El Departament d'Acció Social i Ciutadania, a través de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, convoca les prestacions econòmiques i els ajuts per a les famílies amb infants a càrrec per al 2007. Les convocatòries es referèixen a les prestacions de caràcter universal per infants a càrrec i per part, adopció o acolliment múltiple; així com als ajuts segons la renda familiar per adopció internacional i per part, adopció o acolliment múltiple. Aquestes prestacions econòmiques i aquests ajuts segons la renda familiar formen part del desplegament de la Llei de suport a les famílies.

Procediment de sol·licitud

Les famílies que durant l\'any 2006 van rebre les prestacions econòmiques de caràcter universal, i que consti que tenen dret a percebre’ls aquest any, rebran de forma personalitzada una presol·licitud i un full d\'instruccions que explica com fer-ne la confirmació de la prestació. En el cas de les famílies que no van rebre cap d’aquestes prestacions el 2006, poden tramitar la sol·licitud a les Oficines de la Generalitat, a través del telèfon 012 o a través del portal www.gencat.cat.

Com a novetat, aquest any hi ha la possibilitat de confirmar les possibles esmenes sobre dades de domicili, bancàries i nous naixements a través d’internet. D’altra banda, la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania ha previst l’enviament dels acusaments de rebut de les sol·licituds a través d’un SMS.

Prestacions universals i ajuts segons la renda

Aquest any, les prestacions econòmiques de caràcter universal són de 625 euros per a les famílies amb infants a càrrec nascuts entre l’1 de gener de 2004 i el 31 de desembre de 2007, i de 730 euros per a les famílies nombroses o monoparentals amb infants a càrrec nascuts entre l’1 de gener de 2001 i el 31 de desembre de 2007. Aquestes prestacions representen un increment d’un 4% respecte a l’any anterior (600 i 700 euros respectivament), situant-se per sobre de l’IPC.

Les prestacions econòmiques de caràcter universal per part, adopció o acolliment múltiple realitzats entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2007 són de 650 euros (2 infants), 1.000 euros (3 infants) i 1.200 euros (4 infants). D’altra banda, els ajuts segons la renda familiar per adopció internacional és de 2.300 euros; i per part, adopció o acolliment múltiple és de 2.400 a 3.200 euros.

Aquestes prestacions i aquests ajuts tenen com a objectiu donar suport econòmic a les famílies amb fills a càrrec i reduir-ne la vulnerabilitat. L’any passat van realitzar les sol·licituds un total de 259.077 famílies catalanes i es van poder beneficiar un total de 301.827 infants. L’any 2006, el Departament d’Acció Social i Ciutadania va destinar-hi un total de 162,15 milions d’euros.

Mesures de suport a les famílies

Tant les prestacions econòmiques de caràcter universal com els ajuts segons la renda per a les famílies amb infants a càrrec són conseqüència del desplegament de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies. Amb aquesta normativa, que ha començat a desenvolupar el Govern d’Entesa, s’estableix per llei la universalitat de les principals ajudes a la família i de l’atenció precoç als infants.

Aquesta normativa estableix, entre d’altres, mesures econòmiques, de conciliació vida familiar i laboral, així com la creació de nous serveis per a les famílies, la majoria de les quals ja es troben en funcionament.

Mesures econòmiques previstes a la llei:

  • La prestació econòmica de caràcter universal per infant a càrrec.
  • La prestació econòmica de caràcter universal per part múltiple.
  • Els ajuts segons la renda per a l’adopció i l’acolliment.
  • L’acreditació de famílies nombroses i famílies monoparentals.

Mesures per a la conciliació de la vida familiar i laboral previstes a la llei:

  • Mesures de conciliació en la funció pública.
  • Mesures de conciliació en el sector privat.

 Serveis previstos a la llei:

  • El suport a les famílies amb persones en situació de dependència.
  • Prevenció de la violència familiar (CIE i Punts de Trobada).
  • Serveis d\'atenció precoç de caràcter universal (CDIAP).