La consellera del d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha explicat el canvi de model que s'impulsa des del nou departament, i que es basa en la universalització de l'accés als serveis socials i el foment dels drets de ciutadania des d'una perspectiva transversal.

En la compareixença en la sessió informativa de la Comissió de Benestar i Immigració del Parlament de Catalunya, la consellera Carme Capdevila ha explicat que “aquest canvi de model està orientat a construir la Catalunya social que volem, ja que les polítiques socials van indestriablement lligades a les de construcció nacional”.

En la sessió, que ha tingut lloc avui dimecres 7 de març al Parlament de Catalunya, la consellera Carme Capdevila també ha explicat que “aquesta idea és la que recull el concepte de patriotisme social. Un patriotisme social que mira endavant, construint el dia a dia i amb la clara voluntat d’avançar com a nació”.

Vuit eixos programàtics

En el marc d’impulsar el desenvolupament de les polítiques socials a Catalunya, la consellera Carme Capdevila ha explicat detalladament els vuit eixos programàtics, que segueixen el camí marcat per les directrius europees i en els quals es concreten les polítiques del Departament d’Acció Social i Ciutadana:

  1. Universalitzar els serveis socials.
  2. Garantir l’atenció social a les persones amb dependència.
  3. Promoure la inclusió social i el benestar d’aquelles persones més vulnerables i amb majors dificultats d’integració social.
  4. Impulsar les polítiques d’acollida d’igualtat i d’acomodació de les persones immigrades.
  5. Millorar les polítiques de suport i protecció a la infància i l’adolescència.
  6. Enfortir les polítiques de suport a les famílies i garantir els drets de ciutadania.
  7. Impulsar les polítiques de joventut.
  8. Promoure la igualtat d’oportunitats de les dones en tots els àmbits de la societat.

Polítiques socials avançades

A més, la consellera Carme Capdevila ha explicat la voluntat del govern de construir un país de futur basat en la cohesió i la igualtat d’oportunitats: “Tenim la ferma voluntat de dotar la Catalunya d’avui dels instruments que la facin un país de benestar”. I ha explicat que “l’impuls de polítiques socials avançades ha de ser l’eix clau sobre el qual edificar la voluntat de convivència dels catalans i les catalanes i, en definitiva, un element més d’identificació del nostre poble”.

La consellera Carme Capdevila també ha explicat el concepte de patriotisme social: “La nació catalana no és res sense llengua i cultura catalanes, però aquestes soles no són la nació catalana. Ara tenim la oportunitat i és el moment d’impulsar la construcció d’una nació que vagi més enllà i que tingui en la igualtat d’oportunitats i la qualitat de vida material uns dels elements bàsics de la nostra identitat com a poble”.

A més, la consellera ha dit que “el concepte de patriotisme social és una de les peces clau per potenciar el lligam de la nostra nació amb el benestar”. I s’ha referit a la necessitat de continuar garantint i millorant la cohesió social i la convivència entre tots els ciutadans i les ciutadanes. Així, s’ha referit a la necessitat de fer país des de l’òptica humana del republicanisme, on l’extensió de valors com ciutadania i civisme han de guiar l’acció de govern.

La consellera Carme Capdevila ha acabat la seva intervenció a la comissió parlamentària explicant que “el país que estem construint mira al futur amb il·lusió perquè té en el benestar i la igualtat d’oportunitats uns elements molt forts d’identificació”, i que “com a representants del govern de la Generalitat ens comprometem a anar posant les bases d’una Catalunya amb més cohesió social, més solidaritat i més qualitat de vida per a tothom”.