de Banyoles sobretot pel que fa a dos grans aspectes: els serveis d’intervenció i secretaria, i el suport administratiu i logístic.