Aquests premis del Departament de Benestar i Família tenen com a objectiu la promoció del civisme i l’estimulació de les accions i els treballs realitzats des d’àmbits professionals i franges d’edat ben diferents, que tractin els valors cívics, o que en proposin reflexions i actuacions. El conjunt dels tres premis, amb la diversitat de modalitats que ofereix, pretén arribat a un espectre social el més ampli possible.
L’acte de lliurament dels Premis de Civisme 2006 ha estat presidit pel conseller primer, Josep Bargalló, i la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, i ha tingut lloc a l’auditori del Palau de la Generalitat, avui diumenge 23 d’abril.
XI Premi Civisme als mitjans de comunicació
El jurat d’aquesta edició, presidit per la consellera Anna Simó i format pel director general d’Actuacions Comunitàries i Cíviques, Francesc Simó; el cap de premsa del Departament, Jordi Trilla; el subdirector d’El Punt de Barcelona, Ferran Espada; el cap de Societat de Catalunya Ràdio, Jordi Corbalán; i la professora de Comunicació de la UAB, Mavi Dolz; han resolt els següents premis:
En la modalitat de producció o conjunt de produccions televisives, dotat amb 6.010 euros, al programa “Racisme i tribus urbanes” (capítol 4, emés per K3), produït per Dies Digitals TV, Televisió de Catalunya i Gandhiji Cultural. El jurat ha tingut en compte la idea i el concepte originals i que es tracta d’un programa participatiu on els mateixos joves expressen un missatge en favor de la convivència i la integració. En la modalitat de producció o conjunt de produccions radiofòniques, dotat amb 3.005 euros, al programa especial “Dia Mundial de Salut Mental”, emès dins del programa “El matí de Catalunya Ràdio”. El jurat ha valorat aquest programa especialment perquè mostra una realitat que pot provocar rebuig. Així mateix, mostra la naturalitat de la problemàtica, la denúncia del desemparament dels familiars i apropa una realitat en pro de la convivència i la integració de persones amb malaltia mental. En la modalitat de treball o conjunt de treballs per a la premsa escrita, dotat amb 3.005 euros, al reportatge “Gitanos”, de Mercè Miralles, publicat a la revista Presència. Perquè trenca tòpics i perquè combina testimonis que expliquen una lluita col·lectiva i una superació personal, així mateix aproxima la realitat del poble gitano, una societat que no és aliena a Catalunya. En la modalitat de web de contingut cívic, dotat amb 3.005 euros, a “Comença l’aventura del civisme”, de les tres bessones, realitzat per Roser Capdevila i Elisabeth Ballart. Perquè s’adreça a una franja d’edat on és necessari començar a formar en la convivència i el civisme amb un llenguatge adequat. També perquè transmet uns valors culturals catalans que són universals.XXIV Premi Serra i Moret a les obres i els treballs sobre civisme
El jurat d’aquesta edició, presidit pel director general d’Actuacions Comunitàries i Cíviques, Francesc Simó, i format per Joaquim Ferrer, Aureli Argemí i Fèlix Martí, en la modalitat d’assaig; Carme Romia, Antoni Petrus i Jaume Funes, en la modalitat de treball pedagògic; Pilarín Bayés, Mercè Canela i Xavier Carrasco, en la de còmic, i, finalment, Anna Solà, Antoni Kirschner i Pere Roca en la modalitat de guió de curtmetratge, han resolt concedir els següents guardons:
En la modalitat d’assaig, dotat amb 6.010 euros, per unanimitat, el premi ex aequo i és per a les obres: “El debat sobre la nació en el projecte cívic de Simone Weil”, de Josep Oton Catalán, i per a l’obra: “L’Esport Formatiu”, de Joan Arumi Prat. De la primera, el jurat ha destacat la gran qualitat intel·lectual del text i l’interès d’una reflexió de fons sobre les realitats nacionals i el patriotisme. De la segona, ha destacat les aportacions que fa sobre la importància de l’esport com a aprenentatge dels valors cívics. En la modalitat de treball pedagògic, dotat amb 3.005 euros, el premi és per a l’obra “Parlant la gent s’entén? Provem-ho!”, de Luci Morera Domínguez. Les característiques d’aquest treball, a més de l’estructura formal i les aportacions al voltant del civisme i la convivència, presenta un conjunt de propostes de caire educatiu i didàctic dirigides als jovent de molt interès social i que poden ser aplicades en l’àmbit escolar així com en associacions d’educació no formal. En la modalitat de còmic, dotat amb 2.404 euros, el premi és per a l’obra “El mercader que encisà Empúries”, de Carles Roman Pinar, per la qualitat del dibuix i l’originalitat d’un guió ben resolt, que lliga amb encert el to irònic i la reconstrucció de la història. La modalitat de guió de curtmetratge, dotat amb 1.803 euros, per unanimitat, s’ha declarat deserta, perquè aquest jurat ha resolt que cap dels treballs presentats responia suficientment a les expectatives del premi.XIX Premis Jaume Ciurana a l’actuació cívica juvenil
EI jurat d’aquesta edició, format pel director general d’Actuacions Comunitàries i Cíviques, Francesc Simó; els membres de l’associació Antics i Amics de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, Ramon Bossa i Manuel Subirà; la vídua de Ciurana, Dolors Llevadot; el responsable de Coordinació de Barcelona de la Secretaria General de Joventut del Departament de Presidència, Jordi Beumala; ha concedit els següents premis segons les dues modalitats:
A la millora de l’entorn natural
Primer premi, dotat amb 2.000 euros, a l’Agrupament Escolta La Salle del barri de Torreforta, de Tarragona, per l’organització de la Marxa Torreforta-la Musara que va comptar amb una important participació de persones i va servir per netejar i rehabilitar camins mil·lenaris. Segon premi, dotat amb 1.300 euros, al grup de joves voluntaris que durant l’estiu de 2005 van participar en les jornades de neteja de platges i sensibilització social organitzades pel Centre d’Iniciatives Ecològiques Mediterrània, de Tarragona. Tercer premi, dotat amb 700 euros, a l’Associació Juvenil l’Ovella Negra, de Sant Joan de Vilatorrada (el Bages), per l’organització de la quarta sortida a Collbaix i la recollida de les deixalles de l’entorn, que va comptar amb la participació d’un bon nombre de persones.En favor de les persones
Primer premi, dotat amb 2.000 euros, al grup de joves “La Mafia” del barri de la Trinitat Nova, de Barcelona, per haver-se responsabilitzat de l’organització i la gestió de la “Festa de l’Esport 2005”, que va comptar amb una massiva participació de joves del barri. Segon premi, dotat amb 1.300 euros, als professors voluntaris i alumnes del “Taller dinàmic” de l’escola Joan XXIII del barri de Bonavista de Tarragona, per les tasques de recuperació i motivació d’alumnes amb dificultats escolars. Tercer premi, dotat amb 700 euros, al grup de joves de l’Associació d’Educació Ambiental “Acció Catacrac”, del barri de Gràcia, de Barcelona, per la seva col·laboració amb les persones discapacitades dels tallers de joguines i de guarniments per a la Festa Major de Gràcia, utilitzant materials reciclats.Les bases d’aquests premis a l’actuació cívica juvenil estableixen que les quantitats atorgades a l’associació o grup de joves guanyadors s’han de destinar a l’adquisició d’equipament, material, utillatge o per subvencionar un viatge o estada en un alberg.