El Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, a través de la subdirecció general d’associacionisme i voluntariat, collaborarà amb el CEV, la principal xarxa europea de voluntariat La Generalitat de Catalunya ha estat el primer govern europeu i obre la via a futures incorporacions d’altres governs europeus

El subdirector general d’Associacionisme i Voluntariat del Departament de Benestar i Família, Jaume Forés, ha subscrit, aquest passat dissabte 21 de maig, el document pel qual la Generalitat de Catalunya entrarà a formar part com a administració pública col.laboradora del Centre Europeu del Voluntariat. Signat en català i anglès, en el marc de l’assemblea general del CEV, celebrada a Clug (Rumania), obre la via a la incorporació de governs estatals europeus.

Amb la signatura, el Departament de Benestar i Família en nom del Govern català, serà la primera administració pública europea en ser reconeguda pel Centre Europeu del Voluntariat com a institució pública amiga, de manera, que el Departament es compromet a l’intercanvi d’informació de forma constant, pot traduir i penjar la informació d’àmbit general derivada pel CEV i fer-ne ús a Xarxanet. Igualment es generarà intercanvi d’altres recursos de comunicació (bàners, càpsules de coneixement, agenda, etc.). El Departament de Benestar i Família pot assistir a les assemblees del CEV i participar en seminaris, reunions, projectes i investigacions promoguts pel CEV.

Per al Departament de Benestar i Família és una prioritat poder estar, per primera vegada, en la xarxa de grans organitzacions internacionals de voluntariat, a fi de poder sumar-se des del Govern a l’intercanvi entre el voluntariat de Catalunya i la resta del món. Un dels objectius de la col·laboració amb el CEV és poder difondre la informació generada per diferents països europeus o pel mateix CEV des de Xarxanet.

La signatura també ha de permetre millorar la formació i la recerca de forma coordinada, tant amb altres centres de voluntariat europeu, com amb el propis CEV, promoure intercanvis entre el voluntariat català i de la resta d’Europa, poder comparar àmbits estadístics i desenvolupament a nivell internacional, homogeneïtzant a nivell europeu els paràmetres especifics i poder tenir vies d’accés a nivell específic a organismes internacionals.

El Centre Europeu del Voluntariat (CEV), constituit l’any 1992, inclou 35 organitzacions de voluntariat de 22 països (21 europeus i Israel). Com a organització europea té com a finalitats fomentar fòrums de debat del voluntariat europeu, generar l’intercanvi pràctiques i informacions, realitzar formació, desenvolupament, recerca i innovació sobre el voluntariat. Igualment és converteix en interlocutor en temes de voluntariat davant de la UE i l’ONU.

Hi formen part actualment dos entitats catalanes: Barcelona Voluntària i la Federació Catalana del Voluntariat.