La Secretaria de Famílies i d’Infància del Departament de Benestar i Família demana la modificació de la Llei d’enjudiciament criminal per evitar que es tornin a produir casos de declaració de menors davant dels pressumptes agressors. Concretament, el Departament proposa la modificació del tercer paràgraf de l’article 448, el segon paràgraf de l’article 455, el segon paràgraf de l’article 707 i el segon paràgraf de l’article 713.

Aquests paràgrafs fan referència als acaraments amb testimonis menors d’edat i van ser introduïts a la Llei d’enjudiciament criminal per la Llei orgànica 14/1999, de 9 de juny. Tanmateix, davant el cas que s’està jutjant aquests dies a l’Audiència Provincial de Barcelona, s’ha demostrat que aquestes modificacions resulten insuficents per aconseguir minorar les conseqüències que pot tenir el desenvolupament del procés penal sobre les víctimes dels delictes menors d’edat.

La confrontació visual i l’acarament sempre és dolorosa i perjudicial per a la persona menor, però, molt més en un cas d’una víctima menor d’una agressió sexual i el seu pressumpte agressor. En aquests casos, la persona menor pot reviure públicament uns fets que poden haver afectat profundament l’equilibri psicològic i emocional, i augmentar el dany patit de forma greu. Per fer front a aquestes situacions, el Departament de Benestar i Família no només es pronuncia a favor d’una modificació legislativa que protegeixi millor la infància i l’adolescència en casos de delicte contra la llibertat sexual, sinó que fa una proposta de modificació legislativa.

Concretament, amb el següent incís als apartats tercer i segon, respectivament, dels articles 448 i 707 de la Llei d’enjudiciament criminal: “Quan la persona menor d’edat que testifiqui, sigui alhora víctima del delicte sexual que s’estigui jutjan, el seu interrogatori s’ha d’efectuar en tot cas mitjançant l’ús de mitjans  tècnics o audiovisuals que evitin la confrontació visual amb l’inculpat”. I amb la modificació dels apartats dels articles 455 i 713, on hauria de de dir que: “No es practicaran acaraments amb testimonis que siguin menors d’edat en els casos que siguin alhora víctimes del delicte sexual que es judiqui”.