Aquests terrenys, on es construirà la futura seu del Departament de Benestar, passaran a formar part del patrimoni immobiliari de la Generalitat. Segons ha explicat el conseller d’Economia i Finances, aquesta operació s’emmarca en la voluntat del govern de reestructurar i racionalitzar el patrimoni immobiliari de l’Administració catalana. Això significa concentrar les dependències administratives dels diferents departaments que actualment es troben disperses principalment per la ciutat comtal, per reagrupar-los, preferentment, en edificis de propietat i ubicats sobre sòl destinat a equipaments i amb bona comunicació. Els objectius d’aquesta política són millorar l’organització administrativa i la prestació de serveis al ciutadà; col·laborar amb els ens locals per fomentar el dinamisme de determinades zones de la ciutat; i reduir la despesa corrent de l’Administració. L’actual seu de la conselleria de Benestar i Família, amb una superfície de 15.826 metres quadrats, es troba a Palau de Mar des del 1993 i en règim de lloguer.
Racionalitzar i reorganitzar el patrimoni immobiliari de la Generalitat
L’acte de signatura d’avui és un exemple més d’aquesta política de la Generalitat no només a la ciutat de Barcelona, sinó arreu de la geografia catalana. El passat més de juliol, la Generalitat i el Grup Aigües de Barcelona van tancar la compra de l’antiga seu d’Agbar a Barcelona per concentrar totes les dependències del Departament d’Interior que es trobaven disperses per la ciutat comtal en un sol edifici en règim de propietat. També l’any 2005, l’administració catalana, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca varen signar un conveni per a l’adquisició d’un complex conegut com a Edifici d’Oficines FÒRUM on s’instal·laran properament les dependències del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI).
Fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, la Generalitat també ha dut a terme noves actuacions com la signatura d’un protocol d’intencions amb l’Ajuntament de Tarragona per construir la futura ciutat judicial en aquesta ciutat i ubicar altres dependències del Departament de Justícia al Camp de Tarragona. Aquest any, la Generalitat preveu continuar amb aquesta política de racionalització i reorganització del seu patrimoni immobiliari amb noves operacions. De fet, ja estan en marxa les obres de rehabilitació de l’antic Hospital de Santa Caterina a Girona en el qual es concentraran pràcticament tots els serveis que l’administració catalana ofereix en aquesta demarcació.