El programa s’adreça als menors del Marroc amb intenció d’emigrar i als menors dels centres de la DGAIA en procés de reagrupament familiarDesprés d’haver rebut la resposta positiva del Govern del Marroc, les entitats interessades en col·laborar-hi podran presentar propostes per dur a terme les accions previstes en el programa

El Departament de Benestar i Família, a través de la Secretaria per a la Immigració i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), ha convocat a les entitats amb experiència amb menors immigrants marroquins per donar a conèixer el Programa Barcelona-Tànger, de cooperació i codesenvolupament amb el Marroc per a la formació de menors que han realitzat o pretenen realitzar un procés migratori sense les seves famílies.  L’objectiu de la reunió és informar a les entitats del calendari de presentació de les propostes i les iniciatives previstes en el programa.

Recursos per a desenvolupar el programa

El Govern de Catalunya ha iniciat actuacions per gestionar una situació que no és desitjable ni per a Catalunya ni per al Marroc. Per una banda, s’està fent el desplegament de recursos específics suficients per a l’atenció immediata i transitòria als menors no acompanyats que arriben a Catalunya procedents del Marroc, per avaluar la situació de cada menor i per comprovar si es troba o no en situació de desemparament. Pel que fa al Programa Barcelona-Tànger, la Generalitat hi dedicarà 900.000 euros l’any 2006 que, a més, comptarà amb altres recursos de la Unió Europea.

D’altra banda, el passat mes de juliol es va constituir la Comissió Mixta entre els governs del Marroc i de Catalunya per a trobar solucions a la situació dels menors que pretenen realitzar o han realitzat un procés migratori sense les seves famílies. La comissió es va proposar vetllar pels drets dels menors no acompanyats, minimitzar-ne la sortida del Marroc, millorar el control de les fronteres i lluitar contra les xarxes de tràfic de persones. També es va acordar treballar per prevenir les causes de pobresa i d’exclusió social, així com sensibilitzar a la població, donant a conèixer a les seves famílies la situació en que s’hi troben els menors que realitzen un procés migratori sols.

Objectius i àmbits d’actuació del programa

El Departament, a través de la Secretaria per a la Immigració i de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, posa en funcionament aquest Programa Barcelona-Tànger per donar alternatives socials, formatives i laborals als joves menors d’edat en origen. Es tracta de lluitar contra l’emigració irregular dels menors afavorint-ne la inserció sòcio-econòmica local a través de la formació i la incorporació laboral i, d’aquesta manera, ajudar a millorar la vida de la població d’una regió que presenta una forta potencialitat emigratòria.

El públic objectiu del programa són els joves menors d’edat de la ciutat de Tànger que tenen la intenció o la voluntat d’iniciar un procés migratori, però també, els joves menors d’edat no acompanyats que estan en centres de la DGAIA amb la família al Marroc i en procés de reagrupament familiar. El programa tindrà un caràcter voluntari i el nombre de menors que se’n beneficiaran es calcula que serà d’uns 100 a l’any.

En concret, el Programa Barcelona-Tànger persegueix dur a terme els següents objectius:

Oferir formació professional especialitzada amb l’obtenció de la titulació oficial corresponent. Facilitar la inserció laboral d’aquests joves en el propi entorn o mitjançant els mecanismes establerts en origen. Facilitar als joves la formació professional adequada a les necessitats de les empreses catalanes instal·lades al nord del Marroc. Sensibilitzar a les famílies de la realitat dels menors que es troben en procés migratori. Acompanyar i ajudar als menors en el procés de maduració i formació individual. Sensibilitzar els menors que pretenen fer el procés migratori de les conseqüències que pot tenir aquesta decisió. Realitzar un acompanyament digne i amb garanties en els casos de reagrupament familiar. Fomentar la integració en l’entorn social mitjançant l’acollida, l’acompanyament sòcio-educatiu i l’esport.

El Programa Barcelona-Tànger preveu un treball intensiu en tres àmbits d’actuació de manera coordinada:

Social: amb la creació d’un espai a Tànger amb professionals per a l’acompanyament i el seguiment individual dels menors. Formatiu i professional: que es posaran en funcionament en funció de les entitats que participin en el projecte. D’inserció laboral: que permetrà la incorporació al mercat de treball, particularment al de les empreses catalanes instal·lades al nord del Marroc.