- Oberta la convocatòria dels ajuts Impuls.coop destinats a la transformació del cooperativisme agroalimentari català i el foment de la competitivitat i la sostenibilitat ambiental, social i econòmica
- Els ajuts tenen com a objectiu transformar el cooperativisme mitjançant el foment de la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, la digitalització, la promoció dels productes agroalimentaris i l’impuls del teixit cooperatiu

“El sistema cooperatiu fomenta el relleu i ens ha d’ajudar a competir en aquests mercats agraris tan complexos, i ens dona solucions globals. És un sistema just, equilibrat i agrupat que volem potenciar. Amb aquests ajuts els ajudem a professionalitzar-se i modernitzar-se per guanyar dimensió i incentivar el relleu generacional. Volem que les cooperatives estiguin a l’avantguarda de tota la cadena de valor”, ha exposat el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig.
L’objectiu és impulsar l’activitat de les cooperatives agroalimentàries i la intercooperació entre diferents agents del seu entorn, incorporant criteris de competitivitat i de sostenibilitat ambiental, social i econòmica. En concret, qualsevol cooperativa agrària de primer i segon grau dedicada a la transformació o comercialització de productes agraris amb seu a Catalunya pot ser beneficiària dels ajuts, els quals s’estructuren en les quatre línies següents:
- L1. Incentivar l’establiment de vincles entre cooperatives o cooperatives i empreses, amb l’objectiu principal d’afavorir processos d’integració.
- L2. Incentivar la intercooperació, sobretot per fomentar la cooperació en el sector agrícola.
- L3. Incentivar les fusions, especialment per crear agrupacions i organitzacions del sector agrícola.
- L4. Incentivar la creació de noves empreses, amb el propòsit fonamental de generar agrupacions i organitzacions del sector agrícola.
Aquestes línies donen resposta a reptes com l’impuls de la sostenibilitat ambiental i de la transformació digital, la promoció de productes agroalimentaris, l’activació del relleu generacional i la incorporació de nous socis. Els ajuts Impuls.coop 2025 presenten algunes diferències remarcables respecte de les convocatòries d’anys anteriors. Cal destacar el fet que se centren en l’increment de la base productiva de les cooperatives amb les persones joves, és a dir, aposten per garantir el relleu generacional. Alhora, es posa l’accent a incrementar també l’activitat cooperativitzada perquè la cooperativa sigui més gran i tingui més volum de comercialització.
Actualment, a Catalunya hi ha 193 cooperatives agràries, les quals aglutinen 32.115 socis i sòcies productors i generen uns 4.300 llocs de treball.
Estratègia alimentària de Catalunya
Els ajuts Impuls.coop s’emmarquen dins l’Estratègia alimentària de Catalunya, un pla d’acció que té com a objectiu articular un sistema alimentari competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments accessibles, saludables i de qualitat, reconeguts per les persones consumidores.



