L'objectiu d'aquest acord és donar cobertura, amb la màxima celeritat i eficàcia, a les persones discapacitades i en situació de dependència

El Govern ha autoritzat al Departament d'Acció Social i Ciutadania a convocar les prestacions socials de caràcter econòmic de dret de concurrència per al 2007. Aquestes prestacions es convocaran d'acord amb la Llei de prestacions socials de caràcter econòmic i el Sistema estatal per a l'autonomia personal i l’atenció a les persones en situació de dependència. L’import total de les diferents convocatòries previstes és de 336.175.614 euros.

Els ajuts socials de caràcter econòmic que s’autoritzen a convocar i els imports per a cadascuna de les prestacions són:

- Prestacions d’ajuts d’atenció social a les persones amb discapacitat, 46.532.613 euros.

- Prestació d'ajuts per a l’accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, 12.683.607 euros.

- Prestació d'ajuts a l’acolliment residencial, centre de dia, habitatge tutelat i estades temporals per a gent gran, 274.697.400 euros.

- Prestació d’ajuts de suport econòmic a les persones grans amb dependència, 2.261.994 euros.

El Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic que ha suposat una nova regulació de les aportacions dineràries destinades a atendre determinades situacions de necessitat d’aquelles persones que no disposen dels suficients recursos econòmics per cobrir-les. Aquesta ha estat una normativa molt esperada perquè és un bon instrument de protecció de les persones més desfavorides.

L’aplicació d’aquesta llei és un dels aspectes prioritaris del Departament d’Acció Social i Ciutadania. És per això que el Govern ha acordat autoritzar la consellera d’Acció Social i Ciutadania a convocar les prestacions socials de caràcter econòmic de dret de concurrència per al 2007, amb l’objectiu de donar cobertura, amb la màxima celeritat i eficàcia, a les situacions de necessitat dels diferents col·lectius de persones interessades.

Com a novetat destaca que la valoració de la situació de necessitat de la persona interessada s’haurà de fer tenint en compte el patrimoni, els ingressos econòmics i les condicions socials de la persona beneficiària. La situació familiar o de convivència només es tindrà en compte quan comporti una càrrega econòmica.

Segons la nova legislació, les prestacions amb caràcter de dret de concurrència són aquelles que s’han de concedir mitjançant convocatòria pública i priorització de les situacions de major necessitat, fins a l’exhauriment del crèdit anual disponible. Les sol·licituds per a les prestacions socials de caràcter econòmic de dret de concurrència es podran presentar quan se n’obri el termini en les convocatòries corresponents, a les quals se’n donarà una àmplia difusió.