El Consell de la Gent Gran de Catalunya presentarà tres ponències que debatran els grups polítics parlamentarisEls Serveis Territorials de Benestar i Família organitzen actes simultanis a totes les demarcacions catalanes per seguir la sessió parlamentària

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, el Departament de Benestar i Família organitza el Parlament de l’Experiència per segon any consecutiu. La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, i el president del Parlament, Ernest Benach, presidiran aquesta sessió que tindrà lloc al Parlament de Catalunya, el 3 d’octubre, a les 16 hores.

El Parlament de l’Experiència té com a objectiu fer arribar les inquietuds i les reflexions de les persones grans del país als grups polítics amb representació parlamentària i al conjunt de la societat. Durant la sessió parlamentària es presentaran i es discutiran tres ponències, dedicades a: la situació de l’atenció a la dependència, la relació entre la política i la gent gran i la situació actual de les pensions. A aquests tres temes que s’exposaran respondran els grups polítics amb representació parlamentària.

A aquesta sessió parlamentària hi assistiran un total de 343 persones. En concret, s’hi ha convidat a tots els membres del Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGC) i als representants de les associacions de les comarques del Barcelonès i el Baix Llobregat.

Distribució de les persones assistents a l’acte del Parlament

Espai

Nombre

Persones que els ocupen

Escons

135

51 membres del Consell, acompanyants i repres. d’entitats

Escons Govern

18

Comissió Executiva del CGGC i 8 membres del CGGC

Zona convidats

40

Representants d’entitats i experts

Llotja A

15

Reservada pel Parlament

Llotja B

15

Reservada per a funcionaris i personal de suport

Sala de Grups

80

Entitats de Barcelona, el Barcelonès i el Baix Llobregat

Sala 1

40

Entitats de Barcelona, el Barcelonès i el Baix Llobregat

Total

343

 

Actes simultanis a totes les demarcacions territorials

Amb la voluntat de fer arribar la sessió parlamentària a tot el territori català, el Departament de Benestar i Família ha organitzat cinc actes simultanis a cadascuna de les demarcacions territorials. A aquests actes territorials s’hi han convidat les associacions de gent gran de totes les comarques de Catalunya.

En els centres habilitats amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran, instituït per l’Organització de les Nacions Unides el 1992, es podrà seguir en directe la sessió parlamentària a través de la retransmissió del Canal Parlament de TVC.

Actes simultanis a les demarcacions territorials

Demarcació

Població

Lloc

Adreça

Persones

Lleida

Tremp

Cinema la Lira

C/ de Barcelona, 1

330

Tarragona

Mont-roig del Camp

Poliesportiu municipal

C/ d’Aureli M. Escarré, 3

300

Girona

Banyoles

Teatre Municipal

C/ de Pere Alsius, 12

 

250

Terres de l’Ebre

Amposta

Auditori de la Unió Filharmònica

C/ de Miralles, 4-8

500

Barcelona

Manresa

Teatre Conservatori

C/ de Mestre Blanch, 4

500

Total

1.880

Presentació del V Congrés Nacional de la Gent Gran

A més, aquest any, el Parlament de l’Experiència pren una significació especial, ja que també es presentarà el V Congrés Nacional de la Gent Gran. La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, farà la presentació des del Parlament de Catalunya i els directors i les directores dels Serveis Territorials del Departament faran la presentació en el transcurs dels actes organitzats a les demarcacions territorials. Aquests actes acabaran amb actuacions musicals.

Davant de la convocatòria del V Congrés Nacional de la Gent Gran, cal destacar la feina que realitza el Consell de la Gent Gran de Catalunya, amb la creació de noves comissions de treball, la dinamització dels consells consultius comarcals, la difusió de la Carta dels Drets i Deures de la Gent Gran i, com a experiència innovadora, fent sentir la seva veu en el Parlament de Catalunya, la seu de representació de la voluntat popular. Aquesta activitat posa de manifest el dinamisme d’aquest òrgan i el grau de compromís i de responsabilitat dels seus membres davant del teixit associatiu que representen.

El Consell de la Gent Gran de Catalunya

El Departament de Benestar i Família impulsa el Consell de la Gent Gran de Catalunya, que ostenta la màxima representació de les persones grans del país davant de les institucions, perquè actuï amb la màxima autonomia, augmentant la presència i el protagonisme social per poder consolidar aquest organisme com a referent en l’àmbit de les persones grans a Catalunya.

Entre les principals funcions del Consell de la Gent Gran de Catalunya destaca: informar sobre els projectes normatius, estudiar i fer propostes de participació, col·laborar en la preparació de temes i documents, informar sobre les associacions de persones grans i les organitzacions locals i comarcals en matèria de gent gran i assessorar-les, i respondre a les consultes que li siguin formulades pels diferents organismes de la Generalitat.

El Consell, que és un òrgan consultiu i de participació, també té una Comissió Executiva que es va constituir per vetllar pel compliment dels acords adoptats pel Ple, proposar assumptes i elevar propostes per debatre i altres funcions que li siguin delegades o assignades pel Ple.

En definitiva, el Consell de la Gent Gran de Catalunya té el repte de promoure la participació activa de les persones grans per transformar les iniciatives individuals en accions col·lectives i així contribuir a la promoció del civisme i la transmissió dels valors que comparteixen les persones grans de Catalunya.

Polítiques actives en l’àmbit de l’atenció a les persones grans

El Parlament de l’Experiència d’aquest any i la convocatòria del V Congrés Nacional de la Gent Gran coincideixen amb un desplegament en diversos eixos paral·lels de les polítiques socials d’atenció a les persones grans. Una feina a la qual no són alienes les entitats i les organitzacions de la gent gran de Catalunya.

En aquest àmbit, el Departament de Benestar i Família ha presentat la Programació territorial dels serveis socials especialitzats 2004-2007, que preveu un increment quantitatiu i qualitatiu que equilibri l’oferta de serveis i cobertures públiques a Catalunya. Les inversions previstes han de resoldre els desequilibris territorials existents en la distribució dels serveis socials especialitzats que, en el cas de les places residencials per a les persones majors de 65 anys, tenen com a objectiu una ràtio de cobertura del 5%, tal com recomana la Unió Europea.

D’altra banda, la programació territorial és una eina més per assolir els objectius de la futura Llei de serveis socials, que ja ha entrat en la darrera fase de redacció de l’avantprojecte abans d’entrar al Parlament, per modernitzar els serveis socials i universalitzar-los. També cal tenir en compte els treballs que conduiran a la Llei de prestacions assistencials durant aquest període de sessions, amb què totes les persones titulars de pensions de jubilació i invalidesa no contributives, de fons assistencials i de les pensions contributives més baixes podran disposar d’un ajut per augmentar els seus ingressos per atendre les necessitats bàsiques de la vida diària.

A més, el Govern de la Generalitat ha aprovat un conveni marc sobre el finançament dels serveis socials d’atenció primària fins al 2008 amb les administracions locals, que inclou l’atenció domiciliària, però també, la teleassistència i els menjadors. I en aquest àmbit, aquest any també quedarà definit un reglament que pretén assegurar els drets de les persones usuàries a accedir als serveis d’ajut domiciliari, així com millorar les condicions de treball dels professionals que s’hi dediquen i una cartera de serveis bàsica per a totes les administracions locals competents.